banner

LYS’de kaç netle nereye yerleşebilirsiniz? LYS 2014 kılavuzu




LYS başvuruları 30 Nisan'da sona eriyor. 2013 verileriyle LYS'de testlerin yaklaşık puan değerleri ve kaç netle nereye yerleşebilirsiniz? Alparslan Dartan Eğitimtercihi okurları için yazdı...

Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı YGS-2014 sonuçlarına göre 1.423.124 aday YGS den 180 ve üstü puan alarak Lisans Yerleştirme Sınavı LYS-2014’e girmeye hak kazandı. Bu adaylar için sınav başvuruları Pazartesi günü başlamış oldu.

LYS başvuruları ÖSYM'nin yayınladığı kılavuza göre 21 Nisan 30 Nisan tarihleri arasında 10 günlük sürede yapılacak.  Adaylar LYS başvurularını İnternet aracılığıyla bireysel olarak aday işlemleri sisteminden ya da herhangi bir Başvuru Merkezi aracılığıyla yapılabilecekler. Başvurusunu Başvuru Merkezi aracılığıyla yapan adaylar ek olarak 3,00 TL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecekler.

LYS sınavı 5 oturumda yapılacak ve adaylar tercihlerine göre istediği sınavlara girebilecekler.

LYS başvuruları ile sınav ücreti bilgileri ÖSYS Kılavuzunda yer alıyor. Adaylar; tüm PTT işyerlerinden, Akbank, T. Halk Bankası, Kuveyt Türk Katılım Bankası, T.C. Ziraat Bankası, Türk Ekonomisi Bankası ve DenizBank’ın tüm şubeleri ile İnternet bankacılığı aracılığıyla sınav ücretini yatırabileceklerdir. Adaylar isterlerse, sınav ücretini ÖSYM’nin İnternet sayfasında yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile de yatırılabilirler.

Adaylar LYS başvurularını yaparken 3 şeye dikkat etsinler;

•             Adaylar hangi LYS’lere girmek istediklerine karar vermeliler, son Yatay Geçiş Yönetmeliği ile ilgili ve yapabileceklerine inandıkları her teste girebilirler.

•             Adaylar girmek istedikleri LYS’ler için sınav ücretini yatırmalılar. Sınav ücreti adayın girmek istediği her bir LYS için 25.00 TL'dir. Sınav ücretini yatırmak başvuru için yeterli değildir, başvurunun tamamlanmasını sağlamaz.

•             İnternet veya bir Başvuru Merkezi aracılığı ile başvurularını tamamlamak. Sınav ücreti yatırıldıktan sonra başvuru işlemi için bir başvuru merkezinden ya da bireysel olarak İnternet aracılığıyla işlemleri tamamlanmalıdır.

LYS ham puanları hesaplamalarında adayların YGS netleri, % 35-45 arasında LYS netleri de % 55-65 etki ettiği unutulmamalı. YGS netleri elbette LYS puanları ve sıralamaları için fikir verebilir. Ancak henüz sistemde oluşmamış OBP ve LYS netleri var. Bu Yerleştirme puanlarında % 70-75 oranında etki demektir.  Hem olumlu hem olumsuz LYS puan ve sıraları adayların OBP ve LYS performansına bağlı olarak çok değişebilir. Tercihler de bu ölçülerle yapılacağı için tercih yorumları için biraz erkendir.

LYS’ler haziran ayında

14-15 ve 21-22 Haziranda başlayacak olan LYS sınavları 5 farklı test türünde gerçekleştirilecek.  LYS’lerin hangi testlerden oluştuğu, sınav tarihleri, soru sayılarına her test için verilen sürelere bakıldığında farklılıklar görülüyor.

Sınav Türleri ve İçerdiği Testler

Sınav Tarihi

Soru
Sayısı

Süre/Dk

LYS 1

Matematik

15.Haz.14

50

75

Geometri

30

60

LYS 2

Fizik

21.Haz.14

30

45

Kimya

30

45

Biyoloji

30

45

LYS 3

Edebiyat

22.06.2014

56

85

Coğrafya 1

24

35

LYS 4

Tarih

14.Haz.14

44

65

Coğrafya 2

14

20

Felsefe Grubu
    (Psikoloji
    Sosyoloji
    Mantık
    Din)

32
    8
    8
    8
    8

50

LYS 5

Yabancı Dil

15.Haz.14

 

120

 

LYS’ lerde adaylar girilmek istenen bölümlere göre testlerin ağırlık puanları değiştiğini unutmamalıdırlar. Örneğin Doktor olmak isteyen bir adayın Fizik, Kimya ve Biyoloji netlerinin puansal değeri aynı testleri alan ama Mühendislik okumak isteyen öğrencilerin netlerine göre oldukça farklıdır.

Öğrenciler bu nedenle yönelmek istedikleri bölümlere iyi karar vermeli çözecekleri soruların ağırlığını da buna göre hesaplamalılar. Örnekte de görüldüğü gibi aynı testleri alan ama farklı meslek türlerine girmeyi hedefleyen öğrencilerin sınavlarda yapmaları gereken netleri ve hazırlıklarını gözden geçirmeleri gerekir.

Testlerin Yaklaşık Puan Değerleri ve Meslekler

Bir Sorunun Yaklaşık Puan Değeri

LYS 1

LYS 2

Matematik

Geometri

Fizik

Kimya

Biyoloji

Doktor, Diş Hekimi Moleküler Biy. Veterinerlik Eczacılık
LYS-MF-3

1,15

0,8

1,7

1,78

1,9

Mühendis, Mimar, Endüstri M. Bilgisayar M. İnşaat M. Makina
LYS-MF-4

1,9

1,66

1,7

1,11

0,62

Bir Sorunun Yaklaşık Puan Değeri

LYS 1

LYS 3

Matematik

Geometri

Edebiyat

Coğrafya 1

Bankacı, Dış Ticaret, Ekonomist, Lojistik Yönetici Adayı
LYS-TM-1

1,99

1,42

1,5

1,38

Avukat,  Diplomat, Yargıç, Savcı, Uluslararası İlişkiler Uzmanı
LYS-TM-2 puanı için,

1,74

1,11

1,9

1,52

Psikolojik Danışman, Psikolog, Sosyolog
LYS-TM-3

1,4

0,99

2,1

1,92

Bir Sorunun Yaklaşık Puan Değeri

LYS 3

LYS 4

Edebiyat

Coğrafya 1

Tarih

Coğrafya 2

Felsefe Grubu 

Gazeteci, Medya Uzmanı, Halkla İlişkiler Uzmanı, Sinemacı
LYS-TS-1

1,15

1,4

1,6

1,91

2,5

Türk Dili ve Edebiyatı
LYS-TS-2

1,96

0,9

1,6

1,37

1,7

Bir Sorunun Yaklaşık Puan Değeri

LYS 5

Yabancı Dil

İngiliz Dili ve Edebiyatı Uzmanı, Mütercim-Tercümanlık
LYS-DİL-1

2,99

Adayların Puanlarının Hesaplanabilmesi İçin

Adayların LYS’de puanlarının hesaplanabilmesi için, testlerden herhangi 2 testten en az 0,5’er ham net puan almaları gerekiyor. LYS’de 180 alabilmek için ise ÖSYM en az %20 başarı koşulu istiyor. Bir adayın 180 ham puan alabilmesi için önce puanın hesaplanabilmesi, yani 2 ayrı testten herhangi 2’sinden en az 0,5’er ham net puan alması ve her testten en az %20 net çıkarması gerekiyor. Adaylar tek bir LYS’ye katılarak puanı hesaplanabilir, ancak 180 baremini geçmesine yeterli olmaz.

Kaç Net Yaparsam Nereye Girerim

İstanbul/Sabancı

2013 ÖSYM Verilerine Göre Örnek Puan ve Yerleştirmeler

Puan Türü

LYS 1

LYS 3

Diploma
Notu

OBP

Matematik

Geometri

Edebiyat

Coğrafya 1

LYS-TM-1
Yönetim Bilimleri

18

8

22

10

64

319

İstanbul/İKÜ

2013 ÖSYM Verilerine Göre Örnek Puan ve Yerleştirmeler

Puan Türü

LYS 1

LYS 3

Diploma
Notu

OBP

Matematik

Geometri

Edebiyat

Coğrafya 1

LYS-TM-1
İşletme Tam Burslu

17

8

28

14

64

319

Ankara/ODTÜ

2013 ÖSYM Verilerine Göre Örnek Puan ve Yerleştirmeler

Puan Türü

LYS 1

LYS 3

Diploma
Notu

OBP

Matematik

Geometri

Edebiyat

Coğrafya 1

LYS-TM-2 puanı
Uluslararası İlişkiler

25

12

46

13

88

439

İstanbul/Özyeğin

2013 ÖSYM Verilerine Göre Örnek Puan ve Yerleştirmeler

Puan Türü

LYS 1

LYS 3

Diploma
Notu

OBP

Matematik

Geometri

Edebiyat

Coğrafya 1

LYS-TM-2 puanı
Hukuk

17

3

33

13

62

309

Bölümünden Memnun Olmayan Yaklaşık 500 Bin Öğrencinin Tekrar Sınava Girmesini Önlemek İçin Yönetmelik Değiştirildi 

Yükseköğretim Kurulu her yıl bölümünden memnun olmayan ve ikinci kez sınava giren yaklaşık 500 bin öğrenciyi sınavlara sokmadan bölüm değiştirmelerine fırsat yaratmak için Yatay Geçiş Yönetmeliğini değiştirdi. Bu değişiklikle beraber adaylara tüm LYS’lere girmeleri yönünde de bir tavsiyede bulundu.

Yükseköğretim Kurulunca son dönemde yeniden düzenlenen Yatay Geçiş Yönetmeliği ile öğrencilerin yerleştikleri belli bir puan türündeki bölümden farklı bir puan türündeki bölüme yatay geçiş yapmak istemeleri halinde, öğrencinin sınava girdiği yıldaki ÖSYM merkezi yerleştirme puanları dikkate alınacak. Örneğin, İşletme (puan türü TM1) programında kayıtlı bir öğrencinin İnşaat Mühendisliği programına yatay geçiş yapmak istemesi durumunda, merkezi yerleştirme puanları arasında MF4 puanının bulunması gerekiyor. Bu öğrencinin MF4 puanı, geçmek istediği İnşaat Mühendisliği programının sınava girdiği yılki taban puanına eşit veya yüksek olması durumunda, öğrenci belirlenen uygulama esasları çerçevesinde yatay geçiş yapabilecek.

Adaylar Dikkat

•             Adayların bir an önce LYS’lere odaklanıp, sıkı bir kampa girmeleri gerekiyor. Daha henüz oluşmamış % 58-63’lük bir puan dilimi var. OBP’yi de katarsak bu oran % 75’lere kadar çıkıyor.

•             İki aşamalı bir sıralama sınavında sıralamaya büyük oranda etki eden ve sizleri asıl hedefinize götürecek olan asıl sınava daha henüz girmemiş bulunuyorsunuz. Önceki yıllarda ÖSYM’nin açıkladığı verilere ve yerleştirme analizlerine bakıldığında LYS’de gösterilecek iyi performansın adayların yerleşmelerinde ciddi oranda etki ettiğini görüyoruz. Bu nedenle LYS de elde edeceğiniz puanlar sizi hayalini kurduğunuz üniversite ya da bölüme taşıyacak kadar önemlidir.

•             Y-YGS puanı ile alan ön lisans ve lisans programlarında, Y-YGS puanları için YGS Türkçe, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimler netleri ile OBP kullanılacaktır. Her Y-YGS puan türü için YGS test netlerinin katkısı farklı olacaktır. OBP ise,  0,12 ve ek mesleki alanlar için 0,18 ile çarpılarak ham YGS puanlarına katılacaktır. Bu programlar için LYS’lere girmeye gerek yoktur.

•             Açık Öğretim Fakültesi AÖF kontenjansız ön lisans ve lisans programları için de LYS’lere girmeye gerek yoktur. YGS puan türlerinden herhangi birinden 140 ve üstü alan adaylar tercih edip yerleşebilecektir. AÖF diğer bölümler için ilgili puan türü koşulları geçerli olacaktır.

•             Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumu (MTOK) kontenjanlarında mühendislik bölümleri için YGS yerine LYS puanları kullanılacaktır. Dolayısıyla da LYS’lere girme zorunluluğu getirilmiştir. Ancak bu sadece mühendislik için geçerlidir. Diğer YGS ile alan lisans programları için geçerli değildir. MTOK mühendislik dışındaki YGS ile alan lisans programları için LYS’lere girme zorunluluğu yoktur.

•             Başarı sıralarında tüm adaylar var. Adaylar, kendi tercih alanlarında kaç kişi arasında kaçıncı olduklarını ancak net olarak 1 Temmuz 2014’ten sonra görebileceksiniz.

•             Öncelikle başarıya ulaşabilmek için tutum ve davranış değişikliği, yöntemsel farklılıklar, neyi farklı yaparsam sonuç değişir düşüncesi ve inancına sahip olmalısınız. Her gün baş ağrısı çeken birinin bu ağrıdan kurtulmak için işe yaramadığı halde hep aynı ilacı tekrar tekrar alması sorunu nasıl çözmüyorsa bunun gibi sizi hedefinize ve amacınıza götürmeyen işe yaramayan alışkanlıklarınızı bırakmanız gerekiyor. Bu nedenle iyi yaptığınız şeylerin üzerine koymalı, işe yaramayanları da değiştirmelisiniz.

•             Ders çalışmak gibi ilgi çekmeyen, zor ve sıkıntılı işler de hep ertelenir, ertelemek için de bahaneler üretilir. Erteleme alışkanlığınız varsa da terk etmelisiniz. 

•             Geçmişe odaklanmadan ve gözünüz korkmadan kendi öğrenme biçiminize uygun bir ders çalışma planı hazırlamalısınız. Düzenli ve aralıklı konu tekrarları yapmak, çalışılacak konular uzun ise onu parçalara bölerek çalışmak, konunun akılda kalıcılığını artırır ve öğrenmenizi kolaylaştırır.

•             Bilimsel araştırmalar düzenli uykunun ve doğru beslenmenin öğrenmeyi ve öğrenilenleri kalıcı hale getirdiğini söylüyor, beslenmenize dikkat etmeli ve düzenli uykunuzu almalısınız.  

•             LYS’ye hazırlanan gençler ve onlara bu konuda destek olmaya çalışan başta aileler, eğitim kurumları ve öğretmenlerin bilmesi gereken en önemli şey sınav sonuçlarının hayat başarısına eşit olmadığı gerçeğidir. Hayat başarısına etki eden pek çok değişken olmasına rağmen insan hayatına sınavlar kadar etki eden az şey olduğunun da farkındalığı ile gençlere/adaylara koşulsuz hep destek tam destek olalım.

Uzm. Alpaslan Dartan

Terakki Vakfı Okulları&Türk PDR Derneği İst.Şb.Bşk.


YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.


Alparslan Dartan İstanbul PDR Şube Başkanı

27.Şub.2024

Özel okul velisi, öğretmeni ve okul sahipleri: Sesimizi duyan var mı?

 Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Türkiye’de temel becerilerden yoksun, performans göstergelerine özellikle de sınava ve sonuçlarına odaklı bir eğitim anlayışı sürdürülürken eğitimde niceliksel...

06.Şub.2024

MEB’in ortak sınavlarının sonuçları hakkında neyi, ne kadar biliyoruz?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Millî Eğitim Bakanlığı, geçen yıl Eylül ayında öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve...

06.Kas.2023

Cumhuriyetin 100. Yılında Eğitim: Toplumcu mu, Bireyci mi?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR UzmanıMerak, kendi kendine öğrenme, deneysellik, keşif ve sorgulama, modern eğitimin ayar damgası olmalıdır. Bu tür bir eğitim yaratıcılığı...

24.Eyl.2023

Yeni dönem başlarken; Öğrenciler, Ebeveynler ve Öğretmenler

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Okullar açılırken öğrenciler, öğretmenler ve anne babalar için heyecanlı, endişeli bir süreç de başlamış oldu. Türkiye’de farklı yaş...

01.Eyl.2023

Hayat hep seçimlerden / tercihlerden ibaret midir?

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı  İnsanoğlu normal koşullarda doğar, büyür, gelişir, gençleşir, olgunlaşır, yaşlanır ve nihayetinde ölür, doğanın yasası böyle, elbette buna diyecek...

21.Tem.2023

LGS ve YKS: Ulusal Sınavlar ve Sonuçları Üzerine

Alpaslan Dartan – PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi Haziran ayında gerçekleştirilen ve ulusal sınavlarımız dediğimiz LGS ve YKS’nin bu yıl deprem gibi yaşanan acı deneyime ve...

03.Tem.2023

Yeni Bakan Yeni Umut olacak mı?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Milli Eğitim Bakanlığına atanan Prof. Dr. Yusuf Tekin, aslında Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü alanından bir profesör....

27.May.2023

Liseler Neden 4 Yıl?

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Eğitim sistemimizdeki belirli dönemlerdekisistem değişikliklerinin genel hayat üzerinde olumlu/olumsuz etkilerini ve uzun yıllar silinmeyecek izleri görebiliyoruz. Son yıllarda Liselerde...

27.Nis.2023

YÖK değişir mi ya da üniversiteler nicelikten niteliğe doğru değişir mi?

Alpaslan Dartan / Eğitim Yöneticisi - PDR Uzmanı Uzunca bir süre seçimlerin tarihine endeksli olarak ne zaman yapılacağı belirsiz olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı seçim tarihinin öne...

31.Mar.2023

Eğitim ülkemizde ‘Bir Ülke Meselesi’ olamadı!

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı 1920 yılından bugüne geçen 98 yılda 66. Milli Eğitim Bakanı olarak görevini sürdüren Prof. Dr. Mahmut Özer de...

27.Şub.2023

Deprem / Büyük Felaket Travmaların Nedeni

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Türkiye, yüzyılın felaketi olarak adlandırılan Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle sarsıldı. İlki 7,7 ikincisi 7,6 büyüklüğündeki deprem; Kahramanmaraş,...

28.Ara.2022

Yükseköğretim Kurulunda Girdi Esaslı Düzenlemelerin Yansımaları

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yükseköğretimdeki eğitim kalitesini yükseltmek için “süreç odaklı düzenlemeler ve çıktı esaslı düzenlemeler" olmak üzere üç...

22.Kas.2022

Eğitimde kurumsal hafıza ve sürdürülebilir politikalar özlemi

Alpaslan Dartan - Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Evet, ana başlıkları ile çok değil son üç Milli Eğitim Bakanı’nın öğretmen yetiştirme politikalarından, öğretmenlerin özlük haklarına ve öğretmenlik mesleğinin...

28.Eki.2022

Cumhuriyetin 99. Yılında Tarihi Okullar

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Okullar, bir toplumun sosyalleşmesinde ve değerlerinin bireylere aktarımında en önemli kurumlardan birisidir. Puzzle’ın her bir parçası toplumun tüm...

26.Eyl.2022

EĞİTİMİN PANORAMASI

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı   Millî Eğitim İstatistikleri-Örgün Eğitim 2021-2022 verileri ışığında   EĞİTİMİN PANORAMASI 2022 -2023 eğitim ve öğretim yılı, 12 Eylül 2022 Pazartesi günü...

22.Ağu.2022

Öğretmenler ayrıştırılıyor mu?

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Son zamanlarda öğretmenler arasında Milli Eğitim Bakanlığının açıkladığı “Uzman Öğretmenlik / Başöğretmenlik Eğitim Programı ve Yazılı Sınav Takvimi”ne...

18.Tem.2022

Üniversite Yaşamı ve Çoklu Kariyer Fırsatları

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Çocukken büyüklerimiz hepimize “Büyüdüğünde ne olmak istersin?” sorusunu sorardı. Bizler o zamanlar neredeyse ezberlemiş gibi hep aynı cevapları...

25.May.2022

Eğitimde Demokratik ve Katılımcı Bir Yönetim

Alpaslan Dartan – Eğitim Yöneticisi / PDR Uzmanı Günümüzde teknolojik gelişmelere ve dijitalleşen dünya düzenine rağmen eğitim ve öğretim faaliyetleri ve eğitim liderliği etkileşim ve psikolojiye...

06.May.2022

Dondurulmuş gençliğin YKS Sınavı

Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi artı eğitim dergisinin bundan önceki sayısında eğitimin gündemini oluşturan Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT...

14.Mar.2022

Yükseköğretimin Nicelik değil Nitelik sorunu var!

Alpaslan Dartan - PDR Uzmanı / Eğitim Yöneticisi Yükseköğretim Kurulu’nun Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) ilişkin aldığı TYT ve AYT baraj puanları uygulamasının kaldırılması son yıllarda yapılan...


Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.