banner

Dershaneler kapatılırsa en çok onlar etkilenecek




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Dershanelere kayıt konusunda veliler çok acele etmesin” açıklaması dershane sektöründe şok etkisi yarattı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın “Dershaneler kapatılacak, veliler kayıt yaptırmak için acele etmesin” açıklamaları dershanelerde sayıları 70 bini bulan öğretmen ve personelin işsiz kalmasını da gündeme getirdi.

Bakan Avcı’nın “Dershaneler kapatılacak, veliler kayıt yaptırmak için acele etmesin, kayıt yaptıranlar için de artık çok geç" açıklamaları sayıları 5 bini bulan ve 50 bin üzerinde öğretmenle 20 binin üzerinde personele istihdam sağlayan dershane sektöründe adeta şok etkisi yarattı. 

Milli Eğitim Bakanı Avcı’nın Seviye Belirleme Sınavı’nın gelecek sene yapılmayacağını ve dershanelerin de kapatılacağı yönünde yaptığı açıklama yeni olmasa da eğitim camiasında daha önce yaşanan tartışmaları yeniden gündeme getirdi. Dershaneler nasıl kapatılacak? sorusunu yanıtsız bırakan Avcı’nın velilere “dershanelere kayıt yaptırmak için acele etmeyin” demesi sayıları 5 bini bulan dershanelerin ve dershanelerde çalışan 50 bin 209 öğretmenle 20 bin üzerinde personel için büyük hayal kırıklığı yarattı. Şimdi gözler Bakanlık’ın dershaneleri nasıl kapatacağı ve kapatma sürecinde nasıl bir yol haritası oluşturacağına çevrildi. 

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın dershane açıklaması;

Dershanelerin kapatılmasına ilişkin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları olduğunu anımsatan Avcı, şöyle devam etti:

''Milli eğitimimize paralel bir düzeni olmaması amacıyla dershanelerin özel eğitim kurumlarına dönüştürülmesi çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili yasal alt yapı alternatifleri üzerinde çalıştık. Bunları önümüzdeki ders yılından itibaren yürürlüğe girecek şekilde hazırlıklarımızı tamamladık. Amacımız nitelikli kuruluşların özel eğitim kurumlarına dönüşmesinin önünü açmak, onu kolaylaştırmak ve çocuklarımızı dershaneye ihtiyaç duymayacak şekilde eğitim sistemimizi ayarlamak.''

Müfredata ne kadar ağırlık verilirse, çocuklar sınıf içinde ne kadar aldıkları eğitimi ciddiyet verirse dershaneye olan ihtiyacın o kadar azalacağını vurgulayan Avcı, bu süreçlerin tamamını gözeten, konuyla ilgili daha önce Mehmet Ali Şahin başkanlığından bir komisyon kurulduğunu hatırlattı.

O komisyonun çalışmalarını da değerlendirmeye aldıklarını anlatan Avcı, bu konuda yapılacak düzenlemeler konusundaki düşünceleri başbakanlığa sunacak hale getirdiklerini bildirdi.

Bir gazetecinin ''Dershanelere kayıtların başladığı bir dönem. O zaman öğrencilere 'Dershanelere kayıt yaptırmayın' çağrısı yapabilir misiniz?' demesi üzerine Bakan Avcı, bu konunun 1.5 senedir konuşulduğunu, yürürlükte olan mevzuat doğrultusunda böyle bir şey söyleyemeyeceğini ama söylediklerinden çıkan sonucun belli olduğunu kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.