banner

‘Karma eğitim kaldırılsın’ önerisi getiren sendikadan açıklama




Eğitim Bir Sen Genel Başkan Vekili Ahmet Özer, 19. Milli Eğitim Şurası'na "karma eğitim" konusunda sunacakları önerilerle ilgili bir bilgi kirliliğinin bulunduğunu belirterek, karma eğitimin tamamen kaldırılması gibi bir yaklaşım içinde olmadıklarını, bu yaklaşımı da demokrat bulmadıklarını söyledi.

Özer, "karma eğitim" konusundaki tartışmalara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Çeşitli basın kuruluşları tarafından Eğitim-Bir-Sen'in karma eğitim konusundaki önerisinin yanlış aksettirildiğini ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Bu konuda bir bilgi kirliliği var. Şura gündeminde de konuşulan konular arasında sanki Eğitim-Bir-Sen karma eğitimin kaldırılmasını istiyormuş gibi bir algı şu anda oluşturulmaya çalışılıyor. Bu doğru değil. Bizim buradaki talebimiz, karma eğitim mecburiyetinin kaldırılması. Yani bir bölgede kız okulları ayrı ayrı, erkek okulları ayrı açılsın, aynı zamanda karma eğitim veren okullar da açılsın. Biz 3 tane okul açılsın diyoruz. Bir karma eğitim, ikincisi erkekler, üçüncüsü kızlar için. Bölgenin durumuna göre, öğrenci yapısına ve sayısına göre o bölgedeki insanların çocuklarını bu tür okullara gönderebilme imkanı velilere tanınsın diyoruz. Karma eğitim konusundaki görüşümüz bu. Asla karma eğitimin tamamen kaldırılması gibi bir yaklaşım içinde değiliz. Zaten böyle bir yaklaşımı asla demokrat bulmuyoruz, demokrat değil zaten."

"Komisyonlarda henüz görüşülmedi" 

Özer, görüşlerinin henüz komisyonlarda gündeme gelmediğini dile getirerek, sadece okul güvenliği komisyonunda birkaç cümleyle bahsedildiğini söyledi.

Kız ve erkek öğrencilere ayrı eğitim kurumlarında eğitim veren okullara yönelik detaylı araştırmaların Avrupa, Güney Kore, Avustralya, Japonya ve Kanada kaynaklı olduğunu ifade eden Özer, "Bunlara bakıldığında, karma eğitim veren okullarla ayrı eğitim yapan okullar arasında bir güvenlik ve şiddet noktasında farklılıklar oluşmuş. Ayrı eğitim yapan okullarda şiddetin azaldığı görülmüş. Dolayısıyla okul güvenliği konusunda da gündeme bu şekilde geldi" dedi. 

Önerilerini öğretim programları ve müfredat konularının ele alındığı komisyonda dile getireceklerini belirten Özer, "Süre içerisinde konular geldikçe arkadaşlarımız bu konuyu dillendirecekler. Konuyu komisyon gündemine aldırmaya çalışacaklar. Gündeme alınırsa cumartesi genel kurulda görüşülecek ve buna göre şura kararı netleşmiş olacak" diye konuştu.

Şurada şu an görüşmelerin alt komisyonlarda sürdüğünü, buradaki maddelerin daha sonra üst komisyon niteliğindeki genel kurula gideceğini hatırlatan Özer, genel kurulda onaylanırsa önerilerin şuranın tavsiye kararı olabileceğini belirtti. 

Ahmet Özer, şura kararlarının tavsiye kararı olduğunu ve "uygulanacak" diye bir kuralın bulunmadığını ifade etti.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.