banner

2014 yılında eğitim teknolojilerindeki trendler neler olacak?




2013 yılında eğitim teknolojilerindeki trendler nelerdi, 2014 yılında neler olacak? Türkiye'nin e-öğrenme alanındaki ilk ve öncü şirketi Enocta yenilikleri açıkladı

Değişen kurum ihtiyaçları ve değişen teknolojilere paralel olarak ürün ve hizmetlerini yenilediklerini belirten Enocta Genel Müdürü Ahmet Hançer, 2014 yılında da gelişen teknoloji doğrultusunda ürünlerini geliştirmeye devam edeceklerini söylüyor.

Enocta’nın eğitim teknolojileri alanında sunduğu ürün ve hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Enocta, teknolojinin gelişimine ve eğitim dünyasındaki yeniliklere paralel olarak etkin eğitim uygulama ve yöntemleri geliştirmektedir. Enocta’nın farklı ihtiyaçlara yönelik olarak 13 yıllık birikiminin sonucu olarak ortaya çıkmış 4 önemli uzmanlık alanı bulunmaktadır. Bu uzmanlık alanları: Eğitim yönetim altyapı ürün ve hizmetleri, E-öğrenme içerikleri ve teknolojileri, E-öğrenme tanıtım ve tutundurma hizmetleri, E-öğrenme Yönetim Danışmanlığı hizmetleridir. Bu uzmanlık alanlarının somut ürünü olarak Enocta Eğitim Platformu, Enocta Akademik Eğitim Platformu,  Enocta Eğitim Kataloğu, Sanal Sınıf, E-toplantı ve E-konferans Platformu, Online Ölçme ve Değerlendirme Sistemlerini başlıca ürünler olarak tanımlayabiliriz. Enocta tarafından geliştirilen eğitim yönetim sistemi, e-öğrenme süreçlerinin yanı sıra, eğitim ihtiyaç analizi, eğitim talep yönetimi, planlama, kaynak ve bütçe yönetim ve benzeri fonksiyonlar ile eğitim ve gelişim sürecinin tek noktadan yönetilmesine olanak sağlar. Altyapı ürün ve hizmetleri dışında e-öğrenme içerik ve ürün hizmetleri de sunmaktadır. Farklı içeriklerden oluşan oldukça zengin bir içerik havuzunu Enocta Eğitim Kataloğu olarak kurumların hizmetine sunmuştur.

2013 yılında eğitim teknolojilerindeki trendler nelerdi, 2014 yılında neler olacak?

Çalışanlar artık “öğreneceklerinin” kendilerine sunulmasını beklemek yerine proaktif davranıp, teknolojiyi kullanarak, tam da ihtiyaçları olduğu anda ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim materyallerine ulaşma eğilimindeler. Bireylerin kendi öğrenme ihtiyaçlarını belirleme motivasyonlarının artması sonucunda, ihtiyaca yönelik kaliteli bilgiye her zaman ve her yerden ulaşılabilen, paylaşıldıkça zenginleşen sürekli bir öğrenme ortamının oluşturulması büyük önem taşıyor Teknolojinin sunduğu fırsatları değerlendirerek sürekli ve yaygın öğrenme ortamı yaratmayı başarabilen, kontrol etme güdüsü olmadan öğrenmeyi özgürleştirerek ihtiyaç duyulan kaliteli bilgiye ulaşılmasını sağlayan, bilginin üretilip paylaşılmasını teşvik eden kurumların 2014’te fark yaratması bekleniyor. Öğretim tasarımı 2014’te bugüne kadar olduğundan çok daha önemli bir hale gelecek. Çünkü e-öğrenme dünyası kendi içine dönüp gözden kaçırılan, zayıf kalan noktalara odaklanmaya başladı ve farkı yaratacak uygulamalar bu boşlukların doldurulması ile birlikte gelecek.

Dünyanın en büyük ikinci arama motoru Youtube’da,  mobil cihazlardan günde 1 milyar video izleniyor. Dakikada 72 saatlik video yükleniyor ve ayda 4 milyar saat video izleniyor. Hal böyleyken bu kadar çok tercih edilen bir yöntemin, gelişim aracı olarak kullanılmaması mümkün değil. 2014’te bugüne kadar pazarlamada örneklerini gördüğümüz interaktif videolar, video tabanlı öğrenmede ön plana çıkacak. İnteraktif videoda tüm etkileşim ve etkileşimin yarattığı deneyim video üzerinden devam ediyor. Bu da dikkati, katılımı, hatırlamayı, tatmini arttırıyor. Teknolojinin gelişim hızı, modern hayatın beraberinde getirdiği dinamikler, zamana karşı yarış, değişim derken yaşam ve öğrenme biçimlerimiz de hızla dönüşüyor. 2014, öğrenme ve gelişim dünyası için bu dönüşümün gerekliliklerine odaklanma yılı olacak. Teknolojinin sunduğu olanaklarla nasıl daha iyi bir öğrenme deneyimi yaşatabiliriz sorusuna yanıtlar aranmaya devam edilecek.

Enocta’nın ileriye yönelik hedefleri nelerdir?

Enocta, değişen kurum ihtiyaçları ve değişen teknolojilere paralel olarak ürün ve hizmetlerini yenilemektedir. Bu ürünlerin daha da geliştirilmesi için 2014 yılında da çalışmalara devam edecektir. Enocta bir yandan, Facebook ve Twitter’ın milyonlarca kullanıcıya ulaşmasından yola çıkarak, sosyal medyanın olanaklarını kurum içi eğitime aktarırken, diğer yandan ‘Kurumsal Tube’ uygulaması ile bilginin video formatında daha hızlı ve izlenebilir olarak çalışanlarla paylaşmasını sağlamaktadır. Enocta’nın bir başka önemli yeniliği, e-öğrenme içeriklerinin mobil cihazlara uygun hale getirilmesidir. Dünyanın en büyük e-öğrenme şirketlerinden Skillsoft’un binlerce içeriği ve Enocta’nın kendi katalog eğitimleri ve eğitim videoları mobil cihazlara uygun hale getirilmektedir.

2014’DE POPÜLER OLACAK EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ

Kurumsal Tube

Bir süredir gündemde olan bu öğrenme teknolojisi, kurumların kendi kurumsal “tube”larını yani kurumsal video sunum ve paylaşım ortamlarını oluşturmaları ve kullanmalarıdır.

KurumsalTube’da, hazırlanan hikaye tabanlı, eğlenceli eğitim videoları, eğitim alan çalışanlara ulaştırılmakta ve e-öğrenmenin etkin bir parçası olarak kullanılmaktadır. Sadece eğitmenlerin veya konu uzmanlarının değil, aynı zamanda tüm çalışanların video içerikleri oluşturarak bilgiyi başkalarıyla paylaşıyor olmaları artan oranda kullanılacak olan bir araç ve teknoloji olarak görülmektedir

Sosyal Öğrenme

2014’te sosyal öğrenme ortamlarının etkin bir biçimde kullanılmasında,

Sosyal öğrenmeyi artıracak, teknik bilgi ve donanımı zenginleştirecek faaliyetleri süreçlere dahil etmek,

İnformal öğrenmeyi destekleyen kaynakları geliştirmeye yardımcı olacak araçlar (video, e-kitap, podcast, blog, webinar) sunmak her zamankinden daha büyük rol oynayacak.

Mobil İçerikler

2014’te mobil teknolojilerin sunduğu olanaklar düşünülerek, sıfırdan mobile uygun olarak tasarlanan uygulamalar ve içerikler öne çıkacak görünüyor. Mobilde en yaygın içerik kullanımı performansı destekleyen eğitim materyalleri ve referans içerikler olacak gibi gözüküyor.

Podcastler

Podcastler (ses dosyaları) zaman ve mekandan bağımsız bir öğrenme olanağı sağlıyor. Podcastler aracılığıyla serviste, arabada, vapurda, durakta, ofiste, asansörde, kısacası her yerde istediğiniz an, aradığınız bilgilere ulaşmak ve dinleyerek öğrenmek veya mevcut bilgileri pekiştirmek mümkün oluyor.

Enocta Eğitim Kataloğu’nda bulunan Podcast Koleksiyonu’nun, Profesyonel Gelişim Eğitimleri başlığı altındaki içeriklere paralel olarak hazırlanması, eğitimleri takip edenler için olumlu bir nokta olarak ortaya çıkıyor. Podcastler, e.mobil uygulaması  sayesinde mobil cihazlar aracılığıyla da kullanılabiliyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.