banner

Türkiye'nin ‘Okulda Diyabet’ Programı İran'da uygulanacak




Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, Milli Eğitim ve Sağlık bakanlığınca 2010 yılında başlatılan "Okulda Diyabet" Programı'nın İran'da uygulanması için destek vereceklerini söyledi.

Okulda Diyabet Projesi'nin koordinatörlüğünü de yapan Hatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi heyetinin KOÜ'yü ziyaretiyle başlatılan bilimsel işbirliği programının devam ettiğini belirtti.

Bir heyetle 14-16 Aralık tarihlerinde Tahran’a gittiklerini anlatan Hatun, Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Enstitüsü Direktörü Prof. Bagher Larijani başkanlığındaki heyetlerle görüşmelerde bulunduklarını kaydetti.

Hatun, diyabet eğitimi, hasta bakımı ile ilgili yenilikçi programlar ve araştırma alanlarında işbirliği konularını el aldıklarını ifade ederek, "Milli Eğitim ve Sağlık bakanlığınca 2010 yılında başlatılan Okulda Diyabet Programı bir çok ülkenin beğenisini topladı. Bu programın, İran'da uygulanması için destek vereceğiz" diye konuştu.

Okulda Diyabet Programı'nın, okul çağındaki hasta çocukların, okulda diyabet bakımlarını güçlendirmek ve yaşadıkları sorunları çözmeyi amaçladığını vurgulayan Hatun, Türkiye'de uygulanan programın, öğretmen ve öğrencilerde, çocuklarda da diyabet görülebileceği konusunda güçlü bir farkındalık yaratarak erken tanı konmasına yardımcı olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Hatun, diyabet eğitimi ve bakımı için Call Center Projesi ve ülke çapında bölgesel kapsamlı diyabet bakım merkezlerinin yapılandırılmasının planlandığını belirterek, "Araştırma alanında ise doktora öğrencilerinin değişimi, kronik hastalıklar konularında işbirliği yapılabileceği ve en yakın zamanda bu konularda somut projeler hazırlanması kararlaştırıldı" dedi.

Türkiye'de bu kapsamda 2011-2012 yıllarında 7,5 milyon öğrenciye ulaşıldığını, medya yoluyla da 24 milyon kişinin diyabet konusunda bilgi sahibi olmasının sağlandığını dile getiren Hatun, Dünya Diyabet Federasyonunun dergisinde bu programdan, övgüyle bahsedildiğini kaydetti.

Prof. Hatun, İran Ulusal Doku Bankası ve Kök Hücre Tedavi Merkezi ile içinde kapsamlı bir diyabet biriminin bulunduğu Kronik Hastalıklar Araştırma Merkezini gezdiklerini anlatarak, "İran'daki meslektaşların konukseverliğinden, gerekse diyabet alanında ülke ve hasta ihtiyaçlarını önceleyen programlardan olumlu etkilendik. Bu ziyaretin İran'la ülkemiz arasındaki işbirliğine küçük bir katkı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.