banner

Enver Yücel’den eğitim alanında dev proje!




Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, "Ortadoğu Barış Üniversitesi" projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in, ilk kez Birleşmiş Milletler UNCA AWARDS’14 töreninde dile getirdiği, Birleşmiş Milletler’in yanı sıra UNESCO ve CLINTON VAKFI’nın da destek vereceğini açıkladığı “Ortadoğu Barış Üniversitesi” projesi için ilk adımlar atılmaya başlandı. 

Savaş nedeniyle Türkiye’ye göç eden 1.6 milyon Suriyelinin büyük kısmını oluşturan genç nüfusun eğitim yaşamlarının aksamaması ve Ortadoğu’da sonsuz barışın sağlanması için çalışacak enstitülerin kurulmasına hizmet etmesi düşünülen ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde konumlandırılması planlanan Ortadoğu Barış Üniversitesi’nin kurulması için ilk adımlar atılıyor.

Uluslararası birçok basın kuruluşunda yer verilen "Ortadoğu Barış Üniversitesi" projesinin mimarı olan Enver Yücel Associated Press’e verdiği röportajda, Suriyeli mülteciler için bir Türk Üniversitesi kurulması gerektiğini, bu üniversitede Türkçe derslere ek olarak Arapça ve İngilizce seçeneklerinin de sunulması gerektiğini savundu. Yücel “Bu gençlerin gerçekten eğitilmesi gerektiğini düşünüyorum. Eğer bu gençleri eğitemezsek hem Türkiye için hem kendi ülkeleri için hem de tüm bölge için ileride büyük sorun olacaklar.” dedi.

Yücel, Gaziantep dahil olmak üzere Türkiye’nin Suriye’ye yakın olan diğer şehirlerinde küçük kampüsler açılabileceği, ilk açılacak yerin de Hatay’da olması gerektiğini belirtti. Başarılı girişimci Yücel, hükümetten de gerekli izinlerin alınmasıyla birlikte 2015-2016 akademik yılında 1500 öğrenciyle eğitime başlanabileceği görüşünde. Yücel aynı zamanda mülteci olan 400 Suriyeli öğretim üyesinin de işe alınmasını için teklif vereceklerini ifade etti.

İşte Enver Yücel’in açıklamaları;

Suriyeli öğrencilerin okul ücretlerini karşılayamayacağını söylen Yücel, üniversitenin desteklenmesi için hükümete, vakıflara ve şahıslara öneri götüreceklerini söyledi. İlk yıl için 51 milyon dolar bir bütçe gerekeceğini, 5nci yılında da 290 milyon dolarlık bir bütçe gerekeceğini ve 5500 öğrenciye ulaşabileceğini öngörüyor. Yücel üniversiteye ilk yılında şahsi olarak 9.5 milyon dolarlık destek sağlayacağını söylüyor. Kendisi Bu projenin 20000 öğrenciye ulaşabilecek bir potansiyeli olduğunu da sözlerine ekliyor.

“Bir kişinin hayatını ancak eğitimle değiştirebilirsiniz ve o bir kişide dünyayı değiştirebilir”

Enver Yücel

Suriye’nin iç savaşı yüzünden eğitimden mahrum kalan bir çocuk jenerasyonu var. Üniversiteye girme umuduyla yaşayan Suriyeli gençler ise bu durumdan en ağır etkilenenler. Birçok genç okul dönemlerini fazlasıyla kaçırdılar ve mecburi olarak ailelerine finansal açıdan destek olmak durumundalar. Eğitim yardımında bulunan ülkeler maalesef sadece daha genç öğrencilerin ihtiyaçlarını giderme yönünde yardımda bulunuyorlar dolayısıyla üniversiteye girmek isteyen gençler bu yardımlardan faydalanamıyorlar.

Türkiye Hükümeti Suriyeli öğrenciler için Türk devlet üniversitelerine girişte mecburi olan üniversite sınavlarının gerekli olmadığını, liseden mezun oldukları belgeyi göstermelerinin yeterli olduğunu söylüyor. Ama dil bilme şartı ortada büyük bir engel olarak durmaya devam ediyor.

Suriye’den 2 yıl önce ayrılan ve Nizip mülteci kampı tarih öğretmenliği yapan Besar al-Suved “Türk Üniversiteleri çok az sayıda Suriyeli öğrenci kabul ediyor. Bunun sebebi de Türkçe dilini bilmemeleri ve öğretim ücretlerini karşılayacak paralarının olmaması.”

Kamplarda haftada 5 saat dil derslerinin verildiğini söyleyen Besar al-Suved, eğer bir Arap Üniversitesi olsa daha iyi eğitimleri olur ve böylece daha iyi bir hayatları olur diyor. Suriyelilerin bir kısmı Ürdün’e, bir kısmı Lübnan’a ve bir kısmı da Irak’a kaçtı. Fakat bu ülkelerde Türkiye’nin aksine tercih edilen dil Arapça.

Ankara’da bulunan Göçmenlik Araştırma Merkezi direktörü Metin Çorabatır; dil problemi gerçekten büyük bir bariyer. Bu mülteciler ülkelerine döndükleri zaman, kaybolmuş bir jenerasyona değil, ülkeyi tekrar inşa edebilecek bir jenerasyona ihtiyaçları olacak.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.