banner

YGS sonuçları açıklandı mı? Tıkla öğren 2014 ÖSYS YGS sonuçları




YGS sonuçları 26 Mart 2014 tarihi itibariyle açıklandı mı? YGS’ye giren 2 milyon 7 bin 685 aday YGS sonuçlarının açıklanmasını heyecanla bekliyor. ÖSYM, YGS sonuçlarının bu hafta açıklanması için gece gündüz mesai yapıyor. YGS sonuçlarının en geç Cuma günü 28 Mart’ta açıklanması bekleniyor. YGS sonucunuzu buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz Tıklayın

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS 2014) sonuçları bugün açıklanacak mı? YGS 2014 sonuçları açıklandı mı? YGS 2014 sonuçları, ÖSYS YGS 2014 sonuçları

YGS 2014 sonuç Üniversiteye giriş sınavlarının birinci aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 174 sınav merkezinde, 6 bin 475 binada 106 bin 312 salonda 23 Mart tarihinde gerçekleştirildi.  2014 YGS’ye 2 milyon 7 bin 685 aday katıldı. Sınavın yapıldığı gün YGS sorularını yayınlayan ÖSYM’nin bu hafta en geç Cuma gününe kadar YGS sonuçlarını da açıklaması bekleniyor. ÖSYM geçtiğimiz yıl YGS sonuçlarını sınavın yapıldığı tarihten 8 gün sonra yayınlamış ve tarihi bir rekora imza atmıştı. Bu yıl da ÖSYM’nin Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçlarını daha erken açıklaması bekleniyor. ÖSYM’ Başkanı Ali Demir’in YGS açıklamasında sınav sonuçlarını en kısa sürede açıklamak için var gücümüzle çalışıyoruz demişti. Demir, geçen seneye göre bu yıl YGS sonuçlarının daha erken açıklanacağının sinyalini de verdi.  

ÖSYS YGS sonuçları Tıkla öğren

İşte ÖSYM Başkanı Demir'in açıklaması

ÖSYM yönetimi olarak gerek sınav öncesi gerekse sınav sonrasına ilişkin tüm faaliyetleri planladıklarını vurgulayan Demir, "Hedefimiz en kısa zaman içerisinde adayların sonuçlarını öğrenmelerini sağlamak. Bunun için gerekli olan bütün uygulamalarımızı gerçekleştirdik, bütün tedbirlerimizi aldık. En kısa zamanda, belki de pek çok adayımızın hayal edemeyeceği kısa bir zamanda açıklamayı planlıyoruz" dedi.

Sınavın önemli olduğunu ancak hayattaki her şeyin bu sınavdan ibaret olmadığını kaydeden Demir, adayların rahat ve huzurlu bir şekilde sınava gelmelerini istedi.

Adayların görevlilerle uyum içerisinde olmasının da önemli olduğunun altını çizen Demir, şu ifadeleri kullandı:

"ÖSYM olarak bugünden itibaren 24 saat, sınavın koordinasyonu, her türlü ihtiyacı gidermek üzere çalışma içindeyiz. Her türlü ihtiyaçlar ve her türlü sorular için ÖSYM'nin çağrı merkezini arayabilirler. Sınav günü her türlü konuda yine çağrı merkezini veya sınav günü masamızı arayabilirler, bizimle irtibata geçebilirler. Adaylardan önemli bir isteğim; her türlü bilgiyi sadece ve sadece ÖSYM'nin internet sayf almaları. Bunun dışındaki bilgilere çok itibar etmemeleri. Bu büyük kitlenin heyecanlarını kullanmak isteyen bazı kitleler olabilir. Bunlara hiç itibar etmemelerini ve sadece ÖSYM'nin açıkladığı bilgileri takip etmelerini istiyorum. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Bu onların emeğinin karşılığı olacaktır. Biz bütün gayretimiz, adaylarımızın emeklerinin sonucunu almaları, hak ve adalet ölçüsünde bu sınavı gerçekleştirmekdir."

YGS sonuçları nasıl değerlendirilecek

YGS'de 180 ve üzeri puan alan adaylar LYS'ye girebilecek

YGS’de en az bir puan türünde 140 ve üzeri puan alamayan adayların, sınavsız geçiş hakkı olanlar hariç, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmuyor.

YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS'lere girme hakkı kazanacak. YGS'de 180 ve üzeri puan alanlar, hem meslek yüksekokulu ön lisans programları ile açık öğretim programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yükseköğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 140 ve üzeri olması gerekecek. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması istenecek.

Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tarihleri

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi : 14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi : 15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi : 21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3: Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi : 22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika

YGS sonuçlarını adaylar nasıl öğrenecek?

Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin

https://sonuc.osym.gov.tr İnternet adresinden öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında İnternet’ten duyurulacak olan sınav sonuç bilgilerinde de yer alacaktır. ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır.

YGS 2014 ÖSYS sonuçları

Uğur Hazırlık bölüm başkanlarının YGS değerlendirmesi şöyle:

Soruların dili açık

İbrahim Yıldız (Türkçe Bölüm Başkanı): Öğrencilerimizden aldığımız bilgiler doğrultusunda, 2014 YGS Türkçe soruları diğer yıllardan çok farklı çıkmadı. Soru dağılımı, diğer yıllardaki gibi gözüküyor. 8 Dil Bilgisi sorusu, 2 Söz Grubunun Anlamı sorusu, 3 Anlatım Yöntemleri sorusu ve kalanların paragraf sorusu biçiminde dağıldığı edindiğimiz bilgidir. Diğer yıllardan farklı olarak, bir metne bağlı iki soru biçiminde hazırlanan 2 adet soru olduğu da aldığımız bilgiler arasındadır. Anlatım Bozukluğu sorusu bu yıl çıkmamış. Paragraf sorularında kesinlemeli soruların çokça olduğu öğrencilerimiz tarafından belirtilmiştir. Öğrenciler soruların dilinin açık olduğunu, soruları anladıklarını ifade ettiler.

Beklenen konulardan soru geldi

Bedrettin Boyacıgil (Kimya Bölüm Başkanı): Sınava giren öğrencilerimizden edindiğimiz bilgilere göre, Kimya sorularının beklenen konulardan yapılabilir düzeyde ve müfredata uygun olduğu anlaşılıyor. Doğru yayınlarla disiplinli bir şekilde hazırlanan öğrencilerin bu sınavda çok başarılı olduklarına inanıyorum. Artık YGS bitti. Daha kapsamlı müfredata sahip olan LYS Kimya sınavı hazırlıklarına hiç vakit kaybetmeden, kaldığınız yerden devam etmenizi öneriyorum.

Konularla örtüşüyor

Ercan Türöz (Tarih Bölüm Başkanı): Sınavda 15 Tarih sorusu soruldu. 9. Sorudan sonrası T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile ilgili. Yapılan sınavda, müfredat örtüşmesi tam olarak gerçekleşmiştir. Sorular, beklenildiği gibi paragraf ve paragrafın yorumlanması şeklinde olmuştur. Edindiğimiz bilgilere göre, 2 soru bilgiye dayalı. 9., 10. ve 11. sınıflarda gösterilen konularla soruların örtüştüğü görüldü.

Analiz gücünü ölçmeye yönelik

Gülay Ataç (Felsefe Grubu Bölüm Başkanı): Öğrencilerimizden aldığımız duyumlara göre, sınavda “Estetik” ünitesi haricinde tüm ünitelerden soru geldi. Sorular müfredata uygunluk gösteriyor. Sorular, okuduğunu anlama, kavram bilgisi ve analiz gücünü ölçmeye yönelik. YGS mantığından farklı olarak, seçeneklerinde doğrudan kavramlar olan sorular sorularak ayırt edici kılınmaya çalışılmıştır.” dedi.

Kavramlar ön plana çıktı

Ergun Bulşu (Fizik Bölüm Başkanı): Fizik soruları beklenen konulara uygun olarak soruldu. Matematiksel işlemlere fazla girilmeden, kavramlar ön plana çıkarılarak, yargı içeren sorulara ağırlık verilmiştir.” dedi.

Öğrenciler zorlanmadı

A. Mete Kizir (Biyoloji Bölüm Başkanı): Soruların MEB kazanımlarına uygun olduğu ve öğrencilerin Biyoloji soruları karşısında zorlanmadıkları anlaşılıyor. 2014 YGS’de öğrencilerimizden, Biyoloji sorularının, geçmiş yıllardaki sınavlarda sorulan soru tiplerine benzer olduğu ve alışık oldukları soru tipleri ile karşılaştıkları bilgisi alındı. Tüm müfredatı eksiksiz şekilde tarayan, programlı ve disiplinli bir şekilde çalışan yine sağlıklı ve eksiksiz yayınları kullanan öğrencilerin, başarılı oldukları aşikardır.

Adil Kurt (Matematik Bölüm Başkanı): Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre, Matematik soruları önceki yıllara göre daha zor, Geometri ise daha kolay sorulmuştur. Özellikle Matematik soruları, doğru okumayı ve matematiksel yorum yapmayı amaçlamış olup işlem yoğunluğu geçmiş yıllara göre daha fazla olan ve zaman kaybettiren bir sınav olduğu bilgisini de öğrencilerimizden almış bulunmaktayız. Geometri’de ise sorular, temel bilgilere dayalı olup basit çizimlerle çözülebilen sorular sorulduğu ifade edilmiştir” dedi.

Müfredata uygnu hazırlanmış

Davut Gürler (Coğrafya Bölüm Başkanı): Sınav sonrasında öğrencilerimizden aldığımız bilgilere göre, Coğrafya soruları, önceki yıllarda olduğu gibi 9. ve 10. Sınıf müfredatına uygun hazırlanmıştır. Sorular, bilgi birikimi, yorum gücü gerektiren türdendir. Her sene olduğu gibi, öğrencilerimizden harita okuma becerisi de istenmiştir. Öğrencilerimizin vakit geçirmeden LYS hazırlıklarına devam etmelerini öneririm.

Sözel kolay, matematik zorladı

Fem Yayınları uzmanları ise sözel soruların kolay olduğunu belirterek, “Matematik zorladı” dedi. Uzmanların yorumları şöyle:

Yoruma dayalı sorular var

Matematik: Yorum gerektiren sorular dikkat çekiciydi. Çok kolay denecek soru sayısı azdı. Öncüllü sorular öğrencileri zorlayacak sevideydi. Soruların genel olarak matematik kavram bilgisini gerektiren nitelikteydi.

Geometri: Soruların geneline bakıldığında sınavın orta seviyede sorulardan oluştuğu söylenebilir. Yalnız vektör sorusu öğrenciler için sürprizdi denilebilir.

Müfredat dışı soru yok

Fizik: Sınavda müfredat dışı soru sorulmadı. Genel olarak sorular anlaşılır ve kolaydı. Soruların tamamını düzenli ders çalışma alışkanlığı olan öğrencilerin çözebileceği nitelikteydi.

Bir kısmı ezbere dayalı

Kimya: Sorularının tamamı okulda işlenen konularla ilgiliydi. Bir kısım sorular ezber yapmayı gerektiriyordu.

Sıra dışı soru yok

Biyoloji: Sorular genel olarak beklentilere uygun olup, sıra dışı bir soru yoktu.  Soruların büyük bir kısmı doğrudan, temel biyoloji bilgileri üzerine basit yorumlarla çözülebilecek nitelikteydi. Biyoloji adına zor olmayan bir sınavdı.

Anlam soruları zorladı

Türkçe: Anlatım bozukluğu sorusu çıkmadı. Cümle anlamı bölümünde sorulan 6 sorunun 3’ü “ALES tarzı” denen mantıkta soruldu. Bir kısım yorum gerektiren anlam soruları öğrencileri zorlayacak düzeydeydi.

Sürpriz yok

Tarih: Sürpriz sayılacak soru yoktu. “Vagon Li Olayı” sorusu okul kitaplarında bulunmamasına rağmen yorum yapılarak çözülebilecek nitelikteydi.

Son yılların en kolayıydı

Coğrafya: Son yılların en kolay soruları olduğu görülüyor. Temel bilgilere dayanan sorular, ağırlıklı olarak şekil tablo ve harita içermektedir. Öğrencileri zorlayacak 2 tane soru söz konusuydu.

Felsefi terminolojiyi bilmeleri lazım

Felsefe: Öğrencilerin soruları cevaplayabilmeleri için felsefedeki yaklaşımları, düşünürleri ve felsefi terminolojiyi bilmeleri gerekliydi. Bu sene soruların sınırlı sayıda yayınlanması, geneli hakkında yorum yapmayı zorlaştırmaktadır. Öğrenciler tüm soruları hatırlayamadıklarından dolayı soruların doğruluğu ve yanlışlığıyla ilgili kesim hüküm verilememektedir.

Fen Bilimleri Dershanesi uzmanlarının YGS değerlendirmesi ise şöyle:

Sorular zaman alacak düzeyde

Matematik: Çok orjinal soru yok. Müfredata uygun, fakat zaman alabilecek işlemli soruların olduğu orta zorlukta bir sınav.

2013’e göre kolay

Geometri: Geçen yıla göre çok kolay. Belirgin, ayırt edici soru tarzı yok.

Yoruma dayalı

Fizik: Müfredattaki değişikliğin geçen seneki gibi 2014 YGS’de de uygulandığını gözlemledik. Sorular daha çok yoruma dayalı çıkmıştır. Öğrencilerden aldığımız bilgi doğrultusunda “Doğada var olan dört temel kuvvet”le ilgili bir soru sorulmuştur. Bu, 12. Sınıf müfredatında 5. ve 6. Ünitelerde bahsedilen bir konudur. Bu tür bir sorunun LYS’de olmasını beklerdik.

Müfredata uygun görünüyor

Kimya: ÖSYM’nin yayınladığı 3 soruya bakıldığında müfredata uygun olduğu görülüyor. Ancak 3 soruya bakıp 13 Kimya sorusunu değerlendirmek doğru değil. ÖSYM’nin bütün soruları kamuoyuna açması gerekiyordu.

Beklenen zorlukta

Biyoloji: Örnek sorulara ve öğrencilerden aldığımız geri bildirimlere göre 2014-YGS Biyoloji soruları müfredata uygunluk göstermektedir. Öğrenciler Biyoloji sorularını çözerken zorlanmadıklarını ve Biyoloji sorularının beklenen zorluk derecesinde olduğunu ifade ettiler. Biyolojide sürpriz soru yok.

ALES tarzını andırıyor

Türkçe: 2014 YGS soruları içinden seçilip basına dağıtılan sorular ve sınava giren öğrencilerimizle yaptığımız görüşmelerden sonraki değerlendirmelere göre soru dağılımlarında ciddi bir değişiklik olmadığı gözlemleniyor. Dil bilgisi, özellikle de her seçenekte ayrı bir bilgiyi ölçen karma dil bilgisi sorularında bir miktar azalma var. Tek metinle iki soru sorma ya da “hangisi kesin olarak çıkarılabilir” tarzındaki sorular, ALES tarzını andırıyor. Paragraf soruları çok uzun değil, son yıllarda gözlemlendiği gibi edebiyat ve dil dışındaki konularda hazırlanmış paragrafların sayısında artış var. Hazırlıklı öğrencinin çok zorlanmayacağı bir sınav izlenimi bırakıyor. Sınavın Türkçe soruları, ana çizgileriyle ÖSYM’nin çerçevesine uyuyor.

Orta zorlukta

Tarih: Elimizdeki sorular ve sınava giren öğrencilerden aldığımız bilgiler, soruların müfredata uygun olduğunu göstermektedir. Sorular YGS’ye uygun şekilde sorulmuş. 7. Soru bilgiye dayalı, diğer sorular yoruma dayalı sorulmuş. Orta zorlukta bir sınav denilebilir.

Bilgiye dayalı

Coğrafya: Yayınlanan 2 soruya bakıldığında Coğrafya müfredatına uygun olduğunu görüyoruz. 2 sorudan 18. Soru bilgiye dayalı geldiğini görmekteyiz.

Bilim felsefesi orta zorlukta

Felsefe: Soruların tamamını görmeden yorum yapmak zor. Çünkü ne soruların müfredata uygunluğu ne zorluk derecelerinin dağılımını ne de olası yanlış soruyu 2 soruyla yorumlayamayız. Bence bu durum en azından büyük bir adaletsizlik.  Görebildiğim iki soruda bilim felsefesi ile ilgili ve orta zorlukta. Başka yorum yapmak mümkün değil.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.