banner

ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı’ndan pankart eleştirisi




ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı’ndan ODTÜ’deki mezuniyet törenine ağır eleştiri

ODTÜ Mezunlar Birliği Vakfı, "ODTÜ mezuniyet töreninde, kadınlara uygulanan şiddeti ve aşağılamayı içselleştiren, akademik çalışmaların yapılması gereken yer olarak sokağı gösteren ve ileride çocuklara gösterildiğinde utanılmasına sebep olacak şekilde, ODTÜ'lülük ruhuyla asla bağdaşmayan ve nefret suçları içeren pankartların hiçbir şekilde kabul edilmediği ve kınandığını" bildirdi.

Vakıftan yapılan yazılı açıklamada,  dün akşam saatlerinde düzenlenen ODTÜ mezuniyet töreninin üzüntü ve hayal kırıklığı yarattığı belirtildi.

Üniversite öğrencilerinin ve mezunlarının siyasi konulara ilgi duyması ve tepkilerini ifade etmesinin en doğal hakları olduğu ifade edilen açıklamada, üniversitenin, bilimin, evrensel, yerel değerlerin ve her çeşitten fikrin özgürce konuşulduğu, tartışıldığı ve yaşama haklarının karşılıklı tanındığı bir ortam olduğu ve öyle devam etmesi gerektiği vurgulandı.

Söz konusu mezuniyet töreninin, "düşünce özgürlüğünün, bilimsel şüpheciliğin, daha ileri ve gelişmiş  Türkiye’nin değil, tam tersine sabit ve takıntılı görüşlerin, tek tip yaşama, düşünme modelinin dayatıldığı, güncel siyasete alet olarak tek taraflı bir gösteri alanı görüntüsü yarattığı" savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kadınlara uygulanan şiddeti ve aşağılamayı içselleştiren, akademik çalışmaların yapılması gereken yer olarak sokağı gösteren ve ileride çocuklarımıza gösterdiğimizde utanmamıza sebep olacak şekilde ODTÜ'lülük ruhuyla asla bağdaşmayan ve nefret suçları içeren 'Benim integral alamayan bacılarımı dövdüler', 'İktidarın gölgesinde değil sokakta sosyoloji', 'Bu daha başlangıç, mücadeleye devam' gibi pankartların bizler tarafından hiçbir şekilde kabul edilmediğini ve kınandığını bildirmek istiyoruz.  

Halkımızın zor şartlarda çocuklarının ekmeğinden kısarak verdiği vergilerle oluşturulmuş olan ve hepimizin çok sevdiği ODTÜ’nün, ırkçılığın, ayrımcılığın, dışlayıcı saplantıların ve tek boyutlu düşünce modelinin değil tam tersine dünyayı doğru okuyabilen, Türkiye’nin ihtiyaç ve sorunlarını önceleyen, dünyaya barış ve kardeşliği sunmak için yarışan, çok boyutlu özgürlüğü önemseyen, eğitim kalitesi, akademik katkı ve teknolojik üretkenlikte MIT, Harvard, Stanford üniversiteleri gibi dünya sıralamasında önde yer alan bir üniversite olması gerektiği düşünüyoruz. Bu yöndeki arzumuzu ODTÜ’nün bütün mezunları ve öğrencileri ile paylaşıyor ve bu taleplerimizi ODTÜ yönetimine ve akademisyenlerine kamuoyu aracılığı ile duyuruyoruz."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.