banner

YGS de istediği başarıyı gösteremeyenlere öneriler




International Hospital Hastanesi uzmanlarından Psikolog Ferahim Yeşilyurt, çocukların sınavda istedikleri başarıyı gösteremeyen öğrencilerin kendilerini suçlayarak psikolojik sorunlara neden olabileceğini belirterek, ailelerin bu konuda çocuklarına destek olmalarını tavsiye etti.

Genelde sınavı istediği başarıyı gösteremeyen  öğrencilerin algılamalarının 'herkes iyi puan aldı bir tek ben alamadım' şeklinde olduğunu söyleyen Ferahim Yeşilyurt, bu durumun, sorunun kişiselleştirilmesine ve öğrencinin daha fazla çökkün bir ruh haline girmesine neden olduğunu söyledi. Pes edildiğinde ancak yenilmiş olunacağını hatırlatan Yeşilyurt, "Başarı kadar başarısızlıklar da doğaldır. Öğrenci bu durumu kabul ettiğinde, sorunlara daha uygun çözümler bulabilir, daha uygun önlemler alabilir. Her başarısızlık daha sonraki başarılar için bir yol göstericidir, bir uyarıdır" dedi.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt, sorun üzerinde vakit kaybedilmemesi gerektiğini vurgulayarak, çözüm üzerinde odaklanmaya çalışılmasını, 'sınavı kazanamadım' diye öğrencinin kendine kızması yerine, ilk sınavda istediğim puanı alamadım ama ikinci sınavda telafi edebilirim' diye düşünmelerini önerdi.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt, ayrıca öğrencilere tavsiyede bulunarak, 'çok aptalca hatalar yaptım, sınavda mutlaka daha iyi puanlar almalıydım, ben başarısız bir öğrenciyim' gibi kendisini kötü hissetmesine neden olabilecek ifadeler yerine 'bazı hatalar yaptım ve bunları düzelteceğim, ilk sınavda olmasa da diğer sınavlarda başarımı artırabilirim. Yüksek puan alamamış olmam benim başarısız bir öğrenci olduğumu göstermez' gibi daha umut dolu ifadelerin kullanmasının daha doğru olduğunu söyledi.

Psikolog  Ferahim Yeşilyurt, alınan sonuçların öğrencinin başarısız bir öğrenci olduğunu göstermediğini, alınan puanların telafisinin her zaman mümkün olduğunu ve gelecek dönemlerde yükseltebileceğini göz önüne almaları gerektiğini sözlerine ekledi.

Psikolog Ferahim Yeşilyurt

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.