banner

YGS sınava giriş yerini öğren ÖSYM YGS 2014




2 milyon 7 bin 659 aday için artık geri sayım başladı. ÖSYM, dün saat 14:00’da YGS sınav yerlerini açıkladı. YGS sınav yerini öğrenmek için Tıklayın YGS sınav yerleri açıklandı mı? YGS sınav yeri ve YGS sınava giriş belgeme nasıl ulaşabilirim? YGS’de felsefe ve din soruları nasıl cevaplandırılacak? YGS’de hangi alandan kaç soru sorulacak? YGS kaç dakika sürecek? YGS’de hangi testler yer alacak? YGS’ye gelirken yanınızda bulundurmanız gerekenler? 2014 YGS ÖSYM sınav yeri öğrenme, YGS sınav yerleri, YGS ye girerken gerekli belgeler

2 milyon 7 bin 659 aday için artık geri sayım başladı. ÖSYM, dün saat 14:00’da YGS sınav yerlerini açıkladı. Adaylar YGS sınav yeri, salon ve sıra numaraları ile fotoğraflı kimlik bilgilerinin olduğu YGS 2014 Sınava Giriş Belgelerini ÖSYM sınav sorgu ekranından kontrol edebilecek.

YGS sınav yerinizi öğrenmek için Tıklayın

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 23 Mart Pazar günü saat 10:00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Sınava girecek adayların yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olacak. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekiyor.

YGS sınava giriş belgeleri ÖSYM’nin internet sitesinde adayların erişimine açıldı. Adaylara ÖSYM tarafından herhangi bir belge gönderilmeyecek. YGS’ye girecek adaylar üzerinde sınav yerlerinin ve fotoğraflı kimlik bilgilerinin olduğu YGS 2014 sınava giriş belgelerini ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr İnternet adresinden TC kimlik numaraları ve kendilerine daha önce verilen aday şifreleri ile edinecekler.

YGS sınava giriş belgesinin çıktısı nasıl alınacak?

Öncelikle yapılması gereken ÖSYM’nin internet sitesinde giriş yapmak. Daha sonra aday işlemleri linkine tıklayarak görüntülenen ekranda sağ üst köşedeki  “Sisteme Giriş” linkine tıklayarak gelen kutucuğa TC kimlik numaranızı ve aday şifrenizi yazarak giriş yapmanız gerekiyor. Sisteme girdikten sonra YGS sınav yeri bilgilerinize gelen ekrandan ulaşabilirsiniz.  Adaylar İnternet’ten edinecekleri

Sınava Giriş Belgelerinin renkli veya siyah beyaz çıktılarını sınavda yanlarında bulundurmak zorundadır. Belge üzerinde adayın fotoğrafının bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına dikkat etmelidir. Belgenin ön yüzündeki ÖSYM tarafından belirlenmiş bilgiler hariç ön ve arka yüzünde herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunduğu takdirde adayın sınavı geçersiz sayılacaktır.

YGS Sınava Giriş Belgesi’ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askerî öğrenciler için askerî kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), tutuklu/hükümlü adayların bu durumlarını kanıtlayan fotoğraflı resmî belge, Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanıyabilmelerini sağlayacak, sınav görevlilerinde adayı tanımada tereddüt oluşturmayacak güncel bir fotoğraf ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, sınav görevlilerinin adayı kolaylıkla tanımasını sağlayacak güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Sınav günü sınav görevlilerinin, fotoğrafından adayın kimliğini belirlemede güçlük çektiği takdirde, adayı sınava almayabileceği veya adayın sınavının geçersiz sayılabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

YGS'de soru dağılımları ve yer alacak testler

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 23 Mart Pazar günü saat 10:00’da başlayacak ve 160 dakika sürecek. YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacak. Adaylar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumlu olacaklar.

YGS Türkçe Testi: Türkçeyi kullanma gücü ile ilgili sorular: 40 soru

YGS Sosyal Bilimler Testi:

Sosyal bilimlerdeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular:

Tarih: 15 soru

Coğrafya: 12 soru

Felsefe:  8 soru

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (veya ilave Felsefe soruları) : 5 soru

YGS Temel Matematik Testi: Matematiksel ilişkilerden yararlanma gücü ile ilgili sorular: 40 soru

YGS Fen Bilimleri Testi: Fen bilimlerindeki temel kavram ve ilkelerle düşünmeye dayalı sorular

Fizik: 14

Kimya: 13

Biyoloji: 13

YGS’de din kültürü ve felsefe sorularından hangi adaylar sorumlu?

23 Mart’ta tek oturumda gerçekleştirilecek YGS’de ortaöğretimde zorunlu din kültürü dersini alan ve başvuru kılavuzunda bu seçeneği (Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım) işaretleyen adaylar;

(Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları dâhil), bu seçeneği işaretleyeceklerdir. ) Bu seçeneği işaretleyen adaylar, sınavda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplayacak, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplamayacak. ÖSYM, bu durumdaki adayların, ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplasalar bile bu cevapların değerlendirmeye alınmayacağı uyarısında bulundu.

Eğer, “Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım” seçeneğini işaretleyen adaylar, (Ortaöğretimde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan tüm adaylar (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), bu seçeneği işaretleyecekler.) sınavda ilave Felsefe/Felsefe Grubu sorularını cevaplayacak, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplamayacak. Bu durumdaki adaylar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını cevaplasalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacak.

YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI

CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında

1- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi aldım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; Sosyal Bilimler Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırmayacak ve cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklar, bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

 Aday Başvuru Formunun “24. YGS VE/VEYA LYS SOSYAL BİLİMLER SINAVINDA (LYS-4) DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ SORULARINI VEYA İLAVE FELSEFE/FELSEFE GRUBU SORULARINI CEVAPLANDIRMA DURUMU” bilgi alanında “2- Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almadım.” seçeneğini işaretleyen adaylar; Sosyal Bilimler Testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41., 42., 43., 44. ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandıracaklardır. Bu adaylar, cevap kâğıdında 41., 42., 43., 44. ve 45. cevap alanlarını dolduracaklardır. Bu durumdaki adaylar, soru kitapçığındaki 36., 37., 38., 39. ve 40. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi alanı sorularını cevaplandırmayacaklar, cevap kâğıdının ilgili alanında herhangi bir işaretleme yapmayacaklar, bu alanlarda işaretleme yapmış olsalar bile bu cevapları değerlendirmeye alınmayacaktır.

 Sınav sonrası yapılacak düzeltme istekleri kesinlikle kabul edilmeyecektir

Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Tarihi, Saati ve Süresi:

23 Mart 2014 (Pazar), 10.00, 160 dakika

Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) Başvuru Tarihleri:

21-30 Nisan 2014

LYS-4: Lisans Yerleştirme Sınavı-4 (Sosyal Bilimler) Tarihi, Saati ve Süresi:

14 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-1: Lisans Yerleştirme Sınavı-1 (Matematik) Tarihi, Saati ve Süresi:

15 Haziran 2014 (Pazar),10.00, 135 dakika

LYS-5: Lisans Yerleştirme Sınavı-5 (Yabancı Dil) Tarihi, Saati ve Süresi:

15 Haziran 2014 (Pazar), 14.30, 120 dakika

LYS-2: Lisans Yerleştirme Sınavı-2 (Fen Bilimleri) Tarihi, Saati ve Süresi:

21 Haziran 2014 (Cumartesi), 10.00, 135 dakika

LYS-3:Lisans Yerleştirme Sınavı-3 (Edebiyat-Coğrafya) Tarihi, Saati ve Süresi:

22 Haziran 2014 (Pazar), 10.00, 120 dakika

YGS’de sınav sorunda hangi belgeler teslim edilecek?

Sınavını tamamlayan adaylar, kullandığı cevap kâğıdını ve soru kitapçığını salondaki görevlilere teslim edecekler, sıra üzerinde bırakmayacaklardır. Adayın sınava girdiği salonda sıra üzerinde kalan ve ÖSYM’ye ulaşmayan sınav evrakından adayın kendisi sorumludur. Sınava giriş belgesi ise sınavın başlangıcında sınav görevlileri tarafından toplanacaktır. Sınava giriş belgesinin, soru kitapçığı ve cevap kâğıdının salon görevlilerine eksiksiz olarak teslim edilmesinin sorumluluğu adaya aittir. Sınava giriş belgesi, soru kitapçığı veya cevap kâğıdı eksik çıkan adayın sınavı geçersiz sayılır. Adaylar isterlerse salon görevlilerinin, cevap kâğıtları ile soru kitapçıklarını paketlemelerini izleyebilirler. 

YGS öncesi stratejiler;

1- Sınavdan bir hafta öncesinden başlayarak ama özellikle sınavdan 2-3 gün öncesinden, beslenmenize ve uykunuza özen gösteriniz. Bu günden itibaren bünyenizin alışık olmadığı yiyecekleri yemeyiniz.

2- Son günlerde yoğun tempoda ders çalışmak yerine tekrarlara ağırlık verip önceki yılların sınav soruları deneme sınavı biçiminde zaman tutarak çözmeye gayret ediniz.

3-  Kesinlikle bedeni aşırı derecede yoracak spor ve benzeri faaliyetlerden uzak durunuz.

4- Televizyon izleme, internette zaman geçirme, müzik dinleme, arkadaşlarla vakit geçirme gibi etkinliklere ayrılan süreyi biraz azaltılıp bu vakitleri dinlenmeye ve soru çözmeye ayırın. Unutmayın bir soru sizleri sıralamada çok üst noktalara taşıyabilmektedir.

5- Sınava birkaç gün kala, özellikle deneme sınavlarında eksik olduğunuzu düşündüğünüz konuları belirleyip o konular üzerinde çalışma yapmanız oldukça yararlı olur.

6- Artık geçmişi düşünmeyi bırakın, bugünü ve önünüzdeki günleri daha verimli nasıl geçirebileceğinize odaklanın.

Sınavdan bir gün önce stratejiler;

1-  Gününüzü açık havada dolaşarak, kendinizi yormadan zinde tamamlayın.

2- Akşam yemeğinin hafif olmasına dikkat edin. İstediğiniz ve bünyenizin alışık olduğu yemeklerden yemeğe çalışın.

3- Erken yatmaya çalışmayın, Sınav sabahı zinde uyanabilmek ve erken kalkabileceğiniz bir düzen uygulayınız. Alışık olduğunuz düzeninizde değişiklik yapmayınız.

4- Sınava giderken yanınızda götürmeniz gereken belge ve malzemeleri (nüfus cüzdanı, sınav belgesi, su vb.) ertesi gün giyeceklerinizi akşam yatmadan hazırlayın.

5- Sınav sabahı mutlaka azda olsa dengeli bir kahvaltı yapınız.

6- Felaket tellallarından uzaklaşın ve kesinlikle sınava giderken sizinle birlikte gelmelerine izin vermeyiniz. Sınava Pozitif insanlarla ve gitmeye özen gösteriniz.

Sınav anı stratejileri;

1- Öncelikle size verilen soru kitapçığını baştan sona kontrol ediniz ve eksik sayfa, baskı hatası veya okunmayan kısımlar varsa sınav sorumlusuna mutlaka bildiriniz.

2- Soru kitapçığının ön kapağındaki ad, soyadı bölümünü mutlaka doldurunuz

3- Soru kitapçığının üzerindeki numarayı cevap kağıdınıza mutlaka kodlayınız.

4- En iyi bildiğiniz, kendinize en çok güvendiğiniz ve hata yapmayacağınızı düşündüğünüz ve alanınızla ilgili testlerden başlayabilirsiniz.

5- Turlama tekniği kullanarak zamanı etkin kullanabilirsiniz. Öncelikle kolay soruların çözülmesi, zorlanacağınızı düşündüğünüz, size zaman kaybettirme ihtimali olan soruların daha sonraya bırakılması şeklinde bir yol izleyiniz.

6- Her soru çözümünden sonra kodlamayı yapınız ve kesinlikle sonraya bırakmayınız.

Değerli üniversite adayları; üniversiteye giriş süreci maraton gibidir. Birinci ayağı YGS, ikinci yani final ayağı LYS dönemidir. Süreçten başarıyla çıkmak ve hedefe ulaşmak için her devrede üstün performans göstermeniz gerekir. Bu nedenle stratejik davranmak zorundasınız.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.