banner

Okullarda ‘bonzai’ önlemi




İzmir polisi, son dönemlerde yol açtığı ölümlerle gündemde yer bulan bonzai ve diğer uyuşturucu türlerinin okul önlerinde satılmasının önüne geçmek için, eğitim döneminin öncesinde bilinçlendirme ve mücadeleye yönelik proje hazırladı. 

İzmir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, son dönemlerde ölüm ve koma vakalarıyla gündemde yer bulan bonzai ile diğer uyuşturucu türlerine yönelik, okul önlerinde satışının önlenmesi için çalışma başlattı. 

Çalışmalar kapsamında okullara yönelik risk değerlendirmesi yapan ekipler, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve üniversitelerden uzmanlarının desteğiyle hazırladığı projeyi uygulamaya koydu. 

Proje kapsamında konusunda uzman kişilerden oluşan ekipler belirli okulların sorumluluğunu üstlenerek, eğitim dönemi öncesinde okul yöneticileri, okul aile birlikleri, okulların lider öğrencileriyle diyalog kurdu.

Sentetik uyuşturucuların kullanıcıları nasıl etkisi altına aldığı ve kısa sürede vücutlarında oluşturduğu tahribatla ilgili bu kişileri bilgilendiren Narkotik Polisi, bonzai türü uyuşturuculara karşı birlikte mücadele etmenin önemine anlatmaya çalıştı. Ekipler, eğitim döneminin başlamasıyla okullarda, başta bonzai olmak üzere uyuşturucu kullanımının zararları, uyuşturucu kullananların bağımlılıktan kurtulma amacıyla tedavi için başvuracakları birimlerin anlatılacağı, öğrenciler, öğretmenler ve velilere yönelik seminerler, broşürler hazırladı. 

Uzunkaya: Kararlılıkla mücadele edeceğiz

İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bonzai ve türevi sentetik uyuşturuculara yönelik istihbarat çalışmalarının yanı sıra, uyuşturucunun kente getirildiği yöntemler üzerinde yoğun çalışma yürüttüklerini, kentteki 13 bin polise özel eğitim verildiklerini, ayrıca narkotik köpekleri yetiştirdiklerini ifade etti. 

Uyuşturucu kullanımının önüne geçmek için polisiye tedbirlerin yeterli olmayacağına dikkati çekerek bunun yanında yapılacak bilinçlendirme çalışmalarının önemini vurgulayan Uzunkaya şunları söyledi: 

"Bonzainin tanınması, zararlarının bilinmesi için vatandaşlarımıza yönelik bilgilendirici faaliyetler yapıyoruz. Özellikle okullarımıza yönelik çalışma başlattık. Eğitim-öğretim döneminin başlamasıyla bu yöndeki faaliyetlerimizi yoğun şekilde eğitim kurumlarımıza kaydıracağız. Risk değerlendirme analizi verilerimize göre bazı okullara öncelik vererek çocuklarımızı, kendilerini bekleyen tehlikeler konularında uyaracağız. Amacımız, sadece emniyet güçlerinin değil, tüm vatandaşlarımızın bu konuda bilinçlenmesi ve duyarlılığının artması. Aynı duyarlılıkla polis ekipleriyle işbirliği içinde olacak okul yönetimi, aile birlikleri ve velilerimizin desteğine ihtiyacımız var."

Uyuşturucunun toplumu tehdit ettiğini kaydeden Uzunkaya, bu konuda ailelere de önemli görevler düştüğünü belirtti. Ailelerin çocuklarıyla yakından ilgilenmeleri, arkadaş çevrelerini tanımaları ve uyuşturucuyla ilgili bilgi sahibi olmasının önemine dikkati çeken Uzunkaya, "Her çocuğun başına bir polis dikemeyeceğimiz için aileler kendi çocuğunu ve çevresini kontrol etmeli, polisle irtibatlı şekilde mücadeleye omuz vermeli" diye konuştu.

İzmir'de son 7 ayda 80 kilogram civarında bonzai ele geçirildiğini, 800 kişinin ise "kullanmak, ticaretini yapmak ve satışına aracılık etmek" gibi suçlamalarıyla yakalandığı bilgisini paylaşan Uzunkaya, son yasal düzenlemelerle uyuşturucu ticareti yapanların yanında kullananlarla ilgili de cezai yaptırımların oluştuğunu hatırlattı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.