banner

Tüketicilere yeni haklar




Tüketici yasası bugün yürürlüğe girdi. Artık sözleşmeden de krediden de cayılabilecek, istersek ayıplı mallara gelişmiş ülkelerdeki gibi dava açabileceğiz. Aldığımız bir ürünü 14 gün içinde gerekçesiz iade edebileceğiz. İşte ayrıntılar

Tüketiciler için Türkiye ’de yeni bir dönem başlıyor. 28 Kasım 2013 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, bugünden itibaren uygulamaya konuluyor. 1995’te çıkarılan 4077 sayılı Tüketici Yasası’nın yerini alacak olan bu yeni yasa, daha önce tüketicilerin maduriyetlerine yol açan, haksız yere ceza ödemelerine ve zarar görmelerine neden olan bir çok uygulamaya da son veriyor. İşte yeni haklar:

Ayıplı mala tazminat talebi

Yasanın 11’nci maddesi tüketicilerin ayıplı mal ve hizmetlerden ötürü tazminat talep etmesine imkan tanıyor. Bu da Türk tüketicilerinin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi satın aldığı bir saç maşası yüzünden saçları yanarsa, kullandığı bir elektrik sobası yüzünden ev ya da işyeri yanarsa, üretim hatalı otomobili yüzünden yaptığı kaza sonucu yaralanırsa dava açıp, maddi tazminat talep edecek.

Abonelikten cayma

Artık kurum ya da kuruluşlar, bundan böyle belirli süreyi kapsayan sözleşmelerde, sözleşme bitiminde sözleşmenin belirlenen süre kadar yeniden uzayacağına dair maddeler koyamayacak. Bu da, internet, cep telefonu, dijital platformlar başta olmak üzere abonelik sisteminden ayrılmak isteyen abonelerin sistemden kolayca ayrılmasına imkan tanıyacak.

Tatilcilere müjde

Seyahat acentesi, organize ettiği turu iptal ettiği ya da değişiklik yaptığı taktirde, tüketici ödediği bedelin tamamını geri talep etme hakkına sahip olacak. Tatilciler ayrıca, 4 yıldız yerine 3 yıldızlı otelde konaklatma, tarihi mekanlara yapılacak gezilerden vazgeçilme, yarım pansiyon konaklama deyip, sadece kahvaltıyla yetindirme gibi tur sırasında yaşanacak eksiklikleri de, ödediği tur bedelinden düşürülüp, tarafına ödenmesini talep edebilecek.

İkinci ele garanti

galeriden satın alınan otomobil ya da cep telefonu, buzdolabı televizyon gibi ikinci el kullanılmış de biryıl süreyle garanti kapsamına giriyor. Alıcı, ürünün kusurunu bile bile almayı kabul ederse, o zaman o kusur garanti kapsamında olmuyor. Bunun için de satış sırasında imzalanan sözleşme ya da düzenlenen faturada bu kusura açıkça yer verilmesi gerekiyor.

Taksitten cayma hakkı

taksitli satışlarda ya da finansal kiralamalarda, tüketici, yedi gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin taksitle satış sözleşmesinden cayma hakkına sahip oluyor. Ambalajı açılmadan ürün denenemeyeceği için şu anda bazı firmaların özellikle elektronik ürünlerde ambalajı açılan ürün geri alınmaz uygulamasına son veriyor.

Krediden 14 günde vazgeçme

Tüketiciler herhangi bir gerekçe göstermeden kullandığı tüketici kredisinden 14 gün içinde vazgeçebilecek. Bu durumda, cayma hakkını kullanan tüketici, krediyi kullandığı tarihle ana parayı geri ödediği tarih arasında kalan en fazla 14 gün için sadece faiz ödüyor.

Aidatsız kredi kartı

Bankalar, bundan böyle sadece alışverişleri taksitlendiren, anında nakit ihtiyacını karşılayan, alışverişlerde ekstra para puan kazandıran, toplanan millerle alışveriş yapılmasını ya da bedava uçak bileti alınmasını sağlayan özellikli ve ayrıcalıklı kredi kartlarından üyelik aidatı alabilecek. Üyelik aidatı ödemek istemeyen müşterileri için standard özelliklere sahip aidatsız kredi kartı seçeneği sunmak zorunda olacak.

Kredi sigortası isteğe bağlı

Tüketici kendiliğinde talep etmediği taktirde, kredi kullandıran banka, krediyle ilgili sigorta yaptıra dayatmasında bulunamıyor. Tüketici sigorta yaptırmak istediği taktirde bu sigortayı da istediği bir sigorta şirketinden yaptırabiliyor. Bankada bunu kabul etmek zorunda oluyor.

Ön ödemeli konut yok

İnşaat firmaları, bundan böyle yapı ruhsatı almadan ön ödemeli konut satış sözleşmesi yapamayacak. Ayrıca tüketicilerle sözleşme imzalamadan önce ‘Bina Tamamlama Sigortası’ yaptırmak zorunda kalacak. Tüketicinin 14 gün içinde cayma hakkı da olacak.

Herkes ödül veremeyecek

Tüketici ödülü vermek için herhangi bir menfaat sağlanmama şartı da getiriliyor. Bunun sonucunda, bazı dernek ve kuruluşların davetiye bedeli, reklam ücreti karşılığı tüketici ödülü adı altında ödül verilmesinin de önüne geçilecek. Parayı bastıran artık tüketici ödülü alamayacak.

Saadet zincirleri

Yasa ayrıca, pramid sistemi diye adlandırılan ve ürün yerine sisteme her eklenen yeni üye üzerinden para kazanılmasını sağlatan saadet zincirlerini de yasaklıyor. Bundan böyle, pramid sistemiyle faaliyet gösteren saadet zincirleri, para toplayamayacak. Yasa, bu zincirlerin sanal ortamlarda da faaliyetini engellemek için ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapmasına imkan tanıyor.

Örtülü reklam

Çarşambadan itibare haber amaçlı yapılacak ürün tanıtımlarında, daha dikkatli davranılması gerekecek. Bu da, firma ve marka adlarının, örtülü reklam yapılacak şekilde kullanılamayacak olmasından kaynaklanacak. Yasa, gazete, dergi ve televizyon programlarında firma ve marka adının kullanılmasını “Gizli reklam” olarak tanımlıyor. Gizli reklam yapmak da Türkiye’de yasak. Bu nedenle, marka ve firma adı geçen haberlerde, “Bu bir ilandır” ibaresinin de eklenmesi gerekiyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’ya göre, firma ve marka adı geçen bilgilendirmeye yönelik haberler, örtülü reklam içermediği taktirde uygulama kapsamının dışında kalacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.