banner

'YÖK'ün değişmesi kaçınılmazdır'




YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Kurumu'nun değişmesinin ve dönüşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade etti.

YÖK'ün değişmesi kaçınılmazdırYÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, düzenlediği basın toplantısında, YÖK'ün işleyişiyle ilgili yapacakları değişimleri açıklayarak, “YÖK'ün değişmesi, dönüşmesi kaçınılmazdır. Üniversitelerimizin çeşitliliğine, evrensel kalite standartları içersinde hareket edebilmesine, kurumsal özerklik ve hesap verilebilirliğine, rekabet imkanlarının geliştirilmesine ve finansal esneklik içerisinde faaliyet gösterebilmelerine yönelik çalışıyoruz" dedi.

Bir bilgi paylaşım forumu oluşturduklarını kaydeden Çetinsaya, bölge toplantıları gerçekleştirerek, 165 üniversitenin rektörleri ve öğrenci temsilcileriyle görüştüklerini bildirdi. Yükseköğretimde kaliteyi artırmak adına, en önemli çalışmalarının yükseköğretim strateji belgelerinin hazırlık çalışmaları olduğunu belirten Çetinsaya, "YÖK'ün değişmesi yönünde ciddi bir toplumsal beklenti olduğunun farkındayız. Yükseköğretim sisteminin yeniden yapılandırılmasında uzlaşma mevcuttur" dedi.

"İş dünyasına yönelecek mezunlar için farklı modeller geliştirilmesi gerektiği düşüncesindeyiz" diyen Çetinsaya, Türkiye'deki üniversitelerin küreselliğe uygun bir modele ihtiyaç duyduğunu aktardı. Çetinsaya, açıklamasına şöyle devam etti:

"Gerek öğretim üyesi ihtiyacını karşılamak, gerekse araştırma ve patent alanlarında öne çıkmak içi belirli yetkinliklere sahip bazı üniversitelerin yüksek lisans ve doktora eğitimlerine öncelik vermesi teşvik edilecektir. Doktora öğrencilerine verilecek bursların artırılması ve söz konusu bursların alanlarının çeşitlendirilmesi teşvik edilecektir. Öğretim üyelerinin özlük haklarının iyileştirilerek, araştırma faaliyetlerini engelleyen faktörlerin ortadan kaldırılması da başlıca hedeflerimiz arasındadır."

Konuşmasından sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çetinsaya, Türkiye'nin geldiği demokratikleşme ortamında, üniversitelerde başta Kürtçe olmak üzere, farklı dillerin öğretilmesi bağlamında yüksek lisans eğitimlerinin yapıldığını söyledi. Öğretmen Yetiştirme Çalışma Grubundan bahseden Çetinsaya, bu grupta hem Milli Eğitim Bakanlığı bürokratlarının, hem bazı eğitim fakültesi dekanlarının yer aldığını ifade etti. Bir gazetecinin, 'Önümüzdeki haftadan itibaren, LYS oturumları başlayacak. Öğrenciler kontenjanları merak ediyor. Kontenjanlarla ilgili çalışmalarınızı tamamladınız mı? Eğitim fakülteleriyle ilgili çalışmalarınızda ne aşamadasınız?' sorusuna Çetinsaya, "Bu sene kontenjanlarda sadece eğitim fakültelerinde 2.öğretimleri ve uzaktan öğretimleri kapattık. Mevcut öğrenciler devam edecek. Bunu da öğretmen yetiştirmedeki niteliği artırmak adına yaptık. Bu genel olarak sistemde kontenjan azalması etkisi yaratmadı. Çünkü yeni bölümler, fakülteler kuruldu son 1 yıl içerisinde. 10 bini üzerinde bir artışla yolumuza devam ediyoruz" yanıtını verdi.

Öğrenci disiplin yönetmeliği hakkında da konuşan Çetinsaya, "Göreve gelir gelmez, öğrenci disiplin yönetmeliği meselesini ele aldım. 1987 yılından beri hiç değişmediğini gördüm. 1987 yılında hazırlandığı havayı da tahmin edebiliyorum. Ben de o dönemde öğrenciydim. Hemen 12 Eylül sonrası öğrencilik yaptım. Öyle bir durumdaydık ki, Klasik Türk Sanat Musikisi Kulübü bile yasaktı o dönemde. Çünkü her şey 80 öncesi döneme tepki olarak oluşturulmuştu. 87'de oluşan disiplin yönetmeliğini de tahmin edebilirsiniz. Bugüne kadar hiç değişmemesi beni hayrete düşürdü. İçerisinde, tek tipleştirmeye, depolitize etmeye yönelik ağır maddeler var. Bir mevzuat kurulunda bunlar tartışılıyor" şeklinde konuştu.

'Öğretmen intiharlarının artmasına yönelik nasıl bir çözüm bekliyorsunuz' sorusuna ise Çetinsaya, "Bizim etik kurullarımız var. YÖK olarak doçentlik süreçleriyle ilgili etik kurullarımız var. Bu alanda da yeniden yapılandırma yoluna gidiyoruz. Yeni bir yönetmelik hazırlıyoruz. Yeniden oluşturulan kurallar yeni bir yönetmelik çerçevesinde çalışmalarına devam ediyorlar" yanıtını verdi.

'Harçlarla ilgili yeni bir düzenleme var mı?' sorusuna ise Çetinsaya, "Bizler birtakım önerilerde bulunuyoruz. Bu Maliye Bakanlığı ile görüşülüyor. Oradan hükümete gidip, son kararlar orada veriliyor. Bizim bu seneki önerilerimizde ikinci öğretimin yaz okulu ücretlerini birinci öğretime eşitlemeyi önerdik. Yükseköğretim harçlarıyla ilgili olarak, İngilizce ve Türkçe programları arasında fark vardı. Biz bunların kaldırılmasını tavsiye ediyoruz. Ailesi zor duruma düşmüş, çeşitli gerekçelerle vakıf üniversitelerinden devlet üniversitelerine geçen öğrenci arkadaşlarımız yüksek harçlar ödüyordu. Bunların normale çekilmesini öneriyoruz" yanıtını verdi.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.