banner

‘Haklarına sahip çıkan yeni bir nesil oluştu’




Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, artık haklarına sahip çıkan, görüşlerini özgürce ifade eden yeni bir nesil oluştuğunu belirtti.

TBMM'de, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca" 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü" kapsamında, 81 ilden gelen Çocuk Hakları Komiteleri Temsilcileri ile Suriye'den gelen çocukların katılımıyla "Acil Durumlarda Çocukların Hakları ve Rolleri" temalı 15. Ulusal Çocuk Forumu düzenlendi.

UNICEF Türkiye Ofisi Temsilci Vekili Lieke Van de Wiel, çocukların ihtiyaçlarının karşılanması için yoğun çaba sarf ettiklerini ancak ulaşılamayan bazı çocuk kitlelerinin de kaldığını ifade etti. Wiel, bu çocukları da tespit ederek hiçbir çocuğu unutmadan çalışmalarını sürdürmek istediklerini kaydetti. 

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanvekili Türkan Dağoğlu da Türkiye'de yenidoğan ve çocuk sağlığına ilişkin yapılan çalışmaları anlatırken, ülkedeki sağlık politikasıyla gurur duyduğunu belirtti. 

Türkiye'de çocukların en önemli sorunlarından birinin eğitim olduğuna dikkati çeken Dağoğlu, "Nasıl sağlıkta rüzgar esti ve bu alandaki kayıplar tamamlandıysa, milli eğitim konusunda da tamamlanacağına inanıyorum" dedi.

Çocuklara yönelik cinsel istismar konusuna değinen Dağoğlu, dünyada her 5 çocuktan birinin cinsel istismara uğradığını söyledi. Ancak çoğu zaman bu istismarların gizlendiğini belirten Dağoğlu, "Bir çocuğun, babanın cinsel istismarına uğradığını kim söyleyebilir. Çocuklara yönelik tacizlerin büyük bölümü aile çevresinde gerçekleşiyor" diye konuştu.

Yapılan araştırmalara göre boşanma oranlarının arttığını kaydeden Dağoğlu, bu durumdan da en fazla çocukların zarar gördüğünü, boşanmalar nedeniyle çok sayıda çocuğun yuvalarda kalmak zorunda olduğunu ifade etti. 

"Haklarına sahip çıkan yeni bir nesil oluştu"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, artık haklarına sahip çıkan, görüşlerini özgürce ifade eden yeni bir nesil oluştuğunu vurguladı.

İslam, Türkiye'nin de taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin hayata geçirilmesiyle, çocuk haklarının öğretilmesi konusunda yapılan çalışmaları memnuniyetle karşıladıklarını dile getirdi.

Çocukların hayatı, gelişimi ve korunmasının o ülkenin ekonomik ve toplumsal yapısıyla ilişkili olduğunu anlatan İslam, "Çocuğun durumu, toplumun şartlarından bağımsız değerlendirilemez. Toplumun refahı da yoksulluğu da çocuklarla paylaşılır. Olumsuzluklardan en fazla çocuklar etkilenir" diye konuştu 

Suriyeli çocuklara da seslenen İslam, "Ümit ediyorum ki zorlu bir hayat mücadelesi veren Suriyeli çocuklarımız da bu meşakkatli süreçten sağ salim çıkabilsinler" dedi. 

"Haklarınızı öğrenme konusundaki çabanız, bizleri de yüreklendiriyor"

Çocukların haklarının iyi öğrenmesinin önemine değinen İslam, şöyle devam etti:

"Yetişkinler gibi sizlerin de haklarınız var. Aile büyükleriniz, çocuklara hizmetle görevli kişiler, sorumluluklarını en iyi şekilde yerine getirmeli. Sizlerin sağlıklı ve topluma yararlı bireyler olmanızı istiyoruz. 

Tüm forumlarda, öncelikli hedefimiz, Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin hükümlerinin öğretilmesi ve bunların hayata geçirilmesidir. Sizlerin hak ettikleri sosyo-ekonomik ortamda yetişmeniz için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sizlerin önerileriniz, çalışmalarımızda bize rehberlik ediyor.

Sizlerin, haklarınızı öğrenme konusundaki çabanız, bizleri de yüreklendiriyor. Çocuk haklarının tanıtılması benimsetilmesinde, başta kamu kurum ve kuruluşları olmak üzere toplumun her birine ayrı ayrı görev düşüyor. Yapılan tüm çalışmalarda öncelikli amacımız, çocukların haklarını bilmesidir. Çocukların yerine ve çocuklar adına düşünmek yerine, çocukları söz sahibi kılan, sorunları çözmeyi öne çıkaran yaklaşımı benimsiyoruz."

Forumun, "Acil Durumlarda Çocukların Hakları ve Rolleri" temasına dikkati çeken İslam, "Son dönemlerde ülkemizde, dünyada deprem, sel gibi afetler; savaş ve insan kaynaklı afetlerle karşılaşıyoruz. Bundan en fazla çocuklar etiketleniyor. Bakanlığımız acil durumlarda çocukların rollerinin neler olacağı konusunda sizlerin görüş ve önerilerine imkan sağlamak için bu yıl ki temayı 'Acil Durumlarda Çocukların Hakları ve Rolleri' olarak belirledi. Sizlere her alanda yaşanabilir bir dünya bırakmak için yürütülen çalışmalara katkıda bulunmak, hepimizin yükümlülüğüdür. Kendi sorunlarınıza sahip çıkmanız, çözüm yolları aramanız, bunları ilgililere iletme yolunda gösterdiğiniz çaba, takdire değer" diye konuştu.

Suriye'den gelen çocuklar da kendilerine kucak açtığı için Türkiye'ye ve Türk milletine teşekkür etti. 

Toplantının sonunda, çocuklar, Ayşenur İslam ve diğer konuşmacılara çiçek sundu.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.