banner

Matematik dersi için öğretmen kitabı yayımlandı




Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran yeni eğitim sisteminde seçmeli ders olarak okutulmaya başlayan Matematik Uygulamaları dersi için hazırlanan öğretmen kitabı yayımlandı.

İndirmek için tıklayın

Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından 5. sınıf öğretmenleri için hazırlanan öğretim materyaline MEB'in internet sitesinden ulaşılabilecek.

Öğrencilere matematiği sevdirmeyi amaçlayan Matematik Uygulamaları dersi için hazırlanan öğretim materyalinde, günlük hayattan kısa bilgilerin de yer aldığı, Özgürlük Anıtı, Otobüs Yolculuğu, Kalp Atışı, Bakkal Çırağı, Yaprakların Alanı, Eşitini Bul, El Sıkışma, Sınıf Penceresi, Kızların Yaşı, Cebimizdeki Paralar, Kuledeki Askerler, Takvim Oyunu, Tasarruflu Ampuller, Kesir Dominoları, Sihirli Kareler, Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler, Dikdörtgenler, Şifreleme, Damlatan Musluk, Deniz Kırlangıçları, Terazi başlıkları altında 21 etkinliğe yer veriliyor.

Özgürlük Anıtı probleminde, konuya giriş için New York şehrinde bulunan anıtın 1886'da Fransa tarafından ABD'ye hediye edildiği, heykelin elindeki meşale ve kitabın özgürlük ve demokrasi kavramlarını temsil ettiği bilgilerine veriliyor. Bilgilerin ardından Özgürlük Anıtı'na ilişkin probleme yer veriliyor. Heykelin kolunun uzunluğunun verildiği soruda, öğretmenlerden heykelin boyun, burun ve diğer vücut parçalarının uzunluğunu öğrencilere hesaplatması bekleniyor.

Problemde, mimarların, ressamların, heykeltıraşların, mühendislerin, terziler ve oyuncak yapımcılarının işlerinde insan vücudunun uzuvları arasındaki oranları sıklıkla kullandıkları bilgilerine de yer veriliyor.

Kalp atışı, probleminde ise kalbin, genel yapısı ve çalışmasıyla bir biyolojik mühendislik harikası olduğu, spor yapmayan insanların kalpleri bile dayanıklılık bakımından oldukça güçlü birer kas olduğu ve yüksek yoğunlukta bir damar yapısına sahip olan kalbin milimetrekarede yaklaşık 2 bin kılcal damar bulunduğu bilgilerini yer veriliyor.

Daha sonra öğretmenlerden, dakikada, saatte, günde, haftada, ayda ve yılda kalbin kaç defa attığı sorularını öğrencilere yöneltilmesi ve öğrencilerin elde ettikleri verileri arkadaşlarınınkiyle karşılaştırmalarına imkan sağlamaları isteniyor. Bu etkinlikte öğrencilerin saniye, dakika, saat, gün, hafta, ay ve yıl arasındaki ilişkileri anlamaları ve kullanmaları hedefleniyor.

Eğlenceli yöntemlerle alan hesabı

Yaprağın alanı etkinliğinde ise öğretmenlerin yaprak gibi yüzeylerin alanını bulmak için eğlenceli matematiksel yöntemler kullanması isteniyor. Bu amaçla öğretmenlerden, öğrencilere 1 santimetrelik ve 0,5 santimetrelik kareli kağıtlar vermesi isteniyor.

Öğrencilerden getirdikleri ağaç yapraklarının alanını bu kağıtlar aracılığıyla bulmasının istendiği etkinlikle öğrencilerin alan, alan ölçümü, uzunluk ve alan ölçümleri arasındaki (doğrusal olmayan) ilişkiyi, tahmin ve haritada oran ve ölçek kavramlarını kullanmayı öğrenmesi amaçlanıyor.

Üst düzey ve strateji problemleri

Kitapta öğretmenlerin sınıflarda uygulamaları için üst düzey etkinliklere de yer veriliyor. Kızların yaşı probleminde sayım memuru ile ev sahibi arasında geçen sohbete yer veriliyor. Diyalogda sayım memuru ev sahibine kaç çocuğu olduğunu soruyor ve ev sahibinin 3 kızının yaşlarını bulmaya çalışıyor. Ev sahibi kızlarınızın yaşlarının çarpımının 36 olduğunu, yaşlarının toplamının apartmanın kapı numarasına eşit olduğunu ve büyük kızının arka odada uyuduğu bilgilerini veriyor. Bu verilerden öğrencilerin kızların yaşlarının bulmasının isteniyor.

Cebimizdeki paralar problemi de ''üst düzey, zor bir strateji problemi'' olarak tanımlanıyor. Problemde bir grup arkadaşın bir akvaryum satın almak istedikleri her birinin ne kadar paraya sahip olduğunu diğer arkadaşlarının veya bir başkasının bilmesini istemediği belirtiliyor. Öte yandan bu gruptakilerin ceplerindeki paranın toplamının da akvaryumun fiyatını karşılayıp karşılamadığını bilmesi gerektiğini, bu arkadaşların, toplam paralarının kaç lira olduğunu nasıl belirleyecekleri soruluyor.

Problemle, öğrencilerin grup çalışmasını gerçekleştirerek bu problemi cevaplamaları ve problemin çözümünde öğrencilerin kendilerine özgü stratejiler geliştirmeleri amaçlanıyor.

Elektrik faturası ve tasarruf ampulleriyle hesap

Tasarruflu ampullerinin ana tema olarak kullanıldığı problemde ise dünyadaki enerji kaynaklarının gün geçtikçe tükendiği, fosil kökenli yakıtların karbondioksit salınımı nedeniyle havayı kirlettiği, kirliliğinin önlenmesi ve enerji tasarrufu yapmak için farklı projeler hazırlandığı bilgileri veriliyor.

Öğrencilerinin enerji tasarrufuna katkıda bulunabileceklerine işaret edilen problemde, öğretmenlerin öğrencilere, üzerlerine düşen sorumlulukların neler olduğunu, hangi alanlarda tasarruf yapabileceklerini, bu ampullerin gerçekten tasarruflu olup olmadığını, normal ampullerin ve tasarruflu ampullerin 1 saatte harcadıkları enerji miktarlarını dikkate alarak 1 yılda yapılacak tasarruf miktarının ne olduğunu sorması istendi.

Öğrencilerin tasarrufun önemi kavramaları ve yapılabilecek tasarruf miktarını hesaplamalarının amaçlandığı problemde, öğrencilerin evlerinde tasarruflu ampul kullanarak ne kadar tasarruf yapabileceklerini hesaplamaları, elektik üretimi ve hava kirliliği arasında nasıl bir ilişkinin olduğunu açıklamaları ve sınıfa elektrik faturası getirerek hesaplamaları fatura üzerindeki bilgileri kullanarak yapmaları isteniyor.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.