banner

Tablet bilgisayarların dağıtımı 3 yılda tamamlanacak




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Fatih Projesi kapsamında öğretmen ve öğrencilere ücretsiz verilen tablet bilgisayarların dağıtımının 3 yılda tamamlanacağını belirtti. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Ortaokul yaşı özellikle el becerilerinin ve diğer klasik eğitim alışkanlıklarının kazandırılması gereken yaşlar. Yoksa doğrudan tabletle başlandığı takdirde, bu sefer o temel becerilerde zaaflar ortaya çıkabilir. O endişeyle liseden itibaren tablet dağıtımlarını başlattık. Bizim hesabımıza göre, bütün çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin tabletlerine kavuşmaları 3 yıllık bir süreç" dedi. 

Avcı, Eskişehir Valiliğinde düzenlediği basın toplantısında, bir gazetecinin "Öğrenciler, tabletlerine ne zaman kavuşacak?" sorusu üzerine, ihale sürecinin başladığını anımsattı.

"Başladı diyorum çünkü o uzun bir süreç" ifadesini kullanan Avcı, şunları kaydetti: 

"Niye uzun bir süreç? Biz, tabletleri yurt dışından paket halinde almak istemiyoruz. İhale süreci, aynı zamanda teknik şartnamelerin de hazırlanma süreci. Yani bu konuda katılan firmalara, uluslararası büyük firmalar katıldı. Onlara şunu söylüyoruz. İhale sürecinin özeti şu. 'Siz, bu önerdiğiniz bilgisayarın hangi parçalarını, nasıl bir takvimle Türkiye'de üreteceksiniz?' En önemli sorularımızdan bir tanesi, bu. Yani, 'yerli üretim oranını nasıl bir takvimle arttıracaksınız?' Yurt dışından, raftan alıp getirmiyoruz."

"Ortaokullarda henüz yok"

Avcı, ihale sürecinde bazı kritik ve stratejik parçaları Türkiye'de üretme koşulu olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: 

"Bunun oranını da yıllar içerisinde artırmanızı bekliyoruz. Kim bu konuda en iyi teklifi verirse, onda ihale kalacak. Onun için şimdi o teknik şartname sürekli müzakere ediliyor firmalarla. Siz ne kadarını yerli üreteceksiniz, ne kadar bir zamanda üreteceksiniz gibi veya hangi yenilikleri zaman içerisinde buna ilave edeceksiniz çünkü tek bir model alıp sonra 10 sene hep aynı model üzerinde değil. 'Bunu zaman içerisinde nasıl geliştireceksiniz?' Bütün bunların planlamasını da sunmaları gerekiyor, o ihale sürecinde. Dolayısıyla bizim hesabımıza göre, bütün çocuklarımızın ve öğretmenlerimizin tabletlerine kavuşmaları 3 yıllık bir süreç. Bugünden yarına olacak bir şey değil, peyderpey öncelikle 9. sınıflardan başladık. Ortaokullarda henüz yok. Ortaokullarda daha sonra olacak çünkü ortaokul yaşı özellikle el becerilerinin ve diğer klasik eğitim alışkanlıklarının kazandırılması gereken yaşlar. Onun için kalemi, defteri, kitabı iyice bir sindirsinler ondan sonra. Yoksa doğrudan tabletle başlandığı takdirde, bu sefer o temel becerilerde zaaflar ortaya çıkabilir. O endişeyle liseden itibaren tablet dağıtımlarını başlattık. 9. sınıflar öncelikli. Ondan sonra daha aşağılara inecek. Küçük sınıflarda ilkokullarda hiç yok."

Avcı, bu yılda 9. sınıflara tablet dağıtımı yapılacağını, ihale süreci biraz uzadığı için öğrencilerin hepsine ilk etapta tablet yetişmediğini sözlerine ekledi.    

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.