banner

Uğur Dershaneleri: Matematik’te 12. ve 18.sorular hatalı




Lisans Yerleştirme Sınavı’nın (LYS) bu haftaki oturumları sona erdi.  Uğur Dershaneleri Matematik Bölümü Uzmanları bugün yapılan Matematik-Geometri sınav sorularını değerlendirdi.

LYS maratonunda öğrenciler üniversitede yerleşmek istedikleri bölümlere göre sınavlara katılmakta ve testlere yanıtlar vermektedir. LYS oturumlarında adaylara her ders için farklı kitapçık ve süre verilmektedir. Böylece hem şans faktörü azaltılmakta hem de farklı derslerin farklı oranlarda katkısı kullanılarak 12 çeşit puan üretilmektedir. Bugün de LYS oturumlarından Matematik ve Geometri sorularını içeren LYS-1 oturumu yapıldı. Sınav, genel anlamda lise müfredatını içeren ancak adayların zorlandıkları bir derecede gerçekleşti. Bu durum, adayların katılacakları diğer LYS oturumları öncesinde konsantrasyonlarının azalmasına ve bu yüzden diğer oturumlara bakışlarının olumsuz olmasına sebep olacaktır. Adayların bu olumsuzluktan kurtulmaları, kendilerini diğer oturumlara hazır hale getirmeleri yararlarına olacaktır.

Uğur Dershaneleri ÖSYS Koordinatörü Gülay Hasdemir; “Sınava giren öğrencilerin sayıca en büyük grubunun sorumlu olduğu LYS-1 Matematik-Geometri sınavı bitti. Farklı illerdeki MF, TM öğrencilerinin ve matematik öğretmenlerinin görüşüne göre sınav, uğraştırıcı, uzun çözüm gerektiren, yoruma ve dikkatli çözüme dayalı sorulardan oluşmuştur. Sorularda birden fazla konuya ait bilgilerin kullanılması gerektiğinden öğrenciler birçok soruda zorlanmıştır. Sevgili öğrencilerimizin, sınav sonuçları nasıl olursa olsun, bir an önce bu soruların etkisinden kurtulup gelecek hafta sonu yapılacak olan Fen Bilimleri veya Edebiyat-Coğrafya sınavlarına odaklanıp bu sınavlardaki başarılarını olumlu etkileyecek son çalışmaları yapmalarını tavsiye ederiz. Bu sınavın önümüzdeki diğer sınavları olumsuz etkilemesine izin vermeyiniz.” dedi.

Uğur Dershaneleri Matematik Bölüm Başkanı Adil Kurt;  “Matematik-Geometri LYS-1 sınavında önceki yıllara göre daha zor sorular seçilmiş, işlem ve yorum yaparak çözülebilen soru miktarı arttırılmıştır. Öğrencilerin bu sınavda başarılı olabilmesi için matematik ve geometriyi teorik olarak ve çizim yaparak öğrenmesi gerekmektedir. Soruların dağılımı şu şekildedir: Matematik: 9. Sınıftan 11 soru, 10. Sınıftan 13 soru, 11. Sınıftan 12 soru, 12. Sınıftan 14 soru. Geometri: 10. Sınıftan 10, 11. Sınıftan 15 ve 12. Sınıftan da 5 soru sorulmuştur. Bu soruların içinde 12. “işlem” sorusunda birim eleman olarak birden fazla değer çıkmaktadır. Halbuki birim eleman tektir. Bu nedenle bu soru hatalıdır. 18. Soruda kalan ax+b biçiminde olup şıklarda sabit fonksiyon verilmiştir. Bu nedenle bu soru da hatalıdır. Bu soruların iptal edilerek değerlendirme yapılması gerekmektedir. LYS bir sıralama sınavı olup soruların zorluk derecesi öğrencilerin yüzdelik dilimini etkilemez. Bu nedenle öğrencilerimizin netler üzerine değil yüzdelik dilim üzerine tercihte bulunmaları gerekmektedir. Ayrıca, Türkiye’de yapılan matematik eğitimi ile öğrencilerimizin bu sınavda başarılı olmaları mümkün değildir. ” dedi.

Uğur Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Can Ağırgöl; ''Matematik – Geometri (LYS 1)  sınavı sona erdi. Bu oturuma MF 1, MF 2, MF 3, MF 4, TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar katıldı. Önümüzdeki hafta bu sınava katılan adaylardan MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar Fen Bilimleri (LYS-2) sınavına; TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek adaylar ise Edebiyat-Coğrafya 1 (LYS-3) sınavına katılacak. Eğer aday hem MF 1, MF 2, MF 3, MF 4 hem de TM 1, TM 2,TM 3 puan türüne göre öğrenci alan yükseköğretim programlarını tercih edecek ise her iki oturuma da katılmak zorunda. Adayların genel anlamda bilgi ve süre kullanımını ölçen ve daha önceki yıllarda gerçekleşen LYS-1 oturumlarına göre, adayları zorlayıcı bir sınav olduğu gözlemlenmiştir. Fakat LYS-1, hem MF hem de TM puanlarının oluşumunda tek başına yeterli değildir. Adayların önümüzdeki hafta yapılacak LYS-2 ve LYS-3 oturumlarını düşünmeleri, her iki oturumun sonucuna göre puanlarının ve sıralamalarının oluşacağını dikkate almaları gerekmektedir. Dolayısıyla sınav süreci hala devam ettiğinden adayların bugünkü sınavın muhakemesini bir kenara bırakıp önümüzdeki hafta gireceği sınavlarla ilgili kalan süreyi doğru kullanıp son tekrarlarını yapmaları önemlidir. Puan türlerinin oluşumunda her oturumun değerli ve önemli olduğu unutulmamalıdır. “ şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.