banner

2013 ALES başvuru kılavuzu




ALES İlkbahar Dönemi Sınavı kaç saat sürecek? ALES İlkbahar Dönemi Sınava Giriş Belgesi ne zaman yayımlanacak? ALES kaç yıl geçerli olacak? ALES’e kimler girebilir? ALES’te hangi alanlardan soru çıkacak? 

11-20 Mart tarihleri arasında 50 TL ücret karşılığında başvuruları yapılacak lisansüstü eğitim sınavı başvuruları başladı.  2013 İlkbahar Dönemi ALES Başvuru Kılavuzu ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinde yayımlandı.  Sınav 12 Mayıs 2013 tarihinde saat 09.30’da başlayacak.

2013 ALES başvuruları dün başladı. ÖSYM yaptığı açıklamada adayların sınav ücretini bankaya yatırması, başvuru merkezinden yeniden şifre edinmesi vb. işlemlerin başvuru için yeterli olmayacağını başvuru yapacak adayların mutlaka başvurularını 2013 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu’na göre yapmaları gerektiğini belirtti.  

2013 ALES İlkbahar Dönemi Başvuru Kılavuzu için Tıklayın

ALES İlkbahar Dönemi Sınavı kaç saat sürecek?

ALES sınavı 180 dakika sürecek ve sınav 9.30’da başlayacak.

Sınav, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölümden oluşacak

ALES sonuçları kaç yıl geçerli olacak?

ALES sınavı yapıldığı tarihten itibaren 3 yıl geçerli olacak

2013 ALES İLKBAHAR DÖNEMİ SINAVA GİRİŞ BELGESİ: Bu belgeyi adaylar, T.C.

Kimlik/Y.U. Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden,

sınav tarihinin 10 gün öncesinden başlamak üzere edinebileceklerdir. 

ALES’e kimler girebilir?

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için, alanındaki puan türünde yüz üzerinden yetmiş puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Başarılı olan adaylar, “Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Naklen veya Açıktan Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezî Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik”te belirtilen genel ve özel şartları taşımaları hâlinde giriş sınavlarına başvurabilirler.

Yükseköğretim kurumlarının öğretim elemanı ihtiyacının karşılanması amacıyla, lisansüstü öğrenimi görmek üzere yurt dışına gönderilecek adayların seçiminde de bu sınavın sonuçları kullanılacaktır. Bu yolla yurt dışında lisansüstü öğrenim görmek isteyen adayların bu sınava girmeleri zorunludur. Mecburi hizmet yükümlülüğü olmaksızın, kendi imkânlarıyla yurt dışında lisansüstü öğrenim göreceklerin bu sınava girme zorunluluğu bulunmamaktadır.

Bazı kamu kurum ve kuruluşları, yurt dışında lisansüstü öğrenim görecek öğrencilere burs verirken bu sınavın sonuçlarından yararlanmaktadırlar. Yurt dışındaki öğretim kurumları lisansüstü öğrenim görmek üzere kendilerine başvuran adaylardan ülkemizde yapılmış bir sınavın sonuçlarını da istedikleri takdirde, adaylar bu sınavın sonuçlarını bu kurumlara verebileceklerdir.

Başvurular elektronik ortamda alınacaktır. Bu konuda adayların izleyeceği yol aşağıda maddeler hâlinde açıklanmıştır:

a) Kılavuz ile Aday Başvuru Formunun edinilmesi

Sınava katılmak isteyen adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemi Kılavuzu ile Aday Başvuru Formuna,başvuru süresi içinde ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr İnternet adresinden ulaşabilirler. Kılavuzundağıtımı ve satışı yapılmayacaktır.

b) Başvuruların nasıl yapılacağının belirlenmesi

2011 ve 2012 yıllarında ÖSYM’nin yapmış olduğu sınav uygulaması gerçekleşen herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmuş olan adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemibaşvurularını isterlerse bireysel olarak İnternet aracılığıyla, isterlerse diledikleri bir başvuru merkezine başvurarak yapabilirler.

2011 ve 2012 yıllarında ÖSYM’nin yapmış olduğu sınav uygulaması gerçekleşen herhangi bir sınava başvuru merkezi aracılığıyla başvurmamış adaylar, 2013-ALES İlkbahar Dönemibaşvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır.

Başvuru merkezleri ve adresleri başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr İnternetadresinden yayımlanacaktır.

Daha önce ÖSYM'den Y.U. Numarası almayıp 2013-ALES İlkbahar Dönemine başvuracak yabancı uyruklu adaylar da başvurularını başvuru merkezleri aracılığıyla yapacaklardır.

Sınav ücretinin yatırılması

Adaylar, 50,00 TL olan sınav ücretini başvurudan önce ilgili banka şubelerine yatıracaklardır.

Adayların, sınav ücretini yatırmaları için kılavuzun arka sayfasında belirtilen banka şubelerinden birine gidip sınavın adı, T.C. Kimlik /Y.U. Numarası, adı ve soyadı bilgilerini vermeleri yeterli olacaktır. Uyruğu T.C. olmayan adaylar ÖSYM’nin İnternet sayfasında Aday İşlemleri Sisteminde bulunan “Y.U. Numarası Edin” başlıklı alandan aldıkları numarayı T.C. Kimlik Numarası olarak kullanacaklardır. Adaylar, sınav ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontunu almayı unutmamalıdır. Bireysel olarak İnternet aracılığıyla başvuru yapacak adaylar için de sınav ücretinin yatırılması ile ilgili kural aynen geçerlidir. Adaylar isterlerse banka şubelerine gitmeden İnternetaracılığıyla da bankaya sınav ücretini yatırabilirler.

DİKKAT: Sınav ücretini bankaya yatırmak, Başvuru Merkezinden yeniden şifre edinmek vb. işlemleri yapmak başvuru için yeterli değildir. Ücret yatırıldıktan sonra, başvurunun bu kılavuzda belirtildiği şekilde tamamlanması gerekmektedir. Başvuru Kayıt Bilgilerinin dökümü mutlaka edinilmelidir.

  

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.