banner

TEOG 2016 tercihleri nasıl yapılacak?




Hayati OKTAY / Uzaman Eğitimci
hayati_oktayTEOG sonuçları açıklandı. Şimdi veliler çocuklarını hangi okula göndereceklerini araştırıyor ve soruyorlar. Bu konuda MEB’in yayımladığı tercih kılavuzu aslında herşeyi açıklayıcı nitelikte. Ancak yine de özet halinde detayları anlatacağım.
Öncelikle İki Tercih aşaması bulunuyor,
Önce Veli e-okula girerek iki seçenekle karşılaşacak. TERCİH YAPMAK İSTİYORUM, ya da ÖZEL OKULA KAYIT OLACAĞIM, TERCİH YAPMAYACAĞIM, Seçeneklerin birini işaretledikten sonra süreç başlıyor.
Birinci Aşama; ‘’ÖZEL OKULA KAYIT OLACAĞIM, TERCİH YAPMAYACAĞIM’’ seçeneği işaretlenirse;
• YEP (Yerleştirmeye Esas Puan) puanı veya bir kısım dersin sınav puanına göre kayıt alacak özel okulların tercih edildiği aşama:
• Bu tercih aşamasından Adaylar, 26 Haziran tarihinde açıklanacak YEP puanına göre veya tercih etmek istediği özel okula giderek ilgili okulun puanını hesaplamasıyla tercih işlemini yaparak kayıt koşullarını taşıyorsa kayıt olabilir.
• YEP puanı ile alan özel okullar, 30 Haziran 14 Temmuz arasında tercih edilebilecek.
Bu aşamada önerim, özel okula kayıt düşünen veliler bir an önce karar verip ilgili okula gitmelerini ve burs olanaklarını kaçırmamalarını tavsiye derim. Çünkü burslar sınırlı ve önce başvuru yapan öğrenci bursdan yararlanabiliyor.
İkinci aşama; Bu aşamada veli ‘’TERCİH YAPMAK İSTİYORUM’’ seçeneğini işaretlemiş olduğundan 15 Temmuz 2016 tarihinde başlayacak olan tercih sürecini takip edecek.
• Adaylar Fen Lisesi, Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu lisesi, Mesleki Anadolu lisesi, Anadolu İmam hatip Lisesi gibi liseleri tercih edebildiği aşama,
• Bu tercihler; 15 Temmuz ile 25 Temmuz 2016 aralığından alınıyor.
• Veli ister internet üzerinden, isterse herhangi bir ortaokul müdürlüğünden tercihte bulunabilir.
• Toplamda 25 tercih hakkı bulunuyor,
• Tercih yaparken kendi yüzdelik dilimine yakın olan okulları listeleyip en çok istediğinden başlayıp sıralamak ve bu sıralamayı liste haline getirmek doğru tercih için önemli.
• Tercih listesi veli tarafından okula verilerek, e-okul girişi yapıldıktan sonra onaylı çıktısını alabilecek.
• Öğrencinin Tercihlerinden hangisine yerleştiği 08 Ağustos tarihinde açıklanacak.
• Öğrenci yerleştirildiği okula sistem tarafından kayıt yapılmış olacağı için velinin kayıt ile ilgili herhangi bir şey yapmasına gerek kalmayacak.
Peki tercihlerinden hiç birine yerleşemeyen aday ne yapacak?
Eğer aday tercih yapmamışsa veya yapmış olduğu tercihlerinden hiç birine yerleşmediyse sistem öğrenciyi Açıköğretim Kurumlarına yerleştirecek.
Öğrenci Açık öğretim Lisesinde devam etmek istemiyorsa, 09-15 Ağustos tarihleri arasında 3 tercih yaparak boş kontenjanı olan okula nakil olmak isteyecek. Bu nakil tercih hakkı üç kez tanınacak. Öğrenci buna rağmen bir okula yerleşemediyse, ilçe nakil komisyonlarına başvuru yaparak kendi ilçe sınırlarındaki bir okula yerleştirilme talebinde bulunacak ve kontenjanı uygun okula yerleştirilecek.
Özetle; Özel okula kayıt olacak olanlar 14 Temmuz 2016 tarihine kadar kayıtlarını kesinleştirmeliler. Devlet Anadolu, Fen Liselerine kayıt olmayı düşünenler, tercihlerini 15 Temmuz 2016 da başlayacak başvuru tarihinde yapacaklar. Önemli olan öğrencinin tercih edeceği okulu gidip tanıması ve buna göre tercih listesine almasıdır. Bu şekilde yapılmayan tercihler, kontenjanların dolup boşalması ile öğrencilerin, velilerin okul okul gezmesine neden olabiliyor.
Tüm Lise adaylarının gönüllerince bir liseye girmelerini dilerim.
Twitter.com / hayatiokty

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.