banner

YÖK’ten yeni pedagojik formasyon eğitimi açıklaması




YÖK, 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi sonu itibariyle mezuniyet aşamasında olanlar ve mezunlar için başlatılacak pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına ilişkin açıklama yaptı.

YÖK, ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme dışında 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi sonu itibariyle mezuniyet aşamasında olanlar ve mezunlar için başlatılacak pedagojik formasyon eğitimi sertifika programlarına ilişkin açıklama yaptı.

YÖK’ten yapılan yazılı açıklamada, Mayıs ayında kurul tarafından üniversitelere gönderilen duyuruda Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 20 Şubat 2014 tarih ve 9 sayılı kararı ekinde yer alan lisans programlarına devam eden öğrencilerden pedagojik formasyon programına da devam etmek isteyenlerle ilgili olarak eğitim fakülteleri tarafından ön kayıt yapılması, bunu takiben üniversitelerce talep edilen kontenjanlarla birlikte başvuran toplam öğrenci sayılarının YÖK’e gönderilmesinin istendiğinin belirtildiği, ancak yapılan ön kayıtlarda üniversitelerin kendi öğrencileri dışında da ön kayıt aldığı ve alınan bu ön kayıtların kesin kayıt için bir ön koşul olmayıp sadece programlara başvuruda bulunabilecek yaklaşık öğrenci sayısını tespit etmek için yapıldığı bildirildi. Açıklamada, halen üniversitelerde yukarıda sözü edilen karar ekindeki ilgili alanlarda 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi itibariyle lisans öğrencisi veya mezuniyet aşamasında olup ön kayıt için başvuruda bulunan adaylara ilişkin sayısal bilgiler ve üniversitelerce talep edilen kontenjanların, YÖK tarafından değerlendirildiği, YÖK’e gelen sayısal bilgilerin, beklenenin çok üzerinde bir öğrenci başvurusunun olduğunu gösterdiği, pedagojik formasyon programı açılan eğitim fakültelerinin öğretim elemanı sayısı, sınıf içi uygulama gerektiren derslerin olması, illerde öğretmenlik uygulaması yapılacak okulların kapasitesi, bu kadar öğrenciyle aynı anda, yüz yüze ve uygulamalı dersleri yürütmek için yeterli gözükmediği vurgulandı. YÖK yukarıdaki nedenlerden ötürü lisans öğrenimine devam eden öğrencilerle mezunlar ve AÖF öğrenci ve mezunlarına yönelik şu açıklamayı yaptı;

 AÖF’lü öğrenciler ve mezunlar

Örgün öğretim programlarına devam eden öğrencilerin yanında açık ve uzaktan öğretim programlarına devam eden öğrencilerden de çok sayıda başvuru yapılmış olup sadece Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesine devam eden öğrencilerden bu üniversiteye

50.000'nin üzerinde başvuru olmuştur. Daha önce üniversitelerimize gönderilen duyuruda, açık ve uzaktan öğretim fakültelerinin ilgili lisans programlarına devam eden öğrencilerin, ön kayıt için kendi üniversitelerine başvurması gerektiği ifade edilmiş ise de bu fakültelerin ve ilgili programların bulunduğu üniversitelerin açılacak programı tek başına yürütebilmesi mümkün gözükmemektedir. Bu durumda açık ve uzaktan öğretim programlarına devam eden öğrenciler, yaşadıkları illerde program açılan diğer üniversitelere de başvuru yapabilecektir.

Halen mezuniyet aşamasındakiler

2013-2014 öğretim yılı bahar döneminde son sınıfta olup da mezuniyet aşamasına gelen öğrenciler, AÖF’lü öğrenciler gibi istedikleri takdirde ailelerinin ve sürekli ikametgahlarının bulunduğu illerde program açılan üniversitelere de başvurabilecek ve kontenjanlar dahilinde yerleştirilecektir.

Üniversite dışından öğrenci ve mezunlar

Program açılmasına izin verilen üniversiteler, kendi öğrencileri ve diğer üniversitelerin (açık ve uzaktan öğretime devam edenler dahil) öğrenci ve mezunlarından başvuracaklar için ayrı ayrı kontenjan belirleyecektir. Bir başka ifade ile bu üniversiteler, üniversiteler arası yapılan anlaşmalara dayalı olarak eğitim fakültesi olmayan üniversiteler için kendilerine verilen kontenjanların dışında, toplam kontenjanın bir kısmını, kendi üniversiteleri dışından başvuran diğer öğrencilere ve mezunlara tahsis edecektir.

Program açılmayan üniversiteler ise öğrencilerini, program açılan ve/veya işbirliği yaptıkları diğer üniversitelere yönlendireceklerdir. Üniversiteler arasında yapılacak anlaşmalarla gerektiğinde programda yer alan derslerin bir kısmı, programı yürüten üniversitenin öğretim üyeleri tarafından diğer üniversitede verilebilecektir.

Kontenjan ayrılacak alanlar

Üniversiteler, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulunun 20 Şubat 2014 tarih ve 9 sayılı kararı ekinde yer alan çizelgeye göre, öncelikle kendi bünyelerindeki ve varsa işbirliği yapacakları üniversiteden ve diğer üniversitelerden (Uzaktan öğretim ve AÖF öğrencileri dahil) başvurabilecek adayları göz önüne alarak program açılacak lisans programlarının potansiyel öğrenci sayılarını da dikkate alarak, toplam kontenjanın program açılacak alanlara göre dağılımını yapacaklardır. Kesin kayıtlar sırasında bir alanda boş kalan ya da dolmayan kontenjanlar, ilgili fakültenin yönetim kurulu kararıyla ihtiyaç duyulan diğer alanlara kaydırılabilecektir. Alanlara göre kontenjan dağılımında ÖSYM tarafından merkezi olarak yapılan yerleştirmelerin sonuçları da dikkate alınmalıdır. Zira bazı alanlarda hiç başvuru olmazken bazı alanlarda da bir yığılma olabilmektedir.

Başvuruların alınması ve öncelik

Program açılacak üniversitelerimizin kapasitelerine bağlı olarak farklı sınıflardaki (1, 2, 3, 4) lisans öğrencilerinden programlara devam etmek için ön kayıt yaptıranlar için bir öncelik sıralaması yapılması ve kontenjan belirlenmesi zorunluluğu hasıl olmuştur.

Yukarıda açıklanan gerekçelerle ilk planda ara sınıflar için program açılmayacaktır. Önümüzdeki dönemde başlatılacak ilk programlarda kontenjanlar, 2013-2014 öğretim yılı bahar dönemi itibariyle son sınıfta, mezuniyet aşamasında ya da mezun durumunda bulunan öğrencilerle sınırlı tutulacaktır.

Başvurularda herhangi bir önkoşul ve taban puan aranmayacaktır.

Adayları sıralama kriterleri

Alanlara göre ayrılan kontenjandan fazla başvuru olması halinde belirlenecek kriterlere göre adayları sıralamak gerekli olabilir. Adayların en az iki değişkene göre sıralanması uygundur. Sıralamalarda ALES sonuçları kullanılmayacaktır. Üniversite senatoları, ağırlıkları senato tarafından belirlenmek üzere aşağıdaki kriterlere göre sıralama yapılmasına karar verebilir.

• Öğrencilerin bulunduğu sınıf ya da lisans mezuniyeti akademik ortalamalarına bakılması,

• Öğrencilerin üniversite giriş puanlarına bakılması,

• Öğrencilerin alt dönemlerden dersi olup olmadığına bakılması.

Üniversite içi ve dışı kontenjan oranları

Her üniversitede, kendisine tahsis edilen toplam öğrenci kontenjanın, belirlenecek belirli bir oran dahilinde, üniversite dışından başvuracak adaylara tahsis edilmesi gerekir. Dışarıdan gelecek adaylara ayrılacak oran, toplam kontenjanın %25’inden daha az olmamalıdır. Protokol yapılan üniversitelerin kontenjanları buna dahil değildir.

Üniversitenin kendi öğrencileri ve dışardan gelecek öğrencilerle ilgili olarak yapılan kesin kayıtlarda dolmayan kontenjanlar, ilgili kurul kararıyla başka alanlara aktarılabilir.

Öğrenci kayıtları ve programın başlatılması

Program açılacak üniversitelerimiz, talep ettikleri ve Kurulca onaylanan toplam kontenjanları göz önünde bulundurarak, program açacakları alanlara göre, ilan edecekleri tarihler arasında önceden yapılan ön kayıtları dikkate almadan yeniden başvuru alacaklardır. Gerek duyulduğunda başvuranlar arasından senatoca belirlenecek kriterlere göre yapılacak sıralama sonrasında kesin kayıt yapacaklardır. Kesin kayıtlarda henüz mezun olmayan öğrencilerden mezuniyet belgesi yerine öğrenci belgesi ve not transkiripti istenecektir.

Konuyla ilgili usul ve esaslar dahilinde kurumun imkanları da göz önüne alınarak belirlenecek akademik takvime bağlı olarak bu programlar, Haziran 2014’te ÖSYM tarafından merkezi olarak yerleştirilen öğrencilerle birlikte eşzamanlı olarak 2013-2014 öğretim yılı yaz döneminden itibaren başlatılmak suretiyle en fazla iki dönem halinde planlanacaktır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.