banner

Boşnaklar'dan Somalı yetim öğrencilere burs




Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulan Boşnaklar Vakfı, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarına lise eğitimleri boyunca burs verecek.

Boşnaklar Vakfı, Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği ve Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki işbirliği protokolü, büyükelçilik binasında imzalandı.

İmza töreninin ardından konuşan Boşnaklar Vakfı Müdürü Şahin Kerla, 1997 yılında merhum Aliya İzzetbegoviç'in kurduğu vakfın temel amacının eğitim, bilim ve kültür alanlarında Boşnaklar'a yardım etmek olduğunu söyledi.

Vakıf olarak başarılı öğrencilere burs imkanı sunmanın yanı sıra özellikle Bosna Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) savaş sırasında terk ettikleri evlerine geri dönen Boşnak ailelere de yardım yaptıklarını anlatan Kerla, bu kapsamda, bu bölgelerde okulların tadilatını ve donanımını yaptıklarını ifade etti.

Kerla, bugün imzaladıkları protokolün Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in inisiyatifinde gerçekleştirildiğine işaret ederek, bu yardımlarla iki ülkenin dayanışma içinde olduğunun bir kez daha gösterilmesinin hedeflendiğini aktardı.

Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilerin çocuklarının problemlerini bu yardımla çözemeyeceklerinin bilincinde olduklarını ifade eden Kerla, "Amacımız, Bosna Hersek'teki savaşta ve savaşın ardından bizlere yardım eden kardeş halkımıza iyi niyetimizi göstermek. Bu kapsamda, 20 lise öğrencisine, dört yıllık lise eğitimleri boyunca burs vereceğiz" diye konuştu.

Kerla, Türkiye'nin her alanda güçlü bir ülke olduğunu belirterek, bu bursların her şeyden önce, karşılıklı dayanışmanın, iyi niyetin bir göstergesi olacağını vurguladı.

"Kardeşliğimizin simgesi"

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay da bugün son imzası atılan anlaşmanın Bosna Hersek'in Türkiye'ye yönelik kardeşlik duygularından kaynaklanan katkısı olduğunu söyledi.

Protokol kapsamında, Boşnaklar Vakfı'nın Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden maden işçilerinin çocuklarına burs taahütünde bulunduğunu anlatan Erginay, "Bu, çok sembolik ve çok önemli bir katkıdır. Kardeşliğimizin, dostluğumuzun bir simgesini oluşturmaktadır. Bunun Soma'da gerçekten çok önemli olacağını ve iyi yansıyacağını düşünüyorum" dedi.

Erginay, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte bu konunun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.

İmza törenine, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç'in özel kalemi Haris Paşiç de katıldı.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.