banner

14 Haziran ehliyet sınavı sonuçları açıklandı (Tıkla öğren)




Binlerce sürücü adayının merakla beklediği 14 Haziran tarihinde MEB tarafından yapılan motorlu taşıt sürücü adayları (ehliyet) sınavı sonuçları bugün saat 15.41’de açıklandı.

Ehliyet sınavı sonuçlarını tıkla öğren! 14 Haziran MTSAS-Ehliyet Sınavı sonuçları açıklandı. Motorlu taşıt sürücü adayları (ehliyet) sınavı sonuçları açıklandı. Sonuçlar Bakanlığın http://www.meb.gov.tr/ internet adresinden TC kimlik numarası ile öğrenilebilir.

Ehliyet sınavı sonuçlarına itiraz etmek isteyen adaylara verilen süre 10 gün

MEM, 14 Haziran’da yapılan ehliyet sınav sorularına, cevap anahtarına ve sonuçlara yapılacak olan itirazların sonuçların internetten yayımlanmasından itibaren en geç 10 (on) gün içinde dilekçeyle;

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (06500)Teknikokullar - ANKARA   adresine yapılabileceğini belirtti

Bir sonraki ehliyet sınavı tarihleri

12 Temmuz 2014

9 Ağustos 2014

6 Eylül 2014

18 Ekim 2014

6 Aralık 2014 tarihlerine yapılacak.

Ehliyet sınavları kayıt işlemleri nasıl yapılıyor?

Kılavuza göre, adayların, öncelikle bir Motorlu Taşıt Sürücü Kursu (MTSK) müdürlüğüne kayıt yaptırarak sorumlu olduğu teorik ve uygulama derslerinin eğitimlerini tamamlamaları gerekiyor. MTSK’ya kayıt yaptıran, belgelerini süresi içerisinde tamamlayan, il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinin Özel MTSK Modülünden başvurularını kabul ettiği ve elektronik onaylama işlemi yapılan adaylar Motorlu Taşıt Sürücü Adayları Sınavı'na (MTSAS) girebiliyor.

Ehliyet sınavlarına en fazla kaç kez girilebiliyor?

2014 Ehliyet sınavları e-kılavuzunda göre, adaylar, en fazla 4 (dört) yazılı, 4 (dört) uygulama sınavına girme hakkına sahip. Sınav döneminde sınava girmeyen adayın 1(bir) hakkı kullanılmış sayılıyor. Adayın sınav gününde sınava giremeyeceğini  gösteren, yatakta tedavi gerektiren doktor raporu varsa 4 (dört) yazılı (test) ve 4 (dört) uygulama sınav hakkı bittikten sonra girmediği sınav için 1 (bir) hak daha kullanabilyor. Teorik derslerin sınavlarında başarılı olup direksiyon eğitimi dersi sınavlarında dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler istemesi hâlinde aynı kursta ilan edilen direksiyon eğitimi dersinin ücretini ödemek ve sertifika sınıfında belirtilen sayıda direksiyon eğitimi dersi almak kaydıyla dört dönem daha sınava girebiliyor. Teorik derslerin sınavından dört dönem sonunda, direksiyon eğitimi dersi sınavında ise ikinci dört dönem sonunda da başarısız duruma düşenler, kayıt işlemlerini tamamlamak ve ücretlerini ödemek suretiyle kurslara yeniden kayıt yaptırabiliyor.

MEB’in yayınladığı ehliyet e-kılavuzuna göre, adayların, sınavda başarısız olduğu taktirde tekrar sınava girmesi ve sınava girebilmek için sınav ücretini yatırması gerekiyor.

Ehliyet türleri şu şekilde

İlk defa yazılı(test) sınava girecek adaylar sertifika türlerine göre;

A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sertifika türlerinde;

*İlk Yardım Dersi,

*Trafik ve Çevre Dersi,

*Araç Tekniği Dersi’nden sorumlu olacaktır.

Motorlu Taşıt Sürücü Belgesi tablo-1’de gösterilen belge sınıfı ve araç cinsine göre düzenlenmektedir.

Motorlu taşıt sürücü kursuna (ehliyet) kayıt yaptırma şartları

Milli Eğitim Bakanlığı ehliyet sınav kılavuzunda yer alan bilgilere göre, sürücü belgesi almak isteyen ve gerekli belgeleri tamamlayan adaylar, motorlu taşıtlar sürücü kurs müdürlüklerine kayıt yaptıracaklar. Kayıt şartları şu şekilde;

- A1, A2, F ve H sınıfı sürücü kursları için 17 (on yedi) yaşını bitirmiş olmak.

- B ve G sınıfları için 18 (on sekiz) yaşını bitirmiş olmak.

- C, D ve E sınıfları için 22 (yirmi iki) yaşını bitirmiş olmak. ( Üniversitelerin sürücü eğitimi veren yüksek okul ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin askerî ihtisas görevleri için subay ve astsubay sınıf okullarında ve uzman jandarma okullarında açılan sürücü eğitimi kurslarından mezun olanlarda bu şart aranmaz.)

- A1, A2, B, C, D, E, F, G ve H sınıfı için en az ilkokul düzeyinde eğitim almış olmak.

- Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu almış olmak.

- “Sabıka kaydının olmadığına dair” dilekçeyi kurs müdürlüğüne vermek.

- Sürücü belgesi süresiz olarak geri alınmamış olmak.

- Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş 1 (bir) adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

- Nüfus cüzdanı fotokopisini MTSK Müdürlüğüne teslim etmek.

Yabancı uyruklu adaylardan;

- Pasaportun noter tasdikli Türkçe tercümesi,

- Öğrenim vizesinin bulunması veya Türkiye’de altı aydan fazla kalacağını gösteren ikametgâh izni veya öğrenim vizesi,

Öğrenim belgesinin noter tasdikli Türkçe tercümesi,

Pratisyen tabip veya uzman tabip tarafından verilen sürücü olur sağlık raporu’nu kayıt esnasında

MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi,

Son 6 (altı) ay içinde cepheden çekilmiş bir adet vesikalık fotoğrafını MTSK Müdürlüğüne teslim etmesi, istenmektedir.

Ehliyet sınavı başvuru şartları

- Sınav ücretini MTSAS takviminde belirtilen süre içerisinde yatırmak.

- Belirlenen süreye kadar MTSK’ya devam ederek, teorik derslerin eğitimlerini tamamlamak.

Sınav başvuru ücreti ve banka işlemleri

Aday, 2014 yılı ve/veya her sınav dönemi için ayrı-ayrı olmak üzere 50.00 TL KDV dahil MTSAS sınav ücretini (bu bedel her yıl için aday sayısı, sınav merkezi sayısı, soru sayısı, baskı giderleri ve sınav organizasyon verileri dikkate alınmak suretiyle yeniden belirlenecektir.) T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O, Türkiye Halk Bankası A.Ş. Şubelerinden birine “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığı ile kendi T.C kimlik numarasına göre MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süresi içerisinde yatıracaktır.

Banka dekontunda adayın adı, soyadı, T.C. kimlik numarası ve sınavın adı bulunacaktır. Aday, banka dekontunu MTSAS uygulama takviminde belirtilen başvuru süresi içinde MTSK müdürlüğüne teslim edecektir. T.C. kimlik numarası yanlış ise sorumluluk adayın olacaktır. MTSAS takviminde belirtilen sınav ücreti yatırma süreleri değiştirilmez ya da uzatılmaz.

Aday başvuru işlemleri

Dönem kaydı kurum tarafından doğru olarak yapılan adayların MTSAS başvurusu, adayın kayıt  yaptırdığı kurs müdürlüğüne banka dekontunu teslim etmesi ve Özel MTSK Modülünde paranın yatırıldığı görülmesinden sonra il/ilçe millî eğitim müdürlüğünün onay vermesi ile gerçekleşecektir. Yabancı uyruklu adaylar, aldıkları geçici TC. kimlik numarası ile MTSK müdürlüklerine başvuracaklardır. Kurumlar bu numara ile Özel MTSK Modülünde açılan ekrandan aday bilgilerini girecektir. Alınan bu numarayla aday bankaya sınav ücretini yatıracak ve dekontunu MTSK müdürlüğüne teslim edecektir.

70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılıyor

Ehliyet sınavları nasıl deperlendiriliyor?

Adayların derslere göre sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilir, yanlış cevaplar dikkate alınmaz. Tespit edilen doğru cevap sayıları üzerinden her bir ders için 100 puandan hesaplama yapılır.

Her ders için 100 üzerinden 70 ve üzeri puan alan aday başarılı sayılır. Merkezi sistem sınavında her soru puan olarak eşit ağırlığa sahiptir. Teorik derslerin tamamı için bir sınav yapılarak tek notla 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Sınavda 70 ve üzeri puan alan kursiyerler başarılı sayılır.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.