banner

Geçici görevlendirmelerde mevzuat ne diyor?




Ali COŞKUNER - Eğitim Yöneticisi

ogretmenlerDevlette kadrolu çalışmak esas olsa da bazen hizmetin aksamaması için vekaleten ya da geçici görevlendirmelere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda hem düzenlenmiş mevzuata uyulması ve hem de liyakat ve kariyer ölçüsünde çalışanların kabullenebileceği birilerinin görevlendirilmesi halinde her hangi bir sorun da çıkmamaktadır.

İkinci Görevin Kanuni Dayanağı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 88. Maddesinde; ikinci görev verilecek memurlar ve görevler açıklanmıştır.

Bu maddeye dayanılarak öğretmenlere; okul ve enstitü müdürlüğü, başyardımcılığı ve yardımcılığı görevleri, ikinci görev olarak yaptırılabilinmektedir.

Geçici Görevlendirmenin Kanuni Dayanağı

657 sayılı Kanunun, (6111/115.md ile değişik) Kurumlar arası geçici süreli görevlendirme başlığı altındaki; 8. ek maddesinde; Bir memurun kurumlar arasında geçici süreli olarak görevlendirmesinin şartları sıralanmıştır;

1-Geçici görevlendirme yapmak isteyen kurumun talebi ve çalıştıkları kurumun izni,

2- Memurun görevlendirileceği kurumda göreve ilişkin 4 üncü ve daha yukarı bir dereceden boş bir kadronun bulunması,

3-Bir yılda altı ayı geçemeyeceği,

4-Memurların göreviyle ilgili olması,

5-Görevlendirilecek memurun muvafakati, aranır.

Ayrıca bu hâller dışında memurlar, kamu yararı ve hizmet gerekleri sebebiyle ihtiyaç duyulması hâlinde kurumlarınca, Devlet Personel Başkanlığının uygun görüşü alınarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarında altı aya kadar geçici süreli olarak görevlendirilebilir.” Denilerek bununla ilgili bir yönetmelik çıkarılacağına atıfta bulunulmuştur.

Geçici Görevlendirme İşlemlerinde Tanımlama

Her hangi bir mevzuatta “Kurumlararası” ve “kurumiçi” ile ilgili her hangi bir tanımlama da yapılmamıştır. Kurumiçi geçici görevlendirmelerle ilgili her hangi bir düzenleme de bulunmamaktadır.

Geçici Görevlendirmenin 2. Görevlendirmeyi Hükümsüz Kılacağı Durum

MEB Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama Ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin “Yöneticilik görevinin sona ereceği hâller” başlığı altındaki 27.madde 1.fıkrada “Eğitim kurumu yöneticilerinden;

a) (09/09/2011- 28020 R.G ile değişik) Yurt dışında eğitim müşaviri, eğitim ataşesi, eğitim ataşe yardımcısı olarak atananlar ile Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kararıyla görevlendirilenler ve uluslararası kuruluşlarda ya da yurtiçinde bir yıl ve daha fazla süreyle geçici veya sürekli olarak görevlendirilenlerin yöneticilikleri, … sona erer” denilmiştir.

İzne Ayrılma Durumlarında Vekalet/Geçici Görevlendirme

MEB Personeli İzin Yönergesi’nin İzne Ayrılan Personele Vekalet başlığı altındaki 8.maddede; “İzin vermeye yetkili amirler, izne ayrılacak memura kimin vekalet edeceğini, memurun izne ayrılmasından önce belirler. Vekalet görevinin, özel bir hüküm yoksa, hiyerarşik kademeler dikkate alınarak, izne ayrılan memura makam ve unvan bakımından en yakın olana verilmesi esastır.” Denilmektedir. Bu hükümler de sadece izin yönergesinde kalmamalı ve yasal düzenleme altına alınmalıdır.

Geçici Görevlendirme Alanları

Millî Eğitim Bakanlığı personelinin;

Genel Müdürler,

Gurup başkanları,

İl Milli Eğitim Müdürleri,

İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları,

İlçe Milli Eğitim Müdürleri,

Milli Eğitim Şube Müdürleri,

Bilgisayar eğitici Formatörü,

MEBBİS yöneticisi,

AR-GE Koordinatörü ve görevlileri,

Beden Eğitimi İl Koordinatörü,

Futbol, Basketbol, Voleybol, Atletizm vs İl Koordinatörü,

Okullararası,

Valiliklerde,

Kaymakamlıklarda,

Belediyelerde,

Üniversitelerde ve

Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürlüklerinde

olmak üzere pek çok alanda vekaleten ya da geçici görevlendirme ile çalıştırılmakta olduğu görülmektedir. Bu görevlendirmelerin ilgili personelin göreviyle ilgili olup olmadığı da tam olarak açık ve net değildir. Görev tanımlaması belli olan bir öğretmenin tanımlanmayan bir görevde çalıştırıldığına da sıkça rastlanmaktadır.

Geçici Görevlendirmede Hukuki Sorunlar

Geçici görevlendirmelerin geniş bir uygulama alanı olmasına rağmen mevzuat yönünden her hangi bir düzenleme bulunmaması hukuki sorunları ortaya çıkarmaktadır. İşte bu yüzden görevlendirmelerin hukuki dayanağı olmadığından tamamen usulsüz oldukları iddialarına ve davalarına muhatap kalınmaktadır. Böyle bir hizmet gereğinden söz edilmesinin yanlış olacağını ve Kamu yararının da bulunmadığını kesinlikle söyleyebiliriz.

Bir memuru/öğretmeni alıp başka bir görevde geçici olarak görevlendirenler ne düşünür bilemem. Fakat ben onun 6 ayda sadece işini tanıyabileceği, takım arkadaşlarını ise hiç tanımayacağı kanaatindeyim. 2 nci bir 6 ay daha görevine devamı hizmetin gereğidir fakat Kanuna aykırıdır. Bir okul idarecisini geçici görevlendirme ile 6 aylığına şube müdürlüğü ya da başka bir işte görevlendirdiğimiz zaman yine aynı durum söz konusudur. Bunların bazılarına olağanüstü başarılarından dolayı valiliklerce takdirname verilmesi kimseyi aldatmasın. Bunun başarıyla değil; başka şeylerle ilgisi olduğunu bilmeyen yoktur. 2 nci bir 6 ay daha görevine devam etmesi ise Kanuna aykırıdır. Kanuna aykırı olarak göreve devam etse bile bu defa da bir yılı doldurduğu takdirde okulundaki asli göreviyle birlikte yürüttüğü okul yöneticiliği görevinin üzerinden alınması gerekmektedir.
Devlet Memurları Kurumiçi ve Kurumlararası Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliği Düzenlenmeli

Kamu yararı ve hizmetin gereğini yerine getirmek için yapılacak görevlendirmelerin ya da atamaların sağlıklı yapılabilmesi için acilen düzenleme gerekmektedir. Yapılacak düzenlemelerin uygulanabilir olması da son derece önem arz etmektedir. Devletin saygınlığı vurgulanmalıdır.

25 Şubat 2011 tarihli ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 6111 sayılı Kanunun 115.md ile değişik657 sayılı Kanunun 8. ek maddesi gereğince 01 Ocak 2012 tarihinden önce Devlet Memurları Geçici Süreli Görevlendirme Yönetmeliği çıkarılması gerekmekte idi. Fakat çıkarılmadı. Geçici görevlendirmeler ise usul ve esassız devam etmektedir.
Bu mevzuatsızlık, disiplin boyutunda da adaletsizlikleri doğurmaktadır. Bazı memurlar mevzuata aykırı iş yapsa disiplin cezası alıyorken; bazıları almamaktadır. Yani öyle bir haldeyiz ki; “mevzuat çiğnenmek için vardır” diyen kimilerini haklı çıkarır gibiyiz. Kamu yararı ve hizmetin gereğini yerine getirmek için ne kanunlar çiğnensin ve ne de kanunlar çiğnesin.

Velhasılı; Devletin itibarı ve kamu idaresine duyulan güveni tesis etmek asli görevimizdir. İşte bu yüzdendir ki uygulamalar ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak mevzuat düzenlenmelidir. Hem vekaleten ve hem de geçici süreli görevlendirmeler için… Hem kurumiçi ve hem de kurumlararası için…

(personelmeb)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.