banner

‘Ekmek israfı duyarlılığı’ ders kitaplarına giriyor




Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın, ekmek israfını önlemek için okul kitaplarında yer vereceği afişlerle, bireylerin israf konusunda küçük yaştan itibaren bilinçlendirilmesi amaçlanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü ekmek israfını önlemek için çalışma başlattı.

TMO Genel Müdürlüğü Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası Koordinatörü ve Genel Müdürlük Müşaviri Hamit Dayanır, 2008 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından başlatılan Ekmek İsrafını Önleme Kampanyası ile çalışmalara başladıklarını söyledi.

Kampanyayla amaçlarının; tüm hane bireylerini bilinçlendirerek israfı en aza indirmek olduğunu belirten Dayanır, bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarıyla ortak projeler yaptıklarını belirtti.

Projeler içinde en önem verdiklerinin Milli Eğitim Bakanlığı’yla yapılan çalışma olduğuna değinen Dayanır, "Buna göre tüm ilk, orta ve lise kitaplarının arka sayfalarına ekmek israfını önlemeyle ilgili afişlerimiz konulacak. Afişler, 2014 yılının ocak ayından sonra basılan kitapların arka sayfalarında yer alacak. İlerleyen dönemlerde ise konu müfredata taşınarak, alışkanlığın pekiştirilmesi sağlanacak" dedi.

Çocuklarda ‘israf’ bilinci oluşturulacak

Toplumun geleceğiyle ilgili bir durum söz konusu olduğunda işe mutlaka gençlerin, yani öğrencilerden başlamak gerektiğini belirten Dayanır, "Çalışmayla, gençlerde ve eğitim çağındaki çocuklarda israf etmeme bilinci oluşturulacak" dedi.

"Hem toplumumuzun örf ve adetlerinde hem de dinimizin emri gereği ekmeği nimet kabul ederiz, kutsal değerlerimizden sayarız" diyen Dayanır, şöyle devam etti:

"Belki birçok yiyeceği kolayca atabiliriz. Ama ekmeği gördüğümüzde hemen yerden kaldırır, uygun yere bırakırız. Bu nedenle ekmek bizim için kutsal değerdir. Ekmek unsurunu, göz önüne alarak aslında tüm israfa da bir şekilde dikkat çekiyoruz. İsrafın önlenmesi için ekmek burada kutsal bir aracı oluyor. Çocuklar, okulda öğrendiklerini anne ve babasıyla paylaşır. Biz de çocuklara okulda bu konuyu özümseterek, anne ve babalarına tekrar hatırlatmasını, bu sayede nesilden nesile aktarılacak bir bilinç oluşmasını hedefliyoruz. Bu şekilde bizim esas paydaşımız, en çok önemsediğimiz ve geleceğimiz olan çocuklarımıza ekmek adı altında israf etmeme alışkanlığını kazandırıp, geleceğimizi teminat altına almak istiyoruz. Kampanyanın ekmek israfı adı altında birçok israfa da engel olacağına inanıyorum."

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.