banner

Eğitim alanında dünyaya örnek olacak projelere imza atıyoruz




İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş özel röportajı

İstanbul’da eğitime çok ciddi destek sağladıklarını belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Ne yapıyorsak çocuklarımız yani geleceğimiz için yapıyoruz. Eğitim alanında dünyaya örnek olacak nitelikte projeler geliştiriyoruz, bu yolda ilerlemeye devam edeceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak, çocuk ve gençlerimizin eğitimini desteklemek ve güçlendirmek amacıyla sunduğunuz hizmetler hakkında bilgi verir misiniz?

Ne yapıyorsak çocuklarımız için... Çünkü onlar geleceğimiz. İstanbul'da eğitime çok ciddi destek veriyoruz.  Bakın bu anlayışla İstanbul'a 23 okul kazandırdık. Okulların ihtiyaçlarını karşıladık. 5 bin 171 okulda, 467 bin öğrenciye eğitim seti (çanta ve kırtasiye) dağıttık. 192 Bin 289 şehit çocuğu ve yetime eğitim yardımı yaptık. 23 üniversite ile yüksek lisans, araştırma projesi ve doktora tezlerine maddi destek verdik. Şimdiye kadar 164 projeye parasal destek sağladık. 41 personelimize dünyanın önde gelen ilk 20 üniversitesinde; yüksek lisans ve doktora yaptırıyoruz. Üniversitelerde ilk 5’e girerek mezun olan öğrencileri Belediye’de istihdam ediyoruz. Bugüne kadar 185 kişiyi kadroya aldık. OKS ve ÖSS’de ilk 100’e giren 145 öğrencinin her birine 3 bin TL ödül verdik.165 bin öğrenciyi internetten Dershanet ile üniversite sınavına  hazırlıyoruz. 63 BELNET İnternet Evi ile 150 bini aşkın üyeye hizmet veriyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK) ve  İstanbul Gençlik Rehabilitasyon ve Meslek Edindirme Merkezi (İSMEM) dünyaya örnek olacak projeleri hayata geçiriyoruz.

Ayrıca, Gençlik ve Çocuk Meclisleriyle gençlerin yerel yönetim çalışmalarına katılmalarını sağladık. 2 milyon 50 bin kişiye yangın ve ilk yardım eğitimi verdik. 24 bin taksi şoförüne eğitim verdik. Başarılı olan 19 bin 66 kişi sertifikalarını aldı. Bugüne kadar 93 bin izci yetiştirdik. İşletilen spor tesisi sayısını 14'ten 34'e çıkardık. Yüzmeden Fitness’e, Basketbol’dan Karateye 20 farklı branşta ücretsiz spor hizmeti sunuyoruz. 130 okulumuza kapalı spor salonu yaptık. Kentin 225 noktasına 3 bin 90 spor aleti yerleştirdik. Hedefimiz 100 noktada 50 bin İstanbulluya sabah sporu yaptırmak. Hedefimiz İstanbul'u sağlıklı bir şehir yapmak.

İSTANBULLULARIN ÜNİVERSİTESİ: İSMEK

İSMEK ve İSMEM projeleriyle ilgili neler söyleyeceksiniz?

İstanbulluların üniversitesi İSMEK'te bugüne kadar 228 kurs merkezinde toplam 180 branşta, 1 milyon 310 bin kişiye meslek eğitimi verdik.  2011-2012 döneminde İSMEK branşlarında rekor düzeyde toplam 210 bin kursiyer eğitim aldı ve kursiyerlerinden 1.548 tanesi kendi işini kurdu. İSMEM ile 943 çocuk sokakta yaşamaktan kurtarıldı. 14-25 yaş aralığında sokakta yaşayan veya kalma riski bulunan çocukların topluma kazandırılması için Kartal ve Tuzla’da 110 yatak kapasiteli merkezimizde barınma, beslenme, sağlık ve mesleki eğitimler veriyoruz. 522 gencimize mesleki sertifika verdik 93’ünü işe yerleştirdik. İSMEM’de üniversiteye hazırlık eğitimi verdiğimiz gençlerden 6 tanesi üniversiteyi kazandı.

İnternet bilgi çağının vazgeçilmezi, tüm çocuklarımızın internetten faydalanabilmesi için gerçekleştirdiğiniz çalışmalardan Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bilgi Erişim Merkezleri’nden (BELNET)  bahseder misiniz? 

Yaş ayrımı yapmaksızın tüm İstanbul halkının bilişim, teknoloji ve internet imkânlarından ücretsiz, güvenli ve konforlu olarak faydalandığı teknoloji merkezleri, Bilgi Erişim Merkezleri. İstanbul’un 28 İlçesindeki 64 Şubesinde, 1.300 bilgisayar ve 140 personel ile haftanın 7 günü bilişim ve internet hizmeti veriyoruz. İlk kez Mayıs 2007’de hizmet sunmaya başlayan Belnet İnternet ve Bilgi Erişim Merkezleri uygulamasından binlerce İstanbullu yararlanıyor. Ayrıca İstanbul’un deniz ulaşımı ile kara ulaşımı ve hava ulaşımının entegre olduğu merkezler ile büyük meydanlarda internet ve bilgi erişim hizmetlerini yerinde ve zamanında kısa sürede vatandaşa ulaştırabilmek için mobil hizmet de veriyoruz. Otobüs yapım firmaları ile gerçekleştiridiğimiz işbirliğimiz sayesinde  temin edilen ve donanımlı hale getirilen Belnet Otobüsü ile bu hizmet ağını hiçbir üyelik gerektirmeden İstanbul’un 19 noktasında sürdürüyoruz.  Belnet Mobil hizmet aracından günlük ortalama 500 kişi istifade ediyor.

TABLO1:  BELNET Merkezi İstatistiki Veriler

Yıl

2008

2009

2010

2011

2012

Üye Sayısı

83.128

121.158

133.320

150.351

155.000

İBB’nin online dershane eğitim projesi “Akıllı Dershane” binlerce gencin üniversiteye girmesine katkıda bulunuyor. Proje sayesinde bu yıl da öğrencilere üniversite kapıları açıldı. Bize bu çalışmayla ilgili neler söyleyeceksiniz?

Sınavlara girecek olan ve sistemli bir şekilde hazırlanmak isteyen herkese basit, anlaşılır ve pratik bir yolla ücretsiz online dershane hizmeti sunuyoruz. Alanında bir ilke imza atarak geleceğimizin teminatı olan gençlerimize ücretsiz eğitim olanağı sağlamak amacıyla 2008 yılında ilk online dershane olarak hayata geçirdik.  Kültür Dershanesi işbirliği ile oluşturulan proje kapsamında üniversite ve lise sınavlarına girecek olan herkes www.akillidershane.org internet sitesi üzerinden faydalanabiliyor. Ücretsiz bilgi, sınırsız hizmet anlayışından yola çıkılarak öğrencilere derslerinde destek olunan proje kullanıcıların yoğun ilgisi ile hizmet vermeye devam ediyor. Toplam üye sayısı: 22 bin 112’ye ulaştı.       

SPORU TABANA YAYAN ÖNEMLİ ADIMLAR

Tercih Danışma Merkezlerinin sunduğu hizmetler neler?

Yine bu da sponsor kanalıyla gerçekleştirdiğimiz bir proje. Her yıl YGS ve LYS sınavları sonrasında öğrencilere; İstanbul’un birçok ilçesinde kurulan çadırlarda seçimlerine yardımcı olmak için uzman eğitmenler desteğinde bilgisayar ortamında ücretsiz olarak tercih danışmanlık hizmeti sunuyoruz.  Projeden her yıl ortalama 50 bin öğrencimiz yararlanıyor.

Büyükşehir belediyesi olarak çocuk ve gençlerimize yönelik spor yatırımlarına da ağırlık veriyorsunuz. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Her gün halkın içindeyim, İstanbullularla el ele gönül gönüle herşeyi paylaşıyoruz. Tabi gözlemlerimiz oluyor, son zamanlarda yetişkinlerle birlikte çocuklarımızda da belirgin bir kilo sorunu dikkat çekiyor. Bunu önemsemeliyiz. Spor bu noktada kesin çözüm. Bunu ihmal edemeyiz. Bakın, sporu tabana yaymak için çok önemli adımlar attık. Herkesin spor yapabileceği bir altyapı hazırladık. 55 yeni spor tesisi inşa ettik. 21 olan spor tesis sayısını 76’ya çıkardık. Ve 13 yeni spor tesisi yolda. Kentin 225 noktasına 3 bin 100 tane spor aleti koyduk. 2,5 milyon kişi bu tesislere üye. Tesisler kaynaşma ve paylaşma platformu oldu. Okul bahçelerine “138 spor salonu” yaptık. Öğrenciler ve çevre sakinleri faydalanıyor.

Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kariyer eğitim günleri düzenliyorsunuz…

Kariyer Eğitimleri, üniversite öğrencilerinin donanımlarını artırmak, mezuniyet sonrası istihdam olanaklarına katkıda bulunabilmek amacıyla 2004 yılından bu yana verilen kişisel gelişim eğitimlerinden oluşuyor. Aydın Üniversitesi’yle yapılan işbirliği ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bu hizmetlerinden yurtdışından 4, İstanbul dışından 67, İstanbul’dan da 39 üniversiteye mensup yaklaşık bin öğrenciye başarı sertifikası verildi. Stratejik Planlama,  Zaman Yönetimi, Uluslararası Siyaset, Hedef Belirleme Stratejileri, Kariyer Yönetimi Geleceğin Yönetimi ve Yönetici Anlayışı, İnnovasyon, Mobbing, Doğru Eş Seçimi ve Yetenek Yönetimi gibi farklı konu başlıklarında derslerin görüldüğü Kariyer Günleri Eğitimlerinde reel sektörden bir uzman da “İş Yaşamından Kesitler” başlığı altında bilgi ve deneyimlerini paylaşıyor. Kariyer Günleri Eğitimlerinden bugüne kadar yaklaşık 5 bin öğrenci katılım belgesi sertifikası almaya hak kazandı. 

Başarılı gençlerimizin ödüllendirilmesine yönelik çalışmalarınız neler?

Ülkemizin geleceği olan çocukları ders çalışmaya teşvik etmek ve başarılı kılmak için okullarında başarılı olan öğrencilere hem fiziksel gelişime destek olan futbol topu, basketbol topu, voleybol topu hem de zeka geliştirici oyunlar (sudoku, tetris) ile İstanbul konulu kitaplar, kalem ve kırtasiyeden oluşan ödül paketleri hediye ediyoruz. Üniversite sınavı öncesi ise moral ve motivasyon şöleni olarak düzenlenen “İstanbul, Moral Bul” konserleri her yıl on binlerce öğrencinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

İç spot: İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin İSMEK projesi ile ülkemizin kalkınma hedeflerine destek verdiğini söyleyen Kadir Topbaş, “ 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi'nin temel noktasını oluşturan yoksulluğu ortadan kaldırma hedefine ve ayrıca bugüne kadar İSMEK'ten eğitim alan 1 milyon 300 bin kişinin yüzde 85'inin kadın olmasıyla da cinsiyet eşitliği hedefine büyük çapta katkıda bulunduk. İSMEK kursları uygulanabilir ve gençlerin istihdamına katkı sağlayan büyük bir proje" dedi.

YAŞAM RİSKİ BULUNAN GENÇLERİN UMUDU: İSMEM

İSMEM 2003 yılında sokakta yaşayan veya yaşama riski bulunan gençlere hizmet vermek amacıyla kurulmuştur. Kurumumuz, 2006 yılından itibaren İstanbul Darülaceze Müdürlüğü çatısı altında hizmet vermeye devam etmektedir. İSMEM’in amacı 14 yaşını doldurmuş veya 25 yaşından gün almamış; sokakta yaşayan veya sokağa düşme riski bulunan gençlere barınma, beslenme, sağlık, eğitim ve meslek eğitimi gibi alanlarda hizmet vererek, gençlerin rehabilite edilmelerini ve topluma kazandırılmalarını sağlamaktır. Kurumumuzda kalan gençlere eğitim, mesleki eğitim, işe yerleştirme ve ev hayatına adaptasyon alanlarında çeşitli hizmetler sunulmakta; gençlerin toplum hayatına uyum sağlamaları için psikolojik destek verilmekte ve sosyal faaliyetlere katılımları sağlanmaktadır. Sokakta yaşayan gençlerle irtibat sağlayabilmek, gençleri kurum ve verilen hizmetler hakkında bilgilendirmek, sokak hayatından uzak yaşama konusunda bilinçlendirmek ve kuruma gelmek üzere ikna etmek amacıyla saha çalışması yapılmaktadır.  Bu çalışma sırasında gençlerin yoğun olarak kaldıkları semtlerdeki mekanları ziyaret edilmekte ve gençlerle yüz yüze görüşülmektedir.  Ayrıca, bu alanda hizmet veren diğer kurumlar ve kişilerle irtibat sağlanmaktadır.

SORGULAYAN BİLİNÇLİ ÇOCUKLARIN MECLİSİ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çocuk Meclisi; İlköğretim çağındaki çocuklarımızın ailesine, çevresine ve yaşadığı şehrine ilgisini ve duyarlılığını arttırmayı, öz güvenini geliştirmeyi ve temsil kabiliyetini artırmayı; ülkemizin Avrupa Birliğine uyum sürecinde çocuklarımızın demokratik bilincinin gelişmesi ve evrensel kültürler ile diyalog halinde olmalarını sağlayarak; İstanbul’da yaşayan çocukların çeşitli problem ve talepleri ifade etmelerini ve çözüm üretiminde yardımcı olmalarını; çocuk gelişimi, sosyal konulara duyarlılık içinde olarak, bu konularda bilimsel gereklere uygun şekilde aktif rol almalarını, içinde yaşadığı ülkesinin, milletinin, milli ve kültürel değerlerini, örf ve adetlerini kavramalarını ve geleceklerine güvenle bakabilmelerini sağlayacak eğitim, kültür, sanat ve spor etkinliklerinde bulunmayı amaçlıyor.  Hızla gelişen ve değişen günümüz bilgi teknolojilerini takip eden ve bu gelişime ayak uyduran, merak eden, sorgulayan, araştıran, okuyan, spor yapan, bilgili ve bilinçli çocuklar yetiştirilmesine katkıda bulunmak kuruluşun temel amacı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.