banner

Ehliyet alanlar sertifikalı ilk yardımcı olacak




Ehliyet kurslarında sürücü belgesiyle birlikte ilk yardım sertifikası da verilecek. Ehliyet alanlar aynı zamanda sertifikalı ilk yardımcı da olacak.

Her yıl binlerce cana mal olan trafik kazalarının önlenmesi için yeni stratejiler uygulamaya konulacak. Strateji planında sürücü kurslarında sertifikalı ilk yardımcı yetiştirilmesi, karayolları ile otoyollarda helikopter ambulanslar için pistler oluşturulması, eğitici kampanyalar düzenlenmesi gibi başlıklar yer alıyor.

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Ali Coşkun, dünyada her yıl 1,3 milyon kişinin trafik kazası sonucu hayatını kaybettiğini, 50 milyon kişinin de yaralandığını belirterek, trafik kazalarının gelişmiş ülkelerde daha fazla olduğunu, bununla birlikte ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının araç sayısının daha az olduğu az gelişmiş ülkelerde meydana geldiğini söyledi.

"Trafik kazalarının ülkeye maliyeti 20 milyar lira" 

Ülkede her yıl 4 binden fazla kişinin trafik kazasında olay yerinde yaşama veda ettiğini, 250 binden fazla kişinin de yaralandığını ifade eden Coşkun, "Araç ve yollardaki tahribat, tedavi giderleri ve sakat kalanların zararı dikkate alındığında Türkiye'de trafik kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmaların yıllık maliyeti 20 milyar lirayı buluyor" diye konuştu.

Birleşmiş Milletler kararıyla uygulamaya konulan plana göre 2011-2020 yılları arasında trafik kazalarının dünyada yarı yarıya azaltılmasının hedeflendiğini bildiren Coşkun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile Türkiye'de "Karayolları Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı"nın hazırlandığını belirtti. 

Stratejinin, yayaların bilinçlendirilmesi, araçların daha güvenilir hale getirilmesi, özürlü, çocuklar ve yaşlılar gibi dezavantajlı grupların güvenliğinin sağlanması ve kaza sonrası sağlık hizmetlerinin etkinleştirilmesini öngördüğünü bildiren Çoşkun, bunun için eğitimlerin artırılması, alt yapının geliştirilmesi, sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi ve denetimlerin artırılmasının planlandığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı olarak ilk yardım eğitimlerinin geliştirilmesini hedeflediklerini anlatan Coşkun, geçen yıl 377 bin olan eğitimi alanların sayısının bu yıl 571 bine çıkarıldığını söyledi.

Coşkun, şu bilgileri verdi:

"Sürücü kurslarında ilk yardım eğitimi verilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşüyoruz. Üniversite öncesi eğitim kurumlarında yani ilkokul ve ortaokulda belirli bir müfredat dahilinde ilk yardım eğitimi veriliyor ancak bu geliştirilmiyor. Eğer önerimiz kabul edilirse okul yaşamında verilen ilk yardım derslerinin üstüne birşeyler ekleyip müfredatı tamamlamak istiyoruz. Böylece sürücü kurslarında sertifikalı ilk yardımcı yetiştirilecek. Daha doğrusu ehliyet alan kişiler sertifikalı ilk yardımcı olabilecek."

Karayolu ve otoyol kenarlarına helikopter pisti

Alt yapının geliştirilmesine yönelik çalışmalar kapsamında karayolları ve otoyolların çevresinde helikopter ambulanslar için iniş kalkış alanları oluşturulacağını belirten Coşkun, "Kara ambulanslarının yarım saatten daha uzun sürede ulaşabileceği yerlerde helikopter ambulansların iniş yapacağı pistler için belediyeler ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile irtibat halindeyiz. Kara ambulansları için de karşı şeride güvenli dönüş için geçitler oluşturulacak" dedi.

Kıyı şeridindeki yerler için ise deniz ambulanslarının sayısının artırılacağını vurgulayan Coşkun, "Halkın bilinçlendirilmesi için kampanyalar yürütülecek. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü ile çalışıyoruz. Strateji planımızın ana teması 'Trafik kazalarına bağlı ölüm ve sakatlıklar bir toplum sağlığı sorunudur' olacak" diye konuştu.  

Ankara ve Afyonkarahisar'da pilot uygulama

Trafik kazalarının azaltılmasına yönelik önlemlerin, ilk etapta pilot il olarak seçilen Ankara ve Afyonkarahisar'da hayata geçirildiğini belirten Ali Coşkun, "Hem Türkiye genelinde hem de belirlenen bu iki ilde ölüm oranlarında azalma meydana geldi. Bu düşüş acil sağlık hizmetlerinin geliştirilmesine bağlı olarak gerçekleşti" dedi.

Coşkun, kazaların sürücü, araç, yol ve iklime bağlı nedenlerden meydana geldiğini, kazaların azaltılmasının bu unsurların tümünün ele alınmasıyla mümkün olabileceğini, ramazan ayı bayram dönemlerinde kazalarda artış meydana geldiğine dikkati çekti.

Coşkun, şu uyarıları dile getirdi:

"Yaz dönemine denk gelen Ramazan ayında sosyal ilişkiler ve tatile çıkanlar artırıyor. Yani yollarda kitlesel bir hareketlilik yaşanıyor. Bu da trafikte bir yoğunluğa, dolayısıyla kazalara neden oluyor. Bu nedenle uykusuz yola çıkılmaması, araç bakımının ihmal edilmemesi, mümkünse yola çıkmak için yoğunluğun az olduğu günlerin tercih edilmesi gerekiyor."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.