banner

Öğrenci yurdundan AVM çıktı!




Ankara Söğütözü'nde devlet yurdu arazisinde inşaat hakkı önce yüzde 150 arttırıldı ardından plan değişikliğine gidildi. 7 ay sonra da araziye AVM ve rezidans yapılmasının yolu açıldı.

Ankara ’nın ‘Eskişehir Yolu’ olarak bilinen bölgeye doğru gelişmesi ve gökdelenlerin inşasıyla Söğütözü bölgesi başkentin gözde yerlerinden biri oldu. 1990’larda inşa edilen Gençlik ve Spor Bakanlığı/Kredi Yurtlar Kurumu’na bağlı Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu da 65 bin metrekare alan üzerine kurulu ve gökdelenleriyle New York’un ünlü Manhattan bölgesini andıran mahallenin tam ortasında yer alıyor. Söğütözü’nde devlete ait Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu’nun arazisinde önce emsal 2’den 3’e çıkarıldı. Ardından da plan değişikliğine gidildi ve araziye AVM ve rezidans yapılmasının önü açıldı.

İnşaat hakkı arttırıldı

Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu’na ilişkin ilk değişiklik 26 Kasım 2012’de yapıldı. 18119 sayılı olur ile inşaat hakkı yüzde 150’ye çıkarıldı. Yani emsal 2’den 3’e çıkarıldı. Bu değişiklik sırasında ‘yurt’ ile ilgili herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Arazi imar planına ‘Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurtları’ olarak işlendi.

‘Kentsel Servis Alanı’ oldu

Ancak plan değişikliğinden sadece 7 ay sonra yapılan ikinci plan değişikliğinde aynı arazi ‘Kentsel Servis Alanı’ olarak onaylandı. 19 Haziran 2013 tarihli ve 9434 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı oluru ile yapılan bu değişiklikle aynı alana rezidans veya AVM yapılmasının önü açıldı. Plan notlarında, ‘Kentsel Servis Alanı’nın açılımı olarak, “Kamu kuruluşları, turistik tesisler, sağlık tesisleri, ticaret merkezleri, ticari büro servisleri, sergi satış tesisleri, basın yayın tesisleri, kültür, eğlence ve dinlenme tesisleri, yurt alanları, rezidans, konut yer alabilir” deniliyor.

Bakanlık: Yeni ve çok katlı yurt binaları yapacağız

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, plan değişikliği ile gençlerin barınma ihtiyaçlarını giderdikleri Tahsin Banguoğlu Öğrenci Yurdu’nun yine bir rant hırsına kurban edilmeye çalışıldığını belirterek şunları söyledi:

“Üstelik bunu öyle bir yöntemle gerçekleştirmeye çalışıyorlar ki adeta kamuoyunu yanıltırcasına. Emsal artışı yurt arazisi olduğu için kimsenin dikkatini çekmeyecek, ikinci yaptıkları AVM imarı verme işinde de emsal artışı olmadığını savunacaklar sözüm ona. Sayın Erdoğan Bayraktar, Sayın Kılıç’ı uyaramaz mıydı? ‘Sayın Bakan, binlerce öğrenci kalıyor burada bari burası kamunun elinde kalsın sizin Bakanlık bari girmesin bu işlere’ diyemez miydi? Bu yurtta kalan binlerce gencin ve ailelerinin haberi var mı yurtlarının ellerinden alınmak üzere olduğundan?”

Bakanlık: Çok kat için yapıldı

Bakanlık yetkilileri ise değişikliği doğruladı ancak yeni yurt yapılacağını söylediler. Emsal artışla çok katlı yurt binalarının yapılacağını belirten yetkililer, “Değişiklik sadece daha yüksek yurt binaları yapmak için” dedi.

Haber Neşe KARANFİL Radikal

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.