banner

Ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 7’si çete üyesi




Türkiye’de okul ve öğrenci güvenliği Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen “Güvenli Okul” konferansında masaya yatırıldı. Konferansta verilen bilgiler arasında ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 7.7’si ise çete üyesi olduğu ifade edildi.

Bahçeşehir Üniversitesi’nin akademik desteği, City Security Group (CSG) ile ABD’den John Jay College’ın işbirliğiyle Türkiye’de ilk defa “Güvenli Okul” projesi hayata geçiriliyor. 10 Temmuz 2013 Çarşamba günü Bahçeşehir Üniversitesi’nde düzenlenen bir konferansla tanıtımı yapılan program aracılığıyla, güvenlik konusunda problem yaşayan eğitim kurumları denetlenecek ve öğrenciler açısından güvenli olarak tespit edilen kurumlara “Güvenli Okul” sertifikası ve bayrağı verilecek.

Her yıl anaokullarından üniversitelere kadar tüm eğitim kurumlarında yaşanan güvenlik eksiklikleri ve ihmaller nedeniyle onlarca öğrencinin zarar görmesi ya da hayatını kaybediyor olması Türkiye’de bu konuya özel bir ilgi verilmesi gerekliliğini doğuruyor. Yedi milyarlık dünya nüfusunun yarısını, Türkiye’de ise toplam nüfusun yüzde 30’unu, çocuklar oluşturuyor. Yirmi milyona yakın öğrencinin bulunduğu Türkiye’de eğitim çağındaki çocukların daha güvenli bir eğitim ortamında eğitimlerini sürdürebilmelerine yönelik “Güvenli Okul Projesi” de bu ihtiyaçtan ortaya çıkmış bir proje. Bahçeşehir Üniversitesi’nde bu yıl öğrenci kabul edecek olan Özel Güvenlik ve Koruma ön lisans programıyla başlayacak olan, American Global Security Group, John Jay College ve City Security Group ile desteklenecek “Güvenli Okul Projesi” kapsamında Türkiye’deki eğitim kurumlarının güvenlik eksiklikleri ortaya çıkarılacak ve çözüm yolları oluşturulacak.

“Ulusal Güvenlik Merkezi hayata geçirilmeli”

City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Osman Öztürk, “Güvenli Okul” projesinin tanıtım konferansında yaptığı konuşmada, Türkiye ve dünyada eğitim kurumlarındaki güvenliği sağlayabilmenin önemine dikkat çekerek ve bu amaçla ABD ile Avrupa’da uygulanan, konuyla ilgili bilimsel araştırmaların yapıldığı “Ulusal Güvenlik Merkezi”nin Türkiye’de de hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Öztürk konuşmasında Türkiye’de okul güvenliği ile ilgili yapılan araştırmaların sonuçlarına da yer verdi.

“Ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 7’si çete üyesi”

Çocuk ve gençlerde artan şiddet eğilimi ile okullarda meydana gelen olayların belirlenmesi amacıyla yapılan anket çalışması da bu konuda kaygı verici bir duruma işaret ediyor. Güvensiz ortamı gerekçe gösteren lise öğrencilerinin yüzde 15.1’i okula delici, kesici alet ve silahla geliyor. Yüzde 6.9’u ise şimdiye kadar en az bir defa uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri denediğini belirtiyor. Ortaöğretim kurumlarına devam eden öğrencilerin yüzde 7.7’si ise çete üyesi.

Milli Eğitim Bakanlığı’nca yapılan bir diğer çalışmada ise eğitim öğretim yıllarına göre kayıt altına alınan şiddet içerikli olay sayısı, 2006-2007’de 3014, 2007-2008’de 1483, 2008-2009’da 1716, 2009-2010’da 359 ve 2010-2011’de ise 434 olarak tespit edildi.

Okulların yüzde 62.3’ünde şiddet olayları yaşanırken, bu şiddet olaylarının yüzde 44.2’si fiziksel şiddet, 43.5’i sözlü şiddet, 12.7’si sözlü taciz, 8.8’i psikolojik şiddet, 5.7’si fiziksel taciz, 5.3’ü ayrımcı şiddet, 3’ü duygusal taciz ve yüzde 1’inin ise cinsel taciz olduğu görülüyor.

Araştırmalara göre, şiddet olaylarının sebeplerinin başında aileler tarafından çocuklara verilen değerler ve eğitimin zayıflığı (% 33.8) geliyor. Diğer nedenler ise şöyle:

Bölgenin toplumsal ve kültürel yapısı (%26,7),  çocukların ailelerinin şiddete meyilli olması (%23,7), okulun içinde bulunduğu çevrenin bir yansıması (16,3), okul tarafından çocuklara yeterince “değerler eğitiminin” verilmemesi (%8,8), diğer nedenler (%2,5), öğretmenlerle okul yöneticilerinin şiddete meyilli olması (%1,7).

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.