banner

MEB’in aile destek programı istatistikleri açıklandı




Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) açtığı aile destek programlarına geçmiş yıllarda annelere göre katılımı düşük seviyelerde kalan babaların sayısı, son üç yılda 28 bine ulaştı.

MEB tarafından hazırlanan Baba Destek Programı'nın eğitim içeriği son olarak 2012'de revize edildi. MEB verilerine göre, Aile Eğitimi Kurslarının verilmeye başlandığı 1993 yılından geçen yılın Ekim ayına kadar açılan 30 bin 68 kursa 689 bin kişi katıldı, 1,5 milyon ebeveyn ve çocuk bu kurslardan yararlandı. Son üç yılda da Baba Destek Programı'na 28 binin üzerinde baba katıldı. 

Çankaya Halk Eğitim Merkezi'nde açılan Aile Destek Programına katılan babalardan Mustafa Öztoprak, AA muhabirine kurs sonrası yaşamındaki değişiklikleri anlattı. Anaokula giden iki çocuk babası olduğunu dile getiren Öztoprak, eğitimler öncesi çocuklarıyla büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.

Eğitimler sayesinde büyük kazanımlar elde ettiğini vurgulayan Öztoprak, çocuklarıyla bilinçli konuşmayı ve onlara nasıl davranması gerektiğini öğrendiğini belirterek, ''Eşim ve ben çalıştığımız için çocuğumuza başkaları bakıcılık yaptı. Bu nedenle büyük sıkıntılar yaşadık. Bu eğitimler sayesinde sorunlarımızı aşmaya çalışıyoruz. Bu programa anne ve baba olarak katılmak gerekiyor. Öğrendiklerimi eşime aktarmaya çalışsam da öğretmenimizin anlattıkları kadar etkili olmuyor'' diye konuştu.

Evlilikte sağlam adımlar için eğitim

Abdulkadir Gençaslan da Sosyal Hizmetler Müdürlüğü Çocuk Koruma Evinde çalıştığını belirterek, işine gönüllü olarak başladığı için kurslara başvurduğunu söyledi.

Çocuklara daha faydalı olmaya çalıştığını anlatan Gençaslan, "Onlar için elimden geleni yapıyorum. Bu kursun çok faydasını gördüm. Bütün anne babalara ve anne baba adaylarına tavsiye ediyorum. Hem evliliklerine sağlam adım atmaları hem de daha bilinçli bir çocuk yetiştirmeleri için bu kurslara katılmaları gerekiyor. Sonuçta aynı çocuklar yaşlandıklarında kendi çocuklarına bakacaklar" dedi. 

Henüz çocuğu olmayan Yılmaz da potansiyel bir baba adayı olarak kurslara katıldığını belirterek, kurslar sonrası çocuklara karşı duyduğu ilgiyi daha profesyonelce yansıtabildiğini söyledi.

Tavizkar aile tutumu zorluyor

Aile eğitimi okutmanlarından Nurhan Saral, günümüz ailelerinin yaşadığı en büyük zorluğun tavizkar aile tutumu olduğuna dikkati çekti. Bu tutumdan dolayı çocukların anne babalarıyla sıkıntılar yaşadığını ve her istediklerini bir şekilde yaptırdıklarını belirten Saral, "Aileler özellikle bu durumda çok bunalıyor. Bu dersler sayesinde aileler kararlı, tutarlı olmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendiler" diye konuştu. 

Anne babaların çocuğunun gelişimini bilmesi halinde her yaşta karşısına çıkan farklılıkları endişelenmeden sıkıntı duymadan atlatabildiğini anlatan Saral, bu dönemin geçici bir dönem olduğunu bilmenin anne babayı oldukça rahatlattığını söyledi. 

Toplumun sürekli değiştiğine işaret eden Saral, eskiden çocuk bakmak ve yetiştirmenin sadece annenin göreviyken, artık bu durumun değiştiğini vurguladı. 

Öğrencilerinden bir babanın eşinin gündüz, kendisinin de gece vardisayında çalıştığı için yani bir bakıcıya ihtiyaç duymadan çocuklarına bakabildiklerini aktaran Saral,  şöyle konuştu:

"Öğrencim bana 'kendi çocuğuna bakmak öyle güzel birşeymiş ki' diyor. İkinci çocuğa baba kendi bakıyor. Babamızla çok da keyifli ders işleniyor, diğer annelerle etkileşim içinde. Özellikle babaların aile eğitimlerine önem vermesi bizi çok mutlu ediyor. Babalarımız hergün eşlerine derslerde işlenen konuları tekrar ediyorlarmış. Bana diyorlar ki hocam eskiden biz eşimle çocuklar konusunda çok tartışıyorduk 'onun ak dediğine ben kara diyordum onun kara dediğine ben ak' diyordum. Ama şimdi derste öğrendiklerimizi günlerce evde tekrar ediyoruz. Eşleriyle ilişkilerine önemli bir katkı sağladığımızı söylüyorlar."

Çankaya Halk Eğitim Merkezi Müdürü Kazım Dikilitaş da MEB'in de çok önem verdiği aile eğitim kurslarını çok etkin şekilde uyguladıklarını belirterek, "Kendi çocuklarım da bu kurslara gitti ve bu nedenle torunlarım ideal bir eğitim aldı. Tüm vatandaşların bu kursa katılımını istiyoruz. Baba eğitimlerine daha öncelik verilmesi gerekirken, babaları kurslara getirmek çok zor oluyor. Ancak zor da olsa babalarla gerekli görüşmeleri yaparak kurslara katılmalarını sağlıyoruz. Şu anda babalara eğitim veren sınıflarımız da mevcut" diye konuştu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.