banner

Teknik öğretmenlerden mühendislere tepki!




Teknik öğretmenler, mühendis ve mühendis adaylarının sosyal medyada “bedava mühendislik, mühendislikYÖKoluyor” başlıklarıyla başlattığı kampanyaya tepki gösterdi.

Eğitimtercihi-Teknik öğretmenlere ÖSYM'nin 21 Temmuz'da yapacağı sınavla mühendislik yolunu açan düzenleme mühendis ve mühendis adaylarının tepkisine neden olmuş, mühendisler sosyal medya üzerinden bu duruma tepki göstermişti. Teknik öğretmenler de mühendis ve mühendis adaylarının başlattığı kampanya ve onlara destek verdiklerini düşündükleri basın kuruluşları ile ilgili bir bildiri yayınladı. 

Teknik öğretmenlerin bildirisi şöyle;

Basın yayın kuruluşlarında Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarına “bedava” mühendislik verildiğine dair asılsız, aşağılayıcı, yerici olması yanında, hukuka ve demokratik ilkelere uygun olmayan haksız, amacını aşan bir kampanyanın sosyal ortamda yürütüldüğü ve bunu da bir çok basın kuruluşunun tek taraflı olarak haber yaptığı görülmektedir.

Teknik Öğretmenlerin Mühendislik tamamlama eğitimine ilişkin 3795 sayılı yasa, ilgili kurumlarca hazırlanan birçok bilimsel rapor sonucu, 1992 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'nca tüm partilerin oy birliği ile çıkarılmıştır. Ne var ki söz konusu Kanunun, bazı egemen güçler tarafından uygulanmamasına yönelik birçok girişimde bulunulmuştur. Ancak gerek Anayasa Mahkemesi gerek diğer yargı birimleri tüm iptal taleplerini reddetmiştir.2001 yılına kadar bir çok bürokratik engele rağmen kanun kısmen uygulanmış, 2001 yılından sonraki dönemin YÖK’ü tarafından bugüne kadar hiçbir gerekçe gösterilmeden Kanun uygulanmamıştır. Bu durum Meslek ve Teknik okulların önüne getirilen katsayı anlayışı ile paralel bir uygulamadır ve tamamen 28 şubat sürecinin bir tezahürü ve felsefesine dayalı bir anlayış olarak ortaya çıkmıştır. Bu kanunun uygulanmaması nedeniyle, 4 yıl teknik lisede 4 yıl Fakültede teknik eğitim almasına karşın mezun Teknik Öğretmenler sanayi sektöründe çalıştığında statü , imza ve yetki sorunu ile karşı karşıya bırakılmış, hem maddi hem de manevi olarak mağdur edilmiştir. On binlerce Teknik Eğitim Fakültesi mezununun da işsiz kalmasına neden olmuştur. Teknik Eğitim Fakülteleri 4 yıllık lisans düzeyinde, yüzde 90' ı hem teorik hem de pratik mühendislik eğitimi veren fakültelerdir ve eğitim dersleri dışında mühendislik fakültelerinden kredi olarak daha fazla teknik ders içermektedir.

2009 yılında kapatılan fakültelerin yerine mühendis yetiştiren Teknoloji Fakülteleri kurulmuştur. Bu fakültelerin Teknik Eğitim Fakülteleri ile aynı fiziki ortama, laboratuvara ve Öğretim Görevlisine sahip olmasına, ayrıca ders içeriklerinin benzer olmasına rağmen, Teknik Öğretmenlere aynı unvanın(mühendis unvanının) verilmemesi ayrı bir haksızlıktır...Halihazırda Milli Eğitim Bakanlığı'nda görev yapan teknik öğretmenlerin ciddi bir kısmı MÜHENDİS kökenlidir ve halen Mühendisler Teknik Öğretmenlik yapmaya devam etmektedir. Türkiye'nin dahil olduğu ve eğitim birliğine yönelik imzalamış olduğu anlaşmaya dahil olan bir çok ülkede mühendislik fakültesi mezunları eğitim formasyonu aldıktan sonra ancak Teknik öğretmen olabilirken, ülkemizde Teknik Öğretmenlerin mühendis olabilmeleri için fark dersleri ve sınav konulması zaten ayrı bir çelişki olarak ortada durmaktadır. Söz konusu Kanun kapsamında yapılacak bahse konu sınav iddia edildiği gibi SBS değil ALES düzeyinde zorlu bir sınavdır (not:mühendislik tamamlama sınavı ile aynı içeriğe sahip matematik sorularını kapsayan ALES sınavının sonucuna göre yüksek lisans ve doktora öğrencisi kabulu yapılmaktadır.) Mühendislik tamamlama programına giriş için sıralama niteliği taşıyan bu sınav sonrasında ise daha önce alınan mühendislik temel derslerinin tekrarı olarak en fazla iki dönem fark dersi vermek kaydıyla mühendislik imza ve yetki hakkıTeknik Öğretmenlere verilmektedir. Bu kabul edilmez engellerle imza yetkisini alabilecek Teknik Eğitim Fakültesi mezunlarının sayısı çok sınırlı olacağı aşikardır.

Mühendislik tamamlama, hâlihazırda çalışan Teknik Öğretmenlerin imza yetki sorunu çözüme kavuşturacak ve yetişmiş beyin gücünün üretimin içerisinde yer almasını sağlayacaktır. Örneğin, büyük bir firmada proje müdürü olan Elektrik Öğretmeni veya Fabrikada üretim mühendisi olarak çalışan Otomotiv Öğretmeninin imza ve yetki sorunun giderecektir. Bu çalışma mühendislerin çalışma alanını daraltması asla söz konusu değildir. Tam aksine üretimde verimliliği artıracaktır. Unvanla iş yapan değil gerçekte bilgisine ve tecrübesine güvenen ön plana çıkacaktır. Çalışma hayatında benzer mesleklerin yer alması ile AB kriterlerine uygun bir üretim hamlesi yaratacaktır. Bu ülkemiz için büyük kazanım olacaktır.

Son yıllarda demokratikleşen ülkemizde, meslek guruplarının, sivil toplum örgütlerinin toplumsal taleplerinin her alanda en yüksek perdeden dile getirildiği ve bir çoğunun Hükümette karşılığını bulduğu bir gerçektir. Ancak, bazı gurupların alışagelmiş alışkanlıklarla, egemen güçlerini kullanarak, başkalarını yok sayma, değersiz görme, hafife alma, mağdurların taleplerini örgütleri eliyle yok etme girişimleri kabul edilmez bir durumdur. Bu girişimlere Hükümetimizin ve ilgili yetkililerin de itibar etmeyeceğine inancımız tamdır.Bu sürece herhangi bir zarar gelmesi durumunda 80 bin Teknik Öğretmenin mezununun tek vücut olarak hukuka bağlı kalarak her ortamda en sert bir şekilde gerekli cevabın verileceğinden, kimsenin şüphesi olmasın.

Hal böyle iken, Gerek ulusal gerek uluslararası düzeydeki mevzuatlarda verilen ve kazanılan bir hakkın yıllardır engellenmesini, yok sayılmasını ve bundan dolayı mağdur olan on binlerce yetişmiş insan gücünün görmezden gelinmesini bir haksızlık olarak görmeyip, bu haksızlığı gidermeye çalışan kurumların hedef alınmasını halkımızın insafına vicdanına havale ediyoruz.

Bu tür hukuk ve bilim dışı operasyonlara ve yaklaşımlara Değerli Basınımızın itibar etmemesini önemle rica ediyoruz ve hem haksızlığın tarafında yer alan hem de gerçek dışı bilgilerle karalama kampanyasına destek olan basın kuruluşlarını KINIYORUZ.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.