banner

DAS Akademie Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi




Türkiye’de Almanca eğitimi adına önemli projelere imza atan, yenilikçi ve vizyoner kurumlardan biri olarak öne çıkan DAS Akademie bir sosyal sorumluluk projesi olan DAS Akademie Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi’ni hayata geçirdi. DAS Akademie’nin kurucularından Nilgün Akdoğan, projenin öyküsünü artı eğitim’e anlattı.

nilgun_akdoganTemelleri 1998 yılında atılan DAS Akademie, “yabancı dil olarak Almanca” programları odağında ve bugün geniş bir spektrumda, bütünleşik Almanca eğitim çözümleri sunan; Berlin, İzmir ve İstanbul’da şubeleri bulunan bir eğitim kurumudur. Kurum kurucularından Nilgün Akdoğan Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi’nin başlangıç öyküsünü şu şekilde aktarıyor: “2019 yılında lansmanını yaptığımız Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi (DAÖKM) özellikle, Almancayı Türkiye’de öğrenmiş, Almanca telaffuzu konusunda zorluklar yaşayan Almanca öğretmenlerinin başarılı bir kariyer planlaması yapabilmeleri adına geliştirilmiş bir proje. Bu proje ile öğretmenlerimiz, DAS Akademie tarafından sunulan birçok özgün eğitim ve gelişim programıyla birlikte, Almanca telaffuz ve bilgilerini geliştirip, aynı zamanda kendileri için başarılı bir kariyer planı çizebiliyor.

Biz ne yapmayı amaçlıyoruz, onu anlatmak istiyorum. Sürekli olarak “Almanca Öğretmenleri için ne yapabiliriz?” sorusunun cevabının peşindeyiz. DAS Akademie olarak önceliklerimizden birisi de bu aslında. Birlikte çalıştığımız yüzlerce okulun eğitim yöneticileri ile gerçekleştirdiğimiz karşılıklı görüşmelerimizde, arzu edilen yetkinliğe sahip Almanca Öğretmeni bulma konusunda sıkıntı yaşandığını sıklıkla duyuyoruz.
Bunun sebebi şu; zamanında gurbetçi olarak Almanya’ya giden insanların çocukları Türkiye’ye döndükten sonra Almanca öğretmenliğini meslek olarak seçmişti. Bu yüzden geçmişte “native” Almanca öğretmeni bulmak çok kolaydı. Birinci yabancı dili Almanca olan birçok okul, kurs merkezleri bu konuda reklam yaptı. Bizim öğretmenlerimizin de birçoğu Almanya dönüşlü. Ama günümüzde Almanya‘dan Türkiye’ye göç eden kişi sayısının çok ciddi oranda azaldığını görüyoruz ve karşımıza şöyle bir tablo çıkıyor; artık “native” dediğimiz, Almancayı ana dili olarak konuşan öğretmenleri bulmak gerçekten zorlaştı ve zamanla daha da zorlaşacağı görülüyor.”

KATILIMCILARA KAPSAMLI EĞİTİM VE DANIŞMANLIK
Almancayı Türkiye’de öğrenmiş, üniversitede Almanca Öğretmenliği, Alman Dili ve Edebiyatı veya benzeri bir bölümü bitirmiş ama akıcı konuşamayan, yahut hala ciddi hatalar yapan birçok öğretmen adayı var. Zamanında, bir DAS Akademie projesi olan ve sektörümüzde çokça bilinen Minticity’nin ortaya çıkış şekli gibi, üzerinde yıllarca düşünüp, neler yapılabilir sorusuyla birlikte birçok arkadaşımla da bu projemi paylaştım. Olumlu dönüşler almam sayesinde de DAÖKM’nin kuruluşunu yaptık.
Bugün gelmiş olduğumuz noktada, özellikle son 2 yıldır, Almanca eğitimi veren okullardan gelen çözüm ortaklığı taleplerinde ve DAÖKM kurumsal partner sayısında görülen artış, bu merkezi açmamızın ne kadar doğru bir hamle olduğunu bizlere bir kez daha gösteriyor. DAÖKM, gönüllülük esasıyla katkı sağladığı ve her geçen gün genişleyen yetkin öğretmen kaynağı sayesinde, bugün Almanca camiasının öğretmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere akla gelen ilk isimlerden birisi konumunda.
pelin_doganayAlmancayı Türkiye’de öğrenmiş Almanca öğretmenleri için hayata geçirilen DAS Akademie Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi, 2019 yılından bu yana katılımcılarına eğitim ve danışmanlık hizmeti sunuyor. Almanca öğretmenleri programı başarıyla tamamlayarak, hem kendilerine bir kariyer hedefi çiziyor hem de Türkiye’deki Almanca eğitiminin daha iyi noktalara gelmesine katkıda bulunuyor. Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi’nde sürecin nasıl işlediğini ise DAS Akademie Eğitim Direktörü Pelin Doğanay’dan dinliyoruz: “Almanca Öğretmenliği, Alman Dili ve Edebiyatı ya da Mütercim Tercümanlık bölümlerinden birinden mezun ve formasyon eğitimi olan katılımcılar programa başvurabiliyorlar. Başvurular internet sitemiz üzerinden veya ofisimiz ziyaret edilerek de şahsen yapılabilmekte. Başvuruların ardından katılımcımız ilk olarak, kendilerine özel olarak dizayn edilmiş bir seviye tespit sınavına katılıyor. Sınav sonucunda tespit edilen seviyede, kurumumuzda, belirli şartlar dahilinde ücretsiz veya indirimli ücretlerle Almanca eğitimine başlıyor. Bu noktada kendilerinden tek beklentimiz eğitimlerini aksatmadan, özverili ve disiplinli bir şekilde sürdürmeleri oluyor.
Katılımcımızın Almanca bilgisi B2.1 seviyesine geldiği zaman tamamen ücretsiz olan bire bir çalışmalarımız da başlıyor. Bu çalışmalar ile kendisine hem -Almanca eğitiminde uzun yıllara dayanan tecrübemizin bir eseri olan- DAS Eğitim Metodu’nu öğretiyor hem de kendilerinde tespit edilen eksiklere yönelik modül çalışmaları yapıyoruz. Modül çalışmaları içerisinde ileri seviye konuşma, okuma, dinleme ve yazma eğitimleri yer alıyor. Bu çalışmalar katılımcının özellikle telaffuz yeteneğini geliştirmesi için büyük önem arz ediyor.
Başka bir deyişle adaylarımız, haftada 6 saatlik Genel Almanca eğitiminin yanı sıra, 2 saat Modül, 2 saat de DAS Eğitim Metodu olmak üzere, haftada en az 10 saat gibi bir süre Almanca eğitimi alıyor ve Almancayı günlük yaşamında kullanma şansına sahip oluyor.
Tüm eğitimlerini tamamladıktan sonra aldığı DAS Akademie Sertifikası ve DAS Akademie tarafından düzenlenen Telc sınavına girmek suretiyle alacağı Telc Sertifikası sayesinde başarısını uluslararası anlamda belgelendirebiliyor.
DAÖKM’nin, Almancayı Türkiye’de öğrenmiş Almanca öğretmenleri için çok büyük bir fırsat olduğunu, hem kişisel gelişimleri hem de kariyer planları anlamında kendilerine çok büyük katkılar sağladığını düşünüyorum. Kariyer Merkezi’ne başlamadan önceki ve eğitimlerini tamamladıktan sonraki bilgi seviyeleri ve kelime dağarcıkları karşılaştırıldığında aradaki farkı görmek, bir öğretmen adayının gelişimini izlemek bizim için çok kıymetli.

DAÖKM ALMANCA’YI TÜRKİYE’DE ÖĞRENMİŞ ÖĞRETMENLER İÇİN EŞSİZ BİR FIRSAT!
DAS Akademie Almanca Öğretmenleri Kariyer Merkezi, kariyerine yeni başlayacak olan Almanca öğretmenleri için büyük farklar yaratıyor. DAS Akademie tarafından sunulan bu eğitimler, hem gençlerin mesleki anlamda gelişimine fayda sağlıyor hem de Türkiye’de Almanca eğitimi alanında daha nitelikli öğretmenlerin ön saflarda olmasının önünü açıyor. DAÖKM’yi başarıyla tamamlamış ve Telc sertifikasını kazanmış katılımcılardan biri olan Serkan Biçer, Kariyer Merkezi’nin kendisine katkılarını bizimle paylaşıyor: “DAÖKM’ye yaklaşık 1 yıl boyunca katılım sağladım. Bu süreçte özellikle Türkiye’de yetişmiş bir eğitmen olarak konuşma pratiğimi çok iyi düzeye taşıma fırsatım oldu. Üniversitede yeterince konuşma pratiği yaparak kendimi bu alanda geliştirmem için fırsatım olmamıştı.
Kariyer Merkezi’ne dahil olduktan sonra kelime dağarcığımda oldukça genişledi. Bunun en büyük sebebi DAS Akademie’nin uyguladığı eğitim metodu ile işlenen interaktif dersler. Dersler esnasında sadece Almanca kullanmak durumunda kaldığım için üniversitede elde edemediğim fırsatı bularak telaffuz pratiğimi geliştirebildim.
Ayrıca aldığım diğer eğitimler (DAS Eğitim Metodu, modül çalışmaları) doğrultusunda da Almanca öğretimine dair oldukça faydalı bilgiler edindim, ki bunlar da benim eğitimci tarafımı geliştirmeme vesile oldu.
DAÖKM Almancayı Türkiye’de öğrenmiş ve kendini geliştirmek isteyen öğretmenler için eşsiz bir fırsat. Bu programa katıldıklarında, oldukça profesyonel bir ekip ile çalışacaklarından emin olabilirler. DAÖKM’yi, kendini geliştirmek, bu mesleği daha mutlu ve daha iyi koşullarda yapmak isteyen tüm Almanca öğretmenlerine tavsiye ediyorum.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.