banner

‘Fatih Projesi tablet dağıtım projesi gibi algılanıyor’




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "FATİH Projesi kamuoyunda maalesef sadece bir tablet dağıtım projesi gibi algılanıyor, oysa FATİH Projesi, 'Türk milli eğitim sisteminde yeni bir dönemin başlangıcı' anlamına geliyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Bakanlığın Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü stüdyosunda gerçekleştirilen lise öğretmenlerine yönelik FATİH Projesi Eğitimi açılış programına katıldı.

Eğitim Bilişim Ağı üzerinden yayınlanan canlı programda konuşan Bakan Avcı, "çalışma arkadaşlarım" dediği öğretmenlerin yeni eğitim öğretim yılını kutladı.

Yaşanılan yüzyılın bilgi çağı olduğuna dikkati çeken Bakan Avcı, "Bunun anlamı bilgi ve iletişim teknolojilerinin hayatın her alanında belirleyici olduğudur" dedi.

Bu değişimin en çok hissedildiği alanın ise eğitim olduğunu vurgulayan Bakan Avcı, öğrenme ve öğretme süreçlerinde sürekli olarak yeni eğilimlerin ortaya çıktığına dikkati çekti.

Öğretmenlerin bu durumun en yakın tanığı olduğunu belirten Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Dünyadaki gelişmelere baktığımızda eğitimde kalite arayışı, fırsat eşitliği, daha demokratik ve esnek bir eğitim sistemi gibi hedeflerin yanında bilgi teknolojilerinin eğitimde çok daha yaygın kullanıldığını görüyoruz. Bütün ülkeler eğitime daha fazla yatırım yapıyor, eğitim sistemlerini sürekli olarak geliştirmeye çalışıyor ve teknolojik gelişimlerden en etkili biçimde faydalanmanın yolunu arıyor. Fatih Projesi, Türkiye'nin dünyadaki bu gelişmelerin seyircisi değil, aktörü olmak arzusu ve iradesinin en somut ifadesidir.

Bu projeyle her şeyden önce eğitimde fırsat eşitliği yanında bölgeler arası teknolojik eşitsizliği de ortadan kaldırmayı düşünüyoruz. Toplumun eğitime ilişkin beklentilerini karşılamayı amaçlıyoruz. Çocuklarımızın ve gençlerimizin sosyo-ekonomik durumu veya şartları ne olursa bilişim teknolojilerinin imkanlarından yararlanarak kendilerini geliştirmelerini, bilgiye ve dünyaya açılmalarını sağlamak istiyoruz."

Bakan Avcı, önümüzdeki dönemde öğrencilerin uluslararası arenadaki akranlarıyla daha kolay rekabet edebilecekleri koşullara ulaşacaklarını da ifade etti.

"Öğretmenlerimizin daha yüksek motivasyonla çalışmasını istiyoruz"

Öğretmenlerin de nerede görev yaparlarsa yapsınlar, daha zengin bir içerikle ve daha yüksek motivasyonla çalışmasını istediklerini bildiren Bakan Avcı, bunun koşullarını hazırladıklarını söyledi.

Eğitimde teknolojinin giderek daha fazla kullanılmasının, öğretmenin rolünü azaltmak yerine aksine rolünü çok daha önemli hale getirdiğinin altını çizen Bakan Avcı, "FATİH Projesi öğretmenlerimize görevlerini daha etkili ve daha verimli bir şekilde sürdürmenin yanında, kendi mesleki ve kişisel gelişimleri için de sayısız fırsatlar sunuyor" değerlendirmesini yaptı.

Uzaktan eğitim programının 3 gün boyunca devam edeceğini dile getiren Avcı, program süresince de alanlarında uzman kişilerin FATİH Projesi'nin bileşenleri ve işleyişi konusunda ayrıntılı bilgi vereceklerini bildirdi.

"Fatih Projesi maalesef sadece bir tablet dağıtım projesi gibi algılanıyor"

"FATİH Projesi kamuoyunda maalesef sadece bir tablet dağıtım projesi gibi algılanıyor" diyen Bakan Avcı, oysa eğitimde FATİH Projesi'nin, 'Türk milli eğitim sisteminde yeni bir dönemin başlangıcı' anlamına geldiğini bildirdi.

Bakan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye'nin eğitimdeki bu büyük ve ileri hamlesi bütün dünyaya model olabilecek nitelikte çok büyük bir hamledir. Şu anda dünyanın pek çok ülkesi eğitimde FATİH Projesi uygulamalarını çok yakından ve büyük bir ilgiyle takip ediyor. Projeyle her sınıf çok yüksek internetle tanışıyor. Öğrenme kaynaklarımız çeşitleniyor, ezberci öğrenme şekli ortadan kalkıyor, araştıran, üreten, düşünen bireyler yetişiyor. Öğretmen ve öğrenciye eğitim öğretimde büyük kolaylıklar sağlanıyor."

FATİH Projesi'ne 2010 yılı Kasım ayında başladıklarını hatırlatan Bakan Avcı, projenin boyutlarının gözönüne alındığında üç yıl gibi kısa bir sürede çok önemli mesafe katettiklerini söyledi.

84 bin 921 adet etkileşimli tahta, 62 bin 800 adet tablet...

Bu süre içinde meslek liseleri hariç tüm liselerdeki sınıfların tamamına 84 bin 921 adet etkileşimli tahta yerleştirdiklerini ifade eden Bakan Avcı, "Bu okullarımız için alt yapı ihalelerini tamamladık, öğrencilerimize ve öğretmelerimize 62 bin 800 adet tablet dağıttık. İllerin tamamında 110 adet uzaktan eğitim merkezi kurduk. Bu merkezlerde bugüne kadar 120 binin üzerinde öğretmenimiz hizmet içi eğitim aldı" dedi.

FATİH Projesi'nin başarılı bir şekilde sürdürülmesinde en büyük rolün öğretmenlere düştüğünü dile getiren Bakan Avcı, bu kapsamda verilen uzaktan eğitimin de önemine değindi.

Bakan Avcı, "Ülkemizi daha güzel bir geleceği taşıyacak nitelikli gençleri siz yetiştireceksiniz. Bugün dünden daha iyi ama yarınlarımız, bugünden de iyi olacak. Bunun yollarından biri de yaratıcı, yenilikçi, eleştirel düşünen, problem çözebilen, iletişim ve işbirliğine yatkın, demokratik kültürü özümsemiş yeni bir neslin yetiştirilmesine eğitim yoluyla katkı sağlamaktır" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.