banner

Hem sıralamaya hem hayallere uygun tercih imkânsız mı?




Servet Gülsün Şirin – Okan Üniversitesi Aday İlişkileri Müdürü

servet_gulsun_sirin18 yaşında genç bir insana diyoruz ki: Önünde yüzlerce bölüm var. Bu bölümleri okuyabileceğin onlarca üniversite var. Bunların içinde senin için en doğru olanı seçmelisin. Üstelik bunu inanılmaz stres ve baskı altında ve herkes bu konuda yüzlerce şey söylerken yapmalısın. Sonuç çoğu zaman hayal kırıklığı. Her yıl sınava giren öğrencilerin yüzde otuzunun üniversite öğrencilerinden oluşması tercihlerin yanlış yapıldığının göstergesi.
Öğrenciler ilgi, yetenek ve beklentilerini karşılayacak tercih listeleri oluşturmak yerine sadece puan ve sıralamaya dayanan listeler oluşturuyorlar. Geçmiş yılların sıralamaları aşılmaz duvarlar haline geliyor. En üst dilimde yer alan gençler de, el alt dilimde yer alan gençler de tercihi bir matematiksel dizge haline getirip gerçekte ne istediklerini tartışmaya fırsat bile bulamadan üniversiteye yerleşmiş oluyorlar. Peki ya hayaller, onlar bir başka bahara kalıyor. Hem gençlerin sıralamalarına hem de hayallerine uygun tercih imkânsız mı? Çok kolay değil belki ama mümkün. Bu zor işi gençlerimiz tek başına yapamaz. Rehberliğe ihtiyaçları var. Tercih robotlarının sıralarına değil, akıllarındaki soruların cevaplarına ihtiyaçları var. Öğrenciler kendi yetenek ve ilgileri keşfetmeliler, potansiyellerini değerlendirip, mutlu olacakları alana yönelmeliler. Puanın ziyan olmasın, puanım buraya yetiyor ezberinden kurtulup, sahip oldukları potansiyele uygun bölüm ve üniversiteleri tercih listesine koymalılar. Üniversiteleri puanlara göre değerli ya değersiz sıralamasına sokmadan kendilerine en uygun koşullara sahip üniversiteleri sıralamalılar. Mutlu ve başarılı olabilmek için puana göre değil isteğe göre bir sıralama yapılmalı.
HAYAL KURMALARINA FIRSAT VERELİM
Sınav sisteminin bütünüyle değiştiği, geçen yıla ait sayısal verilerin hiçbir şey ifade etmediği bu yıl tercih yapmak çok daha zor olacak. Bütün bu süreci doğru şekilde yönetmek için ne yapmalı nereden başlamalı? Ailelerin, öğretmenlerin yarım kalmış hikâyelerini tamamlamak misyonu biçilen gençlerin dayatmaları aşmalarını sağlamalıyız. Hayal kurmalarına fırsat sunmalıyız. Hayal kurdukça özgürleşecekler, özgürleştikçe de kendilerini bulacaklar.
Kendinin fakına vardıktan sonra işler daha kolay. Ben kimim sorusunun yanıtı bulan genç ne yapmak istiyorum sorusunun cevaplarına çok daha kolay ulaşacaktır. Kendine uygun bölüm ya da bölümleri belirledikten sonra hangi üniversite sorusuna sıra gelecek. Tam tersi mümkün değil mi? Okumak istenilen üniversiteyi seçip orada kazanabilecek bölümlere bakılamaz mı? Hiç doğru bir yol değil. Öncelikle bölüm seçilmeli. Elbette o bölümün okunacağı üniversite çok önemli; ancak hiçbir gencimiz sevmediği, kendisine uygun olmayan bir bölümü sadece üniversitenin popülaritesi ya da gücü için seçmemeli, sevdiği, istediği, ilgi ve yeteneklerinize uygun bölümü seçtikten sonra bu bölümü hangi üniversitede okuyacağını belirlemeli.
En çok sorulan sorulardan biri de bu mesleğin geleceği var mı? Geleceğin meslekleri hangileri? Geleceğin mesleği yok, geleceğin insanı var. Bugün var olan birçok meslek çok yakın zamanda olmayacak. Gelişen ve değişen dünyada gelişime ve değişime açık, çok dilli, çok kültürlü, yeni nesil teknoloji bilgisine sahip analitik düşünebilen insanlar gelecekte başarılı olacaklar. Geleceğin mesleklerini bulmak yerine geleceğin insanı olmak seçilmeli.
ÜNİVERSİTELER NELER SUNMALI?
Üniversiteler bir ülkenin itici gücüdürler. Değiştirici ve dönüştürücüdürler. Toplumu geleceğe taşırlar. Üniversitelerden birinci olarak gençlerimizi geleceğe taşımalarını beklemeliyiz. Üniversiteler çağdaş ve modern kampüs olanakları ile bir yaşam alanı sunmalıdır. Ulaşılabilir akademik kadrosu, teknolojik alt yapısı ve çağın gereklerine uygun derslikleri ile dünya standartlarında bir eğitim vermelidir. Bilim, sanat ve felsefe alanında gerçekleştirdiği üretimlerle gençlerimizi birer dünya insanı olarak yetiştirmelidir Öğrencilerinin iş dünyası ile bağlarını güçlendirmelidir. Öğrencilerine kendilerini geliştirebilecekleri fırsatlar sunmalı, özgür bir ortamda değerli bireyler olarak yetişmelerine olanak sağlamalıdır. Ancak üniversiteler öğrencilerine iş garantisi sunmazlar, sunamazlar Üniversiteler öğrencilerine eğitim garantisi verirler.
Adaylar tercihlerinde bu koşulları sorgulamalı, sırlamaları bu koşulları en çok sağlayandan en az sağlayan doğru yapmalıdır. Puan ve sırlamaları da referans alarak tercih listesini oluşturulmalıdır. Ancak bu yıl geçen yılın sayısal verilerine dayanarak bir liste oluşturulamaz. Çok riskli ve yanıltıcı olur. Bu konuda dönüştürme çalışmalarımız olacak. Gençlerin ve rehber öğretmenlerin bu çalışmaları referans almalarını öneriyorum.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.