banner

Almanya’da iki dilde eğitim veren Aziz Nesin Okulu: Aziz-Nesin-Grundschule




1915 yılında İstanbul’da doğan, Kuleli Askeri Lisesi’ni, Harp Okulu’nu bitiren, subaylıktan gazete -fıkra yazarlığına geçen, birçok gazetede yazan, Sabahattin Ali ile birlikte, biri kapatılınca Öteki, Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Alibaba  ve tek başına Zübük  adlı mizah dergilerini çıkaran; yazılarından ötürü hapse giren, sürülen, yayınevi kuran, hayatını bağımsız yazar olarak sürdüren ve kurduğu  vakıf aracılığı ile çocukların özgür eğitim almalarını ve barınmalarını sağlayan ünlü yazarımız AZİZ NESİN öldükten sonra Almanya’nın Berlin şehrinde kendi adını taşıyan okulda çocuklara ilham kaynağı olmaya devam ediyor.

Ulusalar arası Bakalorya Organizasyonu tarafından gerçekleştirilen PYP eğitimlerine katılmak için gittiğimiz Berlin’de tesadüfen rastladığımız bu okulu görmek bizi, hem şaşırttı hem de mutlu etti.  Türk nüfusun en yoğun olarak yaşadığı Berlin’de kendi kültürel kimliğinin farkında ancak Alman kültürüne uyumlu bir dünya insanı yetiştirme idealine hizmet eden bu okulu ziyaret ederek detaylarını öğrenmek için Okul Müdürü ile görüştük. Okul Müdürü Sayın Demet Siemund bize okul hakkında bilgiler verdi.

Siemund, bize Aziz Nesin İlkokulu Destekleme Derneği tarafından kurulmuş Aziz Nesin İlkokulu’nun Berlin’de Türkçe ve Almanca dillerinde iki dilde eş eğitim yapan tek devlet Avrupa İlkokulu olduğunu söyledi.

Aziz Nesin İlkokulu Destekleme Derneği, Nasreddin Hoca, Almanca-Türkçe Avrupa Okulu Dostları Derneği adı altında okulun eğitime başlamasının hemen ardından 1996 yılında kurulmuş, 2009 yılında bir tüzük değişikliği ile okul bugünkü ismini almış.

Dernek genel olarak Aziz Nesin İlkokulu’nun eğitimine mali ve kurumsal destek veriyor. Yanı sıra okul yönetimi ile işbirliği içinde eğitim kalitesini daha da yükseltmek için organizasyonlar düzenliyorlar, çeşitli fon ve vakıflara proje desteği için başvurularda bulunuyorlar. Bunun yanında, okul mensuplarını (öğretmenler, eğitmenler, veliler) kaynaştırıcı, okulda sosyal yaşamı geliştirici etkinlikler de düzenleniyormuş.

Dernek  velilerin öncülüğünde kurulmuş, şu anda 90 olan üye sayısının sürekli arttığını öğreniyoruz. Berlin Defterdarlığı tarafından kamu yararına çalışır kuruluş olarak tanınan, çatı örgütleri olarak Berlin-Brandenburg Türk Toplumu  ve Berlin Okul Destekleme Dernekleri Federasyonu’na da üye olan derneğin, gelir kaynaklarının ise üye aidatları ve bağışlardan oluşuyor.

BERLİN DEVLET AVRUPA OKULU’NUN KONSEPTİ

Berlin’de iki dilde öğretim yapan 19 Avrupa Okulu var.

Almanca–Fransızca, İngilizce, Rusça, İspanyolca, Yunanca, Portekizce ve Lehçe’nin yanında Türkçe–Almanca Avrupa–Okulu da 1995–96 öğretim yılında öğretime açılmış.

KAYIT

Avrupa Okulları Berlin’in bütün ilçelerinden öğrenci alıyor. Okul çağına gelmiş çocuklar, oturdukları bölgede kendileri için belirlenen ilkokula kayıt yaptırmakta, kayıt sırasında veli çocuğunu Türk-Alman-Avrupa Okulu’na göndermek istediğini belirtmesi ile gerçekleşiyor.

Sınıflar, yarısı anadili Türkçe diğer yarısı da anadili Almanca olan, 24–26 öğrenciden oluşuyor. Okula başvurunun, kayıt edilebilecek öğrenci sayısını aşması durumunda kura çekilebiliyor.

Aziz Nesin okulu da Avrupa Okulları Berlin Okul Sistemi’nin bir parçası ve burada da Berlin Okulları için geçerli olan çerçeve planları eğitim öğretimde esas alınıyor. Ancak, iki dilli ve iki kültürlü eğitim ve öğretimin gerektirdiği yerlerde, çerçeve planlarında öngörülen içerikler; öğrencilerin iki dilli ve iki kültürlü eğitim ve öğretimlerini de destekleyecek biçimde derslerde işleniyor.  5. sınıfta öğrenciler, İngilizce’yi üçüncü bir dil olarak öğrenmeye başlıyorlar. Okulda 1. sınıfta başlayan iki dilli öğretim, isteyen öğrenciler için ortaokul ve liseyi bitirmeye kadar devam edebiliyor.

Aziz Nesin Avrupa Okulu’nda Türkçe ve Almanca eş değerde ders dili olarak kabul ediliyor.

Okulda anadilleri farklı öğrenciler beraber ders görmenin yanında derslerde her iki dilde konuşulabilmekte.  Böylece öğrencilerin zamanla diğer dili de anlamaya, okumaya ve konuşmaya başlaması hedeflenmekte. Her anadil diğer dile eşdeğer olarak görülüyor. 

"Dillerin eşitliği" Avrupa Okulları’nın temel ilkesi olarak kabul ediliyor. 1. sınıftan başlayarak 6. sınıfın sonuna kadar Hayat Bilgisi ve branş dersleri (Tarih, Coğrafya, Fen ve Teknoloji) Türkçe; matematik dersleri ise Almanca yapılıyor. Böylece öğrencilerin diğer dile yaklaşımı ve o dili yavaş yavaş anlayıp öğrenmelerin gerçekleşmesi sağlanıyort. Bu bağlamda 4. sınıfın sonunda öğrencilerin yazılı ve sözlü dil becerileri 5. sınıftaki branş derslerini takip edebilecek seviyeye gelmesi amaçlanıyor.

Öğrencilerin dil öğrenimi derslerde ve ders dışındaki ilişkileriyle gerçekleşeceği kabul edilerek bu iki öğrenim olanağının dengesi, dil öğreniminin temel öğesi olarak görülüyor. Derslerde işlenen konular ve öğrencilerin okul yaşamlarındaki ilişkileri dil derslerinin (Almanlar için Türkçe, Türkler için Almanca) içeriklerini oluşturuyor.

Yabancı bir dili öğrenirken çocukları güdüleyen en önemli öğe, çocuğun dilin gereğini ve değerini kavraması olarak temel alınıyor ve bu kavrayışın dilin konuşulduğu somut olanaklarla gerçekleşebileceğine inanılıyor.

KÜLTÜRLER ARASI EĞİTİM

Kültürlerarası eğitim, dil ile kültürün arasındaki sıkı ilişkinin anlaşılmasıyla başlayacağını düşünülerek, karşılıklı konuşmayı, anlaşmayı ve yaklaşımı gerektiren etkinliklere önem veriliyor. Buna hizmet eden eğitim türünün önemli gördükleri eğitim içerikleri ise şöyle sıralanıyor:

•             Öğrencilerin birbirlerinin kültürünü iyi tanımaları,

•             Başka kültürleri tanımak için onları meraklandırma,

•             Diğer kültüre karşı anlayış, kabullenme ve saygı duymaları ve diğer kültürlerin gerektirdiği davranış biçimlerinin bilinmesi.

Okulda kültürler arası ilişkilerdeki becerikliliğin, gelecekte kişilerde önemli bir nitelik olacağı kabul ediliyor.

Öğrenci, öğretmen ve veliler için yeni bir geleceğin iki dilli, iki kültürlü eğitim ve öğretim programıyla öğretmen, öğrenci ve velilere bir şans kapısı açılacağı umuluyor.

Avrupa okulunda öğrencilerin konuştukları tek bir dille (Türkçe veya Almanca) öğrenimlerine başlayabilmelerinin, diğer kültürün niteliklerini anlayıp kavrama çabasının, sınıfta çocuklar arasındaki ilişkiyi belirlediği düşünülüyor. Böylelikle tüm çocuklar her iki dilin de önemini anlayıp birbirlerinden öğrenecekleri değerlerin bilincine varmaları sağlanıyor. 

Okulda her sınıfta bir Türk ve bir Alman öğretmen, eşitlik -ilkesi altında ders veriyor. Böylece okulda iki dilli ve kültürlü bir öğretmen grubu oluşması sağlanıoy. Her öğretmen kendi dil ve kültürünün temsilcisi durumunda. Öğrenciler de kendi anadillerini konuşan öğretmenlerinin rolünü böyle kavrıyor.

Otoriter eğilimli, bilgili Türk öğretmenler, Alman kökenli öğrencilerin kültürlerarası diyaloğunda, ilişki içinde oldukları önemli kişiler olarak görülüyorlar.

OKULUN TARİHÇESİ

Eylül 1995

Berlin’de ilk Türk-Alman Avrupa Okulu’nun kurulması için yapılan çalışmalar sonuç vermiş, Kreuzberg Frankel Ufer’deki ilk binada 16’şar öğrenciden oluşan iki hazırlık sınıfı ile öğretime başlanmış.

Ocak 1996

Okul iki Türkçe öğretmeni, iki Almanca öğretmeni ve eğitmeniyle Tam Gün Okulu olarak iki dilli eğitime başlamış.

Eylül 1996

Veliler Nasreddin Hoca Okul Koruma Derneği’ni kurmuş.

Ocak 1997

Okulun kuruluşunun 1. yıldönümünü kutlaması, T.C. -Berlin Başkonsolosluğu, BETAK kadınlar derneğinin de aralarında bulunduğu birçok konuğun katılımı ile gerçekleşmiş.

Temmuz 1999

Frankel Ufer’deki binanın küçük ve yetersiz oluşu nedeniyle okul Urbanstr. 15 adresinde bulunan şimdiki binasına taşınmış.

Kasım 1999

Bayan Christel Kottmann-Mentz okula ilk müdür olarak göreve başlamış.

Şubat 2001

Okula ünlü Türk yazarı Aziz Nesin’in adı verilmesi 2001 yılında gerçekleşmiş. İsim törenine Aziz Nesin’in oğlu Ali Nesin konuk olarak çağrılmış. Birçok konukla birlikte T.C. Berlin Büyükelçiliği, Aziz Nesin Vakfı yöneticileri ve Berlin Eğitim Müdürlüğü temsilcileri de törende hazır bulunmuş.

Ekim 2001

Cumhurbaşkanı Johannes Rau okulu ziyaret etmiş.

2002/2003

2002-2003 öğretim yılından itibaren her sınıf seviyesinde 3 şube olacak şekilde okulun kontenjanı genişletilmiş. Okul ilk mezunlarını 2003 yılında vermiş. Bu öğrenciler Avrupa Okulu’nun devamı olan Carl von Ossietzky Gesamtschule‘nin bünyesinde bulunan Avrupa sınıflarında 7. sınıfa başlamışlar.

2005/2006

16 sınıftan oluşan okulda 400 öğrenci bulunuyor. 32 Alman ve Türk öğretmen ve 23 eğitmen okulda görev yapıyor.

Aziz Nesin İlkokulu 17. kuruluş yıldönümünü kutluyor.

 

 

 

 

 

 

Pedagog / Özel Taş İlköğretim Okulu Müdürü

Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.