banner

FATİH Projesi hedefinden saptı




AK Parti’nin eğitim alanında en önemli projelerinden biri olan, tablet bilgisayarlar ile akıllı tahtalarla bilinen Fırsatları Artırma Teknolojiyi İyileştirme Hareketi'nde (FATİH), hedeflerden ciddi sapmalar olduğu ortaya çıktı.

Radikal Gazetesi’nin haberine göre, Fatih Projesi kapsamında 21 binin üzerinde okulun internet altyapısı yenilenmesi hedeflendi ancak 154 okulda kalındı. Aynı sayıda okula akıllı tahta konulması hedefi de 3 bin 657 olarak gerçekleşti.

Bakanlığın yıllık hazırladığı ‘Faaliyet Raporu’nda özellikle FATİH Projesi’ne ilişkin hiç de iç açıcı sonuçlar yok. Rapora göre, Proje kapsamında 2012 yılında konulan 5 hedeften sadece birine ulaşılabildi. 21 bin 689 okulun internet altyapısının yenilenmesi hedeflenmişken, sadece 154 okulun internet alt yapısı yenilendi. 21 bin 689 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilmesi hedeflenmişken 3 bin 657 okulda akıllı tahta uygulamasına geçilebildi. Yine aynı sayıda okulda sunucu ve bilgisayar yenilenmesi hedeflendi ancak 216 okulda kalındı. 295 bin akıllı sınıf oluşturulması hedeflenmişken, sadece 84 bin 921 akıllı sınıf oluşturulabildi. Bakanlığın ulaşabildiği tek hedef ise 110 uzaktan eğitim merkezi kurulumunun tamamlanması oldu.

Grup başkanı görevden alınmıştı

Teknik donanımlarda istenilen hedeflere ulaşılamadığını kendi raporuyla ortaya koyan Bakanlık, geçen aylarda da Proje’nin içeriğine ilişkin yaptırdığı ankette olumsuz sonuçlarla karşılaşmıştı. 4 bin öğrenci ve 500 öğretmenle yapılan ankette tabletli eğitimin ‘problem çözme’, ‘dili etkili kullanma’, ‘sorgulama’, ‘yaratıcılık’, ‘eleştirel düşünme’, ‘ hayat boyu öğrenme’, ‘bilgi okuryazarlığı’, ‘sosyal sorumluluk’ ve ‘takımla çalışma’ becerilerini artırmada yetersiz olduğu görülmüştü. Proje’ye ilişkin son olarak yaşanan gelişmelerden biri ise bir bürokratın görevine son verilmesiydi.

Özellikle harcama kalemlerinde çeşitli usulsüzlerin yaşandığı iddiaları ile tablet, akıllı tahta, yerel alan ağ ihaleleri öngörülen zamanlamalarda gerçekleştirilememesi nedeniyle FATİH Projesi’nin Milli Eğitim Bakanlığı ’ndaki (MEB) sorumlu yönetici kadrosunda yer alan Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ndeki Grup Başkanı Mesut Küçükiba görevden alınmıştı. Yaşananların Genel Müdür Mustafa Koç’u da etkileyeceği ifade ediliyor.

Kaynak Radikal

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.