banner

Ayda 40 bin öğrenciye ağız ve diş sağlığı taraması




Adıyaman'da Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi doktarları, okulları ziyaret ederek her ay 40 bin öğrenciyi ağız ve diş sağlığı taramasından geçiriyor.

Doktorlar, "Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Okul Diş Hekimliği Programı" kapsamında 4 yıldır okulları ziyaret ederek anaokulu ve ilköğretim çağındaki öğrencilere hem ağız ve diş sağlığı eğitimi veriyor hem de öğrencileri muayene ediyor. 

Adıyaman Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi diş hekimlerinden Özlem Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okulları ayda bir defa ziyaret ederek öğrencileri ağız ve diş sağlığı taramasından geçirdiklerini söyledi.

Merkezdeki tüm doktorların okul ziyaretlerine katıldığını belirten Çelik, ziyaretlerde çocuklara diş fırçalamının önemini öğretiklerini vurgulayarak, " Çocukların dişlerine florlama yapılıyor, diş takip çizelgeleri oluşturularak çocuktlara düzenli dış fırçalama alışkanlığı kazandırmaya çalışıyoruz. Beslenme alışkanlıklarının düzenlemeye çalışıyoruz. Motive olmaları için çocuklara rozetler takıyoruz, çeşitli hediyeler veriyoruz, dİş fırçası ve macun veriyoruz" dedi. 

Adıyaman il merkezi ve köylerdeki tüm okullar ile Tut ve Samsat ilçesindeki bazı okullarda uygulamaya devam ettiklerini akataran Çelik, şöyle konuştu:

"Şimdiye kadar 40 bin çocuğu muayeneden geçirdik. Her bir öğrencimizi her ay görüyoruz. Her ay hekimimiz okula gidiyor, ziyaret ediyor. O ay ki eğitimini veriyor, hediyelerini veriyor ve diş takip çizelgesini takip ederek öğrentmenlere gerekli bilgiyi veriyor. Yani 40 bin çocuğumuzu her ay düzenli olarak görüyoruz ve diş bakımlarını yapıyoruz. Çocukları muayene etmemizle beraber çocuklarda dolgu sayısı arttı ve dişlerdeki aktif çürükler flor jel uyguladığımız için kuru çürüğe dönüşmeye başladı. Biz böyle olumlu etkilerini gördüğümüz zaman projeyi daha da ileriye götürmek istiyoruz"

Engellilere evde bakım

Diş hekimi Mehmet Uğur Alpay ise "Gülümsemenin Engeli olmaz Projesi" kapsamında okula gidemeyen engelli çocukların evlerine giderek ağız ve dış bakımı yaptıklarını söyledi.

Şu ana kadar 157 engelli çocuğun ağız ve diş bakımlarını yaptıklarını kaydeden Alpay, "Şu anda yaptığımız şey temelde çocuklarımızın ağızlarında çürük var mı, tedaviye ihtiyaçları var mı? Temel muayenelerini yapıyoruz daha sonra çocuklarımızı sınıflıyoruz.  Eğer lokal anasteziyle yapabileceğimiz bir şeyse rutin diş hekimliği kliniğinde tedavilerini yapıyoruz. Aksi halde durumu daha ağır olan çocuklarımızın da devlet hastanesinin ameliyathanesinde operasyonla diş tedavilerini yapıyoruz" şeklinde konuştu.

Engelli çocukların bakımını üstlenen bireye de ağız ve diş bakımı hakkında eğitim verdiklerini dilen getiren Alpay,  engelli çocuklarla çeşitli etkinlikler yaparak hem ağız sağlıklarını koruduklarını hem de engelli bireylerin de toplumun bir bireyi olduğunu göstererek onları toplumla kaynaştırmaya çalıştıklarını kaydetti.

Okulların dışında engellilerin evine giderek yaklaşık 400 engelliye ulaşmayı düşündüklerini vurgulayan Alpay, "Bundan sonra  engellileri evlerinde ziyaret etmeye başlayacağız. Toplumun gözardı ettiği engellilere ulaşarak ağız ve diş sağlıklarını korumaya çalışacağız. Türkiye'de bu uygulamayı yapan birkaç merkezden bir tanesi de Adıyaman Ağız ve Diş Merkezidir" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.