banner

Fatih Projesi’ne ‘korsan’ teşviki




Fatih Projesi kapsamında her öğrenciye tablet vermeye hazırlanan hükümet, “güvenlik ve mahremiyet” için de Ar-Ge teşviki uygulayacak. Özellikle internet korsanlarına (hacker) karşı tedbir amaçlı geliştirilen projelere 500 bin liradan 2.5 milyon liraya kadar parasal destekler verilecek.  

fatik_korsanHükümet her öğrenciye tablet ve her sınıfa akıllı tahta teknolojisi getirecek olan FATİH Projesi’ne “güvenlik ve mahremiyet” için Ar-Ge desteği vermeye hazırlanıyor. Buna göre “İntihal önleme, güvenlik açıklarının tespiti ve mahremiyeti koruyucu” projelere 500 bin liradan 2.5 milyon liraya kadar parasal destekler verilecek.

HACKER’A KARŞI TEDBİR

Sistem üzerinde yapılabilecek olası mahremiyet ihlallerine ve bilinçli saldırılara çözüm geliştirecek projelere destek sağlanacak. Projelerle verilerin silinmesi, çalınması ve izinsiz kişilerin erişimine engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, geliştilecek projelerle sanal saldırılara karşı ağ altyapısının uzaktan güvenli bir şekilde yönetilmesi, veri içeriğinin değiştirilmesine dönük saldırıların önlenmesi, kişisel verilere yetkisiz kişilerin erişiminin engellenmesi de önlenecek. Çağrı kapsamında en dikkat çekici destek başlığını ise “mahremiyet” oluşturdu. Buna göre çalınan veya amaç dışı kullanılan tabletlerin takibine yönelik mahremiyet koruyucu uygulamalar, intihal önleme ve belirleme, mahremiyeti koruyan veri analitiği, güvenli ve mahremiyeti koruyucu uygulamalar, biyometrik ve çoklu kimlik doğrulayıcı tekniklerle entegrasyon gibi projelere 1003 programı kapsamında destek sağlanacak.

2.5 MİLYONLUK DESTEK

Projenin maliyeti Tübitak ve Milli Eğitim Bakanlığı’nca ortak karşılanacak. Bu kapsamda küçük ölçekli projeler en fazla 2 sene, orta ve büyük ölçekli projeler ise 3 yıl desteklenecek. Küçük, orta ve büyük kapsamlı projeler için 500 bin liradan 2.5 milyon liraya kadar değişen para verilecek. Projeye yurtdışındaki araştırmacılar da başvurabilecek.

Kaynak: Hürriyet

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.