banner

Orta Asya'nın mesleki teknik öğretmenlerine Türkiye’de eğitim




MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ömer Açıkgöz, AA muhabirine yaptığı açıklamalarda Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) işbirliğinde hazırlanan ''Endüstriyel Otomasyon Teknolojilerinin Orta Asya ve Orta Doğu Ülkelerine Yaygınlaştırılması Projesi''ni anımsattı.

Projenin, iki ülkenin yararına çıktıları olacağını ifade eden Açıkgöz, Japonya'nın endüstriyel otomasyon konusundaki bilgi ve birikimin Türkiye'ye aktarıldığını; Türkiye'den öğretmenlerin Japonya'ya gittiğini ve bu konuda eğitim aldığını anlattı.

Robot teknolojisini Türkiye'de geliştirmek için 2007'den bu yana ropot yarışması düzenlendiğini de belirten Açıkgöz, iki ülke arasında oluşan bilgi ve tecrübenin proje kapsamında üçüncü ülkelere de aktarıldığını söyledi.

''Müfredatımız da örnek alınıyor''

Bu konuda önemli mesafeler alındığını ifade eden Açıkgöz, TİKA ve JICA'nın verdiği destekle birlikte İzmir Mazhar Zorlu Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi'nde 9 ülkenin mesleki eğitim alanı öğretmenlerine eğitim verildiğini belirtti.

Ülkelerin genellikle Orta Asya ve Ortadoğu kardeş ülkelerin öğretmenleri olduğunu söyleyen Açıkgöz, Pakistan, Özbekistan, Kazakistan, Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Tacikistan, Afganistan ve Filistin'nin meslek liselerinde endüstriyel otomasyon teknolojileri veya elektrik, elektronik makine ve bilgisayar alanlarında eğitim veren 100 öğretmenin eğitildiğini kaydetti. Açıkgöz, bu öğretmenlerin de kendi ülkelerine söz konusu teknolojiyi taşıyacağını belirtti.

Açıkgöz, ''Bu konuda bizim müfredatımızdan yararlanıyorlar. Bunun içinde sadece endüstriyel otomasyon konusu değil okul yönetimi, atölye, laboratuvar dizaynları da incelenerek aktarılıyor'' diye konuştu.

Azeri öğretmenlere eğitimin Türkçe verildiğini belirten Açıkgöz, diğer ülkelerden gelenlerin tercüman aracılığıyla Rusça, 3-4 hafta değişen sürelerde eğitim aldığını söyledi. Ülkelerine döndüklerinde de öğretmenlerle forum üzerinden iletişim sağlandığını dile getiren Açıkgöz, bilgi alışverişinin bu yolla sürdürüldüğünü kaydetti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.