banner

‘Pişman olmak’ sadece insana özgü bir davranış değil




Pişmanlığın insanlara özgü olmadığı ve farelerin de bu duyguyu yaşadığı ortaya çıktı

Pişman olmanın insana özgü bir özellik olmadığı ortaya çıktı.

Minnesota Üniversitesi'nden bilim adamlarının araştırması, farelerin de davranışlarından ötürü pişman olduğunu gösterdi. 

"Restoran sırası" adlı deneyde fareler lezzetli yiyecekler için beklemek zorunda bırakıldı. Bir labirentteki farklı yiyecek kaynaklarını seçerken beklememeyi tercih eden farelerin ise lezzetsiz yiyeceklerle karşılaştığında kararından pişmanlık duyduğu belirlendi. 

Birkaç denemeden fareler sonra kısa süre beklemek yerine lezzetli yiyeceğin olduğu bölüme gidip beklemeyi göze aldı.

Araştırmaya imza atanlardan David Redish, pişmanlığın hayal kırıklığından ayrılmasının zor olduğunu ancak farelerin lezzetsiz yiyeceği seçtiğinde durup geriye baktığının görülmesiyle deneyde bunu başardıklarını belirtti.

Araştırmanın sonuçları "Nature Neuroscience" dergisine yayımlandı.

Daha önce bilim adamları pişmanlığın insana özgü olduğunu düşünüyordu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.