banner

Öğrenci belgesi artık ‘e-devlet'ten alınabilecek




5,5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren uygulama başlıyor. Artık öğrenci belgesi e-devlet üzerinden alınabilecek. Peki, e-devlet üzerinden öğrenci belgesi nasıl alınacak ve herhangi bir ücret alınacak mı? İşte öğrenci belgesi e-devlet uygulaması hakkında merak edilenler;

Eğitimtercihi- YÖK, 5,5 milyon öğrenciyi yakından ilgilendiren bir uygulamayı hayata geçirdi. Artık öğrenciler e-devlet üzerinden öğrenci belgesi alabilecek. 5,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu uygulama ile öğrencilerin online olarak alacağı barkodlu belgeler kurum ve kuruluşlara yapılacak başvuru ve işlemlerde kullanılabilecek.

YÖK, ayrıca öğrenci kayıtlarının online olarak yapılması, mezuniyet ve öğretim elemanı belgelerinin online alınması konularında da çalışmaların sürdürüldüğünü ve kısa bir süre içerisinde sistemin hayata geçirilmesinin planlandığını bildirdi.

YÖK tarafından hayata geçirilen e-devlet öğrenci belgesi uygulaması tamamen ücretsiz ve üzerindeki barkot sayesinde resmi olarak da geçerli olacak.

Öğrencilerin bu hizmetten faydalanmaları için e-Devlet Şifresi, Elektronik İmza veya Mobil İmza yöntemlerinden birini kullanmaları gerekiyor. e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imza için PTT şubelerine nüfus cüzdanı ile başvurmak yeterli.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya'nın öğrenci belgesi e-devlet uygulaması açıklaması 

Çetinsaya, YÖK'te gerçekleştirilen toplantıda, 2 yıldır yükseköğretim sisteminin bilişim altyapısı üzerinde yoğun bir şekilde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, böyle bir altyapıya sahip olunca bunun getirdiği doğal sonuçların olduğunu ifade etti. 

Çetinsaya, "Uygulamaya koyduğumuz yenilikler var. Bunlardan bir tanesini de öğrenci belgelerinin artık rahatlıkla e-devlet üzerinden alınabilmesi ve istedikleri kurum ve kuruluşlarda kullanılabilmesi. Bu ilk aşama" dedi. 

Bu çalışma kapsamında ikinci aşamada da akademisyenlerin belgelerinin e-devlet kapısı üzerinden alabilmesine ilişkin çalışmalar yürüttüklerini anlatan Çetinsaya, bunun da önümüzdeki birkaç hafta da tamamlanacağını kaydetti.

Mezun belgeleri için de çalışmalar yürüttüklerini bildiren Çetinsaya, "O da bir iki ay içinde tamamlanacak. İsteyen herkes mezun belgelerini e-devlet üzerinden alabilecek. Bu süreçte, üniversite kazanan öğrencilerimizin kayıtlarının da online olarak yapılması ve e-devlet kapısı üzerinden yapılması için de çalışmalarımız tamamlanmak üzere. Kısmet olursa bu sene en azından bir pilot proje olarak, projedeki üniversitelerle birlikte bunu gerçekleştirmeyi düşünüyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yılki kayıt döneminde, uygulamanın hayata geçirilmesinin planlandığını bildiren Çetinsaya, projenin öğrenci, akademisyen ve ailelerinin hayatlarını kolaylaştıracağını belirterek, hayırlı olsun temennisinde bulundu. 

Toplantıya, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kaplan, YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış ve Türkiye Öğrenci Konseyi Başkanı Nihat Buğra Ağaoğlu ile diğer ilgililer katıldı. 

Barkodlu belgeler başvurularda kullanılabilinecek

5,5 milyon öğrenciyi ilgilendiren uygulama ile öğrencilerin online olarak alacağı barkodlu belgeler kurum ve kuruluşlara yapılacak başvuru ve işlemlerde kullanılabilecek. 

E-Devlet Kapısı'nda Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Öğrenci Belgesi Sorgulama Sistemi üzerinden, Türkiye'de eğitim görülen üniversitelere ait öğrenci belgelerine ulaşılacak. 

Bu hizmet kullanılarak alınan belgelerin resmi geçerliliği bulunacak. Belge üzerindeki  barkod numarası sayesinde belgenin teslim edildiği kurumlar belgeyi sorgulayabilecek ve doğruluğunu teyit edebilecek. 

İç işleyişleri gereği ıslak imzalı veya mühürlü belgeye ihtiyaç duyabilecek ve elektronik ortamdan alınmış belgeleri kabul etmeyek kurumlar olabileceğinden, belgenin verileceği kurumla önceden irtibata geçirilmesi gerekiyor. İşleme başlamadan önce kişinin gerekli e-devlet şifresi, elektronik imza veya mobil imzasının olması gerekiyor.

Bu işlemler için herhangi bir ek ücret, vergi alınmayacak. 

Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye YÖK'ün www.yok.gov.tr adresinden ulaşabilecek.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.