banner

'Hayalet okullarla ilgili MEB’in denetim sonuçlarını bekliyoruz'




Zafer Öztürk - TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı

zafer_ozturk2023 yılının; pandemi süreci izlerinin, gelen ekonomik dalgalanmaların oluşturduğu mali güçlüklerin, deprem bölgesinde yaşanan felaketlerin ülkemiz ve eğitim hayatımıza olumsuz etkilerinin telafi edilmesiyle uğurlandığını söylemek yanlış olmaz.
Sektörümüzle ilgili olarak yaşananlardan söz edecek olursak; Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’in geçmiş yıllardaki tecrübe ve birikimleriyle göreve başlamasıyla Bakanlık hizmetlerinde daha akıcı ve rasyonel uygulamalar hayata geçirilmesi umudumuz arttı.
Nitekim özel okullar olarak beklentilerimizden bazılarına memnuniyetle şahit olduğumuzu belirtmek isterim.
Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikle özel okullarda ücret belirleme politikasıyla ilgili olarak öğretmenlere ve velilere iyi hizmet edebilmek açısından eğitim öğretim ücretlerinde TEFE-TÜFE oranına göre artış yapılması önceki yönetmelik maddesinde yer alan belirsizliği gidermek açısından değerli olmuştur.
Özel okullardaki eğitimi olumsuz etkileyen, liselerde sınıf tekrarı ve devamsızlıkla ilgili olarak mevzuat düzenlemeleri gerçekleştirilerek başarısız olsa dahi sınıfı geçecek bir öğrencinin eğitim öğretim sürecine adapte olamayacağı gerçeği göz önüne serilmiştir.
Devamsızlık ve açık lise birlikte değerlendirilerek, açık liseye kayıt oranlarındaki büyüklüğün şaşırtıcı boyutları tespit edilmiştir. Örgün eğitimdeki çocukların kursa (özellikle kaçak kurslara) gitmesi için açık liseye yönlendirildiği gerçeği dikkate alınarak okula devam ve devamsızlığın eğitim öğretim sürecini sekteye uğratması önlenmiş, öğrencilerde, eğitim için harcanan zamanın ne kadar önemli ve değerli olduğu bilinci yerleştirilmiştir.
Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde yapılan düzenlemelerden sonra açık liseye yapılan kayıtlarda bir önceki yıla oranla % 72 azalması Milli Eğitim Bakanlığı’nın açık liseye geçişi zorlaştırmasının ne kadar isabetli olduğu net şekilde anlaşılmıştır. Açık liseye geçişin zorlaştırılması, izinsiz kurslara yönelmeyi ve bu tür yapıların da açılıp yayılmasını önlemiş, örgün eğitimin kalitesini artırmış ve üniversite sınavlarında daha adil bir rekabet ortamını sağlamıştır.
İzinsiz kurumların kolaylıkla tespiti için özel öğretim kurumlarında QR kodla kimlik tanımlamasına geçilmesi vatandaşlarımızın çocuklarını gönderdikleri yerden emin olmalarını sağlamış ve denetim elemanlarının çalışmalarına kolaylık sağlamıştır.
İlköğretim ve orta öğretim düzeyinde ülke veya bölgesel bazda ortak sınavlar yapılması planlanmış ve sınav sorularında açık uçlu sorulara da yer Bu uygulama genel veya lokal alanda okul ve öğretmen başarılarını da ölçme ve değerlendirme fırsatı verecektir.
Bakanlığımızın takdirle karşılanan bu değerli kazanımları yanında aşağıda belirtilen sektörümüz sorunlarının da ivedilikle çözüme kavuşturulması 2024 yılındaki başlıca beklentilerimiz arasındadır.
- Hayalet okullar, yani özellikle dönüşüm süreci ile kurstan okula resmiyette dönüşmüş ancak mental olarak dershane faaliyetinde bulunan kurumların, özellikle açık liselerin karşıladığı olumsuz eğitim iklimini ikame etmelerine karşın bu tarz hayalet okullarla ilgili denetimlerin şu an için ne sonuç verdiğini ne yazık ki henüz bilemiyoruz. Sonuçların kamuoyuna veya eğitim STK’larına bildirilmesini caydırıcılık yönünden önemli buluyor ve Bakanlığımızın bu husustaki açıklamalarını bekliyoruz.
- Öğretmenlik Meslek Kanunun ‘da yer alması beklenen; Örneğin özel okul ve resmi okuldaki öğretmenlerin maaşlarında özel okullara düşen vergi, SGK ve işveren paylarının resmi okul öğretmenleriyle denkleştirilmesi gibi hususları özellikle özel okul öğretmenlerinin umutla beklediği bir konudur.
- Özel okullarda çalışan yabancı uyruklu öğretmenlerin SGK Kanununda var olan üç katı sigorta ödenmesinden istisna tutulması, özlük hakları bakımından, özel okul öğretmenlerinin resmi okul öğretmenlerinden ayırt edilmemeleri, özel okul öğretmenlerine de yeşil pasaport verilmesi,
- Özel okullarda çalışan yabancı uyruklu öğretmenlerinin YÖK belgesi zorunluluğunun kaldırılarak yerine uluslararası kabul gören setifikasyonların getirilmesi, böylelikle özel okullardaki boş kontenjanların değerlendirilmesi istisna tutarak eğitim giderlerini daha verimli ve daha kaliteli bir şekilde düzenleyebilmesine imkân verilmesi,
- 2024 yılında özel okul ücretlerinin belirlenmesi esnasında geçmiş iki eğitim öğretim yılı için yapılmış olan regülasyon, mutlaka göz önüne alınarak okul ücretlerinin artışlarının belirlenmesi,
- Özel okul incelemeleri ve denetimleri çok mecbur kalmadıkça muhakkikler tarafından değil, bakanlık müfettişleri tarafından yapılması ve özel okula çocuğunu gönderen her veliye istisnasız olarak, devletteki maliyeti oranında mutlak eğitim desteği verilmesinin,
Özel okul kurucuları ve sektörün her kademesinde hizmet veren; yönetici, öğretmen ve diğer paydaş eğitim emektarların yıllardan beri Bakanlığımızdan sabırla beklediği dilekleri olduğunu, bu beklentilerimize 2024 yılında kavuşma heyecanı içinde olduğumuzu belirtmek isterim.
2024 yılının öncelikle barış ve huzur getirmesini, ülkemizin yakınında ve uzağında yaşanan acıların, katliam ve haksızlıkların son bulması, refah ve mutluluktan herkesin faydalanabilmesi umuduyla iyi yıllar diliyorum…

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.