banner

Matematikte 35, fen bilimlerinde 36. sıradayız




Türkiye, matematik eğitimi başarısında 50 ülke arasında 35. Fen bilimleri alanında da 36. sırada.

öğrenci sınıfMehmet Y. Yılmaz, Hürriyet Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde eğitim sistemini eleştirdi. Yılmaz köşesinde, 2011 yılında 50 ülkede yapılan Uluslararası Fen ve Matematik Çalışması (TIMSS) sonuçlarından örnek vererek "Üç dönemdir iktidarda olan partinin 4 Milli Eğitim Bakanı işbaşına gelmiş, onların da uğraştığı şey imam hatiplerin orta bölümünü açmak, ortaöğretime geçiş sınavının şartlarını her yıl değiştirmek, dini ağırlıklı bir eğitim sistemi yaratma peşine düşmek. Ne matematik öğretebiliyoruz, ne fen, ne yabancı dil. Ve hatta ne de Türkçe. Bu sorunu çözemezsek ne orta gelişmişlik çemberini kırabilmemiz mümkün ne de teknoloji ve bilgi üreten bir toplum olabiliriz." diye yazdı.

İşte Yılmaz’ın yazısı;

Ülkelerin eğitim sistemlerinin işleyişini ve başarısını diğer ülkeler ile kıyaslayabilmelerine olanak vermek için 1995’ten bu yana bir araştırma yapılıyor.

Uluslararası Fen ve Matematik Çalışması (Trends in International Mathematics and Science Study-TIMSS) her 4 yılda bir yenileniyor.

IEA isimli uluslararası bir kuruluş tarafından yapılan bu araştırma 4. ve 8. sınıf öğrencilerinin fen ve matematik alanındaki başarılarını ölçüyor.

Bu araştırmanın sonuncusu 2011 yılında yapıldı.

50 ülke arasında Türkiye, matematik eğitimi başarısında 35. sırada.

Listenin ilk sıralarında Singapur, Güney Kore, Hong Kong, Taipei, Japonya, Kuzey İrlanda, İngiltere, Rusya, ABD gibi ülkeler var. Hemen hepsi teknoloji ve bilgi üretip ihraç eden ülkeler bunlar.

50 ülkenin başarı sıralamasında Türkiye’nin yeri 35’incilik ve TIMSS başarı ortalamasının da sekiz sıra altında.

Bizden daha kötü durumda olan ülkeler şunlar: Azerbaycan, Şili, Tayland, Ermenistan, Gürcistan, Bahreyn, Arap Emirlikleri, İran, Katar, Suudi Arabistan, Umman, Tunus, Kuveyt, Fas ve Yemen.

Araştırmanın sonuçlarının İnsani Gelişmişlik Endeksi ile paralellik gösterdiğini de belirteyim.

Matematik eğitiminin içeriğinden okulların durumuna kadar birçok faktörün de değerlendirildiği bu çalışmayı TIMSS’in internet sitesinde bulabilirsiniz.

Fen bilimleri alanında da durumumuz farklı değil, 36. sıradayız. İlk sıralar yine teknoloji ve bilgi üretip satan ülkelerden oluşuyor, son sıralar yine aynı!

Ve Türkiye bundan önceki araştırmadaki sonuçlara göre gerileme de göstermiş.

TBMM kurulduğundan beri 61 hükümette 76 Milli Eğitim Bakanı görev yapmış, varabildiğimiz yer burası.

Ne matematik öğretebiliyoruz, ne fen, ne yabancı dil. Ve hatta ne de Türkçe. Bu sorunu çözemezsek ne orta gelişmişlik çemberini kırabilmemiz mümkün ne de teknoloji ve bilgi üreten bir toplum olabiliriz.

Üç dönemdir iktidarda olan partinin 4 Milli Eğitim Bakanı işbaşına gelmiş, onların da uğraştığı şey imam hatiplerin orta bölümünü açmak, ortaöğretime geçiş sınavının şartlarını her yıl değiştirmek, dini ağırlıklı bir eğitim sistemi yaratma peşine düşmek.

Çocuklar ve gelecek kimsenin umurunda değil!

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.