banner

Bakan Avcı: UNESCO tam da bize göre bir kurum




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, "Hangi  işlevi açısından bakarsak bakalım gerek eğitim, gerek kültür, gerekse bilim açısından UNESCO tam da bize göre bir kurum" dedi.

Bakan Avcı, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Konferans Salonu'nda düzenlenen UNESCO Türkiye Milli Komisyonu 26. Dönem Genel Kurulu'nda, kendinden önceki konuşmacıların alkışlandığını ancak kendisinin kürsüye "kuru kuru, alkışsız" geldiğini söyledi.

Genellikle bu tür programlarda kendisi için hazırlanan konuşma metni bulunduğunu ancak metni okumadığını dile getiren Avcı, "Metni buraya koyuyoruz sonra kafamıza göre konuşuyoruz. Özellikle Sayın Müsteşarımız her defasında ‘kağıdı boş verin hocam’ diye hatırlatıyor. Onun için bugün de öyle yapacağız" dedi.

UNESCO Milli Komisyonun, daha önce imkanlar elvermediği için gerçekleştiremediği birçok ilki, bu dönemde gerçekleştirdiğini vurgulayan Avcı, bunlar arasında en çok Türk Dili Konuşan Ülkeler Milli Komisyonlarının bir araya gelmesinden mutluluk duyduğunu bildirdi. 

Bakan Avcı, aynı zamanda stratejik bir adım olan durumun ilk semeresinin, Türkiye’nin UNESCO Kültürel Miras Komitesine seçilmesiyle görüldüğüne işaret etti.  

BM’nin "gerçekten ne işe yaradığının" dünyada uzun zamandır tartışıldığını ifade eden Avcı, UNESCO’nun bu tartışmaların en masum yerinde durduğunu söyledi.

UNESCO’nun ayrı tutulması gereken bir kurum olduğunu dile getiren Avcı, şunları kaydetti:

"Öyle bir uluslararası bir mimari kurum oluşturalım ki bu aynı zamanda Türkiye'nin kendi meselelerine de çözüm getirecek bir perspektife sahip olsun diye düşünsek herhalde UNESCO ve Milli Komisyon yapılanması kadar uygun bir formül üretemezdik. Hangi işlevi açısından bakarsak bakalım gerek eğitim gerek kültür gerekse bilim açısından UNESCO tam da bize göre bir kurum, bize göre derken Türkiye’ye aynı zamanda. Dolayısıyla ben önümüzdeki yıllarda Milli Komisyonumuzun sadece bizimle ilgili değil, aynı zamanda çevremizle, komşularımızla, tarihimizle, tarihi bağlarımız olan topluluklarla ilgili süreçlerde de çok yapıcı roller oynayacağına inanıyorum."

UNESCO ile ilgili Türkiye'de yapılan neredeyse tüm toplantılarda Mevlana ve Yunus Emre’nin zikredildiğini aktaran Avcı, Türkiye'nin  kültürünün UNESCO ideallerine giden yollardan uzak olmadığını, tam tersine iç içe geçtiğini söyledi.

Avcı, önümüzdeki dönemde Türkiye Milli Komisyonu için Türkiye'ye ait bir hizmet binası kurmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Konuşmaların ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Genel Kurul Divan Başkanvekilliğine MEB Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin ile MEB Müsteşar Yardımcısı Salih Çelik seçildi.

Genel Kurul'un açılışı öncesi Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.