banner

2015 TEOG tercihleri nasıl yapılacak?




Merkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak.

hayati oktayMerkezi yerleştirme sınavları olan TEOG sonuçları açıklanmıştı. Yerleştirmeye esas puan YEP açıklanmasının ardından tercih süreci de başlamış olacak.

Yerleştirme yapılacak okulların Kontenjan tabloları www.oges meb.gov.tr’de yayımlandı. Bu tablolardan kontenjan durumunu görerek ve taban puanlarına / yüzdelik dilimine bakarak tercihte bulunulmalı. Peki tercihler nasıl yapılacak? Adım adım tercih sürecini adaylar için derledim.

Velileri zorlu bir süreç bekliyor. Velilere tavsiyem öncelikle tercih edeceğiniz okulları gidin mutlaka yerinde görün. Çocuğunuzla birlikte gezin. Yerleştikten sonra pişman olup tekrar koşuşturmaya fırsatınız olamayabilir.

Tercih işlemleri ne zaman yapılacak;

Kontenjan, yüzdelik dilim, taban puan bilgileri oges meb.gov.tr’den kontrol edilerek tercih işlemeleri yapılacak.

Özel okullara kayıt olmayıp Tercih yapmak istiyorum butonunu işaretleyen öğrencilerin liselere tercih işlemleri, 6-16 Temmuz 2015'de e-okul sisteminden alınacak. Tercihler 6 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar (Ramazan Bayramı tatili sebebiyle) e-okul.meb.gov.tr internet adresinden yapılabilecek.

 Tercih işlemi nasıl yapılacak?

  • Tercihler e-okul.meb.gov.tr internet adresinden bireysel olarak yapılabilecek.
  • Tercih yapabilmek için, 24 Haziran’da e-okulda açılan tercih işlemleri ekranındaki «TERCİH YAPMAK İSTİYORUM» butonu seçilecektir.
  • Tercihler mutlaka herhangi bir okul müdürlüğüne gidilerek elektronik ortamda onaylatılacak.
  • Okul müdürlüğü tarafından elektronik ortamda onaylanan tercih formunun iki nüsha çıktısı alınarak okul müdürlüğü yetkilisi ile veli tarafından imzalanacak; bir nüshası okulda saklanacak ve diğer nüshası veliye verilecek.

Güzel sanatlar ve Spor Liselerine Kayıtlar nasıl yapılacak ?

  • Yetenek sınavı ile öğrenci alan okulların sınavına girmiş ve yetenek sınavlarında başarılı olan öğrenciler, güzel sanatlar lisesi veya spor liselerine 10 Temmuz 2015 tarihine kadar kayıt yaptırabilecek.
  • Güzel sanatlar veya spor liselerine kayıt yaptıran öğrenciler, hem yerleştirme işlemleri için hem de yerleştirmeye esas nakil işlemleri için tercih yapabilirler.
  • Ancak, bu öğrenciler tercihleri doğrultusunda bir okula yerleştirilmeleri halinde, güzel sanatlar lisesi veya spor lisesindeki kayıtları iptal olacak. Tercihleri doğrultusunda yerleştirildikleri okula kayıtları otomatik olarak yapılacak.

Tercih Listesinde Kaç okul tercih edilebilir ?

  • Öğrenciler yerleştirme işlemleri için en fazla 25 okul tercihinde bulunabilecek.
  • Tercih listesi oluşturulurken okulların tercih kodları DİKKATLİCE yazılmalıdır, öğrencinin yüzdelik dilimi, okulların kontenjan tablolarında ifade edilen yüzdelik dilimi ile kıyas edilmeli ve yerleştirmeye esas puanı YEP dikkate alınmalıdır.

Özel Okul Kayıtları ne zaman yapılacak ?

24 Haziran - 05 Temmuz 2015 tarihleri arasında özel okullara kayıt yaptıracak öğrenciler, aşağıdaki işlemleri yaparak tercih havuzundan çıkacaklar.

Tercih işlemleri için e­-okul.meb.gov.tr internet adresinden giriş yapıldığında, tercih işlemleri ekranında, “TERCİH YAPMAK İSTİYORUM” ve “ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM” butonları görülecek. Özel okullara kayıt yaptırmaya karar veren öğrenciler, “ÖZEL OKULA KAYIT YAPTIRACAĞIM TERCİH YAPMAYACAĞIM” butonunu işaretleyecek.

Bu öğrenciler tercih hakkını kullanmış sayılacak ancak yerleştirmeye esas nakil başvurusunda bulunabilecekler. Nakil başvuruları ise 17 Ağustos tarihinden itibaren ilçe merkezlerince alınacak.

Açık öğretim ortaokulunda okuyan öğrenciler nasıl tercih yapacaklar?

Açık öğretim ortaokulu öğrencileri, Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu’nda yer alan Açık Öğretim Ortaokulu ve Yurt Dışı Yerleştirme Tercih Ön Çalışma Formu (Ek 2)’nu doldurup APS veya dengi hızlı posta hizmeti ile 16 Temmuz 2015 saat 13:00’e kadar Millî eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü-06500 Teknikokullar Yenimahalle/ANKARA adresine gönderecek.

Yerleştirme sonuçları ne zaman açıklanacak?

Yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 14 Ağustos 2015 tarihinde e-okul.meb.gov.tr internet adresinden ilan edilecek.

Yerleştirme işlemleri sonucunda öğrencilerin öğrenim görmeye hak kazandıkları okullar belirlenmiş olup kayıtları otomatik olarak yapılacak.

Farklı ders, farklı katsayı ve birinci ve ikinci sınavların puanlarının ağırlıklarına göre tam puan belirleyen ve buna göre taban puan açıklayan bazı özel okullar;

 

OKUL ADI

 

TABAN PUAN

 

EN YÜKSEK PUAN

KONTENJAN

KIZ

ERKEK

Amerikan Robert Lisesi

 

995

1000

111

111

Üküdar Amerikan Lisesi

 

392,5

400

84

84

Izmir Amerikan Koleji:

 

380

400

168(KARMA)

Izmir Amerikan Koleji:

 

375

400

48

48

İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi

 

860

900

198(KARMA)

Özel Notre Dame de Sion Fransız Lisesi

 

860

900

152(KARMA)

izmir Saint Joseph Fransız Lisesi

 

800

900

72(KARMA)

Alman Lisesi

 

890

900

130(KARMA)

Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi

 

440

500

68(KARMA)

Özel Saint Benoit Fransız Lisesi

835

900

190(KARMA)

Öğrenciler 5 Temmuz tarihine kadar özel okul kayıtlarını yapabilecekler.

Yerleştiği okulu beğenmeyen adaylar farklı okula geçmek isterse ne yapacak?

  • Hiçbir liseye yerleşemeyenler veya yerleştiği okulu değiştirmek isteyenler 17 Ağustos ve 4 Eylül tarihleri arasında 3 okul tercih yaparak okul müdürlüklerine onaylatacak.
    • İl/ilçe nakil komisyonuna ise sadece açık öğretim kurumlarına yerleştirilen öğrenciler, başvuracak.
    • İl /İlçe Komisyonları ; 07-10 Eylül2015 tarihlerinde tercih başvurusu alacak. Öğrenciler bu okullara YEP üstünlüğüne göre merkezi olarak yerleştirilecek. Bu dönemde de herhangi bir okula yerleşemeyen öğrenciler olursa açık liseye kayıtları yapılacak.

Özetle; Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl yerleştirme sisteminde yaptığı değişiklikle özel okul kayıtlarını erkene çekti. Veliler özel okula kayıt hakkını öncelikle kullanıp kullanmayacağına karar vermeli ve buna göre tercih hakkını belirlemeli. Bu devlet okuluna geçme şansını kaybedeceği anlamını taşımıyor. Çünkü 17 Ağustos tarihinde nakil başvuruları açılacak. Gitmek istediği okula nakil talebi yapabilecek. Kritik nokta; nakil başvurusu için boş kontenjan şartı yok. Yani istediğiniz okula nakil talebiniz alınacak.

Zorlu süreçte velilere kolaylıklar, öğrencilere başarılar dilerim.

HAYATİ OKTAY

UZMAN EĞİTİMCİ

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.