banner

Çağrı merkezi ön lisans bölümlerine ilgi artıyor




100 bin kişiye iş sağlayacak çağrı merkezlerine üniversitelerin ilgisi artıyor

Türkiye’de 9 üniversitede bulunan Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı’nın gençlerin bu alandaki eğitimi ve sektör için büyük önem taşıdığını söyleyen Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, 2012-2013 döneminde Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı’nı kazanan toplam öğrenci sayısının 1020 olduğunu ifade etti.

Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 100 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı tahmin edilen çağrı merkezi sektöründeki yatırımlar birçok ilde hızla artmaya devam ediyor. Çağrı Merkezleri Derneği (ÇMD) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektörün gençler için birçok kariyer fırsatı oluşturduğunu ve gelecek dönemdeki büyümeye paralel olarak yönetici ihtiyacında da artış olacağını öngördüklerini belirtti.

Kurumların müşterileri ile ilk temas noktası konumunda bulunan çağrı merkezlerinin oluşturduğu pazar, 2012 yılı araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de 2.4 milyar TL’ye ulaştı. Her geçen yıl hızlı büyümesini sürdüren çağrı merkezi sektöründe 2012 yılında yaklaşık 67 bin kişi istihdam edildi, 2013 yılında ise bu rakamın 80 bini aşacağı tahmin ediliyor. Önümüzdeki 5 yıl içinde toplam 100 bin kişiye iş olanağı sağlayacağı tahmin edilen çağrı merkezi sektöründeki yatırımlar İstanbul, Ankara ve İzmir dışında, Anadolu’nun birçok ilinde artmaya devam ediyor.

ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, sektördeki istihdamın sürekliliğini sağlamanın en önemli yollarından birinin gençlerin bu işi meslek olarak algılamaları ve sektördeki fırsatların farkına vararak kariyerlerini de bu sektörde planlamaları olduğunu söyledi. Tarakçı: “Çağrı Merkezleri Derneği olarak, sektördeki istihdamın sürekliliğini sağlamak ve gençleri sektörümüz hakkında bilgilendirmek amacıyla, eğitim kurumlarında çağrı merkezi hizmetleri ile ilgili programların açılmasına destek veriyor, üniversitelerin gerçekleştirdiği panellere katılıyoruz. Öğrencilerin, çağrı merkezlerini ziyaret etmeleri için imkan oluşturuyoruz. Ayrıca dernek yöneticilerimizi, sektör hakkındaki dersler için gönüllü eğitmen olarak yönlendirebiliyoruz. Lise ve dengi meslek okullarında, üniversitelerde, çağrı merkezleri ile ilgili bölüm ve programların daha yaygın olarak açılması sektörümüz için büyük önem taşıyor.” diyerek sözlerine devam etti ve dernek olarak eğitim kurumlarındaki bu ve benzer girişimleri her zaman destekleyeceklerini de ekledi.

ÇMD’nin yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’de dokuz üniversitede Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı yer alıyor. Bu ön lisans programları kapsamında öğrenciler, iki yıl boyunca eğitim alıyorlar.

İki yıllık Çağrı Merkezi Hizmetleri Ön Lisans Programı bulunan üniversiteler:

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi

Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Bülent Ecevit Üniversitesi Çaycuma Meslek Yüksekokulu

Erzincan Üniversitesi Kemah Meslek Yüksekokulu

Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Nevşehir Üniversitesi Gülşehir Meslek Yüksekokulu

Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu

Süleyman Demirel Üniversitesi Gönen Meslek Yüksekokulu

Sektördeki kariyer fırsatları

ÇMD Yönetim Kurulu Başkanı Metin Tarakçı, çağrı merkezi sektöründeki kariyer fırsatları ile ilgili olarak ise şu bilgileri verdi: “Çağrı merkezlerinde çalışan kişiler, ilk olarak iyi bir iletişimci olma fırsatına sahip. Bu durum, yalnızca iş yaşamının değil, sosyal ve özel hayatın da kalitesini artırmak için önemli bir gelişim. Ayrıca, sektörümüzde tüm çalışanlar için birçok eğitim faaliyeti yürütülüyor. Çağrı merkezlerindeki çalışanların gelişimine odaklanan akademik yapılar ile de yedekleme ve yetiştirme programları uygulanıyor. Bu eğitimler, mevcut çalışanları bir sonraki pozisyona hazırlamakla birlikte kişilerin gelişimine büyük katkılar sağlıyor. Tüm bu avantajların yanı sıra, sektörümüzün büyüme hızı, önümüzdeki dönemde yönetici ihtiyacında da artış olacağının sinyallerini veriyor. Tüm bu bilgilerin ışığında, sektörümüzün, bu alanda çalışmak isteyenlere ve halihazırda çalışanlara, önemli kariyer fırsatları sunduğunu söyleyebiliriz.”

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.