banner

Bakan Avcı: Dershanenin şu anda yasal karşılığı yok




Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı bir televizyon programında dershanelere ve gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. “Dershane dediğimiz kurumun şu anda yasal karşılığı yok” diyen Avcı, eğitim öğretim faaliyetlerinin nasıl yürütülecebileceği, eğitimin niteliği, denetimi, gözetiminin MEB’e verildiğini söyledi.

nabi avcıMilli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, katıldığı bir televizyon programında dershanelere ve gündeme ilişkin sorulara yanıt verdi. Avcı, dershane dediğimiz kurumun şu anda yasal karşılığı olmadığını belirtti.

Bakan Avcı, dershanelerin dönüşüm sürecine ilişkin olarak sektörün tüm temsilcileri ile enine boyuna konuştuklarını anımsatarak, “Yarın (bugün) tekrar bir araya geleceğiz. Nihai kararımızı önümüzdeki hafta kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın başlıca öne çıkan açıklamaları şöyle;

Dershane dediğimiz kurumun şu anda yasal karşılığı yok. Yürürlükte olan 5580 sayılı kanunda dershane kavramı yok, dolayısıyla dershane kavramı mevzuatımızdan çıkmıştır. Eğitim öğretim faaliyetlerinin nasıl yürütülebileceği, eğitimin niteliği, denetimi, gözetimi MEB'e verilmiştir.

179 bin takviye kurs açıldı

Biz insanların okul dışı eğitim alma haklarını sınırlandırmıyoruz. Öğrencilerimizin eksikliklerini okullarımızda takviye kursları ile tamamlıyoruz. Mezun durumdakiler ise halk eğitim merkezleri bünyesindeki takviye kurslarımızdan yararlanacaklar. Geçtiğimiz yıl 179 bin takviye kursu açıldı, 2 milyon 687 bin 946 öğrenci bu kurslara katıldı. Bu kurslarda 112 bin 284 öğretmen görev yaptı. Takviye kursları sadece belli derslere ilişkin değil sanatsal, spor ve kültürel etkinliklere ilişkin kurslarımız da var. Öğrencileri diğer alanlarda da gösterdikleri başarılarıyla değerlendirelim diye takviye kursları açıyoruz.

Türkiye 1033 yeni okul kazandı

Dershane olmadan üniversite kazanılamaz söylemi oluşturulan bir illüzyon. Öğrencilerin yüzde 15'i dershaneye gidiyor. AYM kararı, eski yasayı ihya etmiyor, geriye dönük işlemiyor. Dönüşüme müracaat etmeyen kurumlar, isterlerse kanuna uygun olarak statülerini belirleyecekler. 1033 dershane şimdiye kadar dönüşmüş oldu ve Türkiye bu kadar yeni okul kazandı.

OECD raporunda teşviklerimizle ilgili övücü ifadeler var

Enformasyon, iletişim, bilişim alanları en hızlı değişen alanlardır. Teknoloji bu kadar hızlı değişirken eğitimin statik kalmasını istemek yanlış. Eğitim alanlarında yaptığınız değişikliklerin sonucunu hemen göremezsiniz. Verdiğimiz teşviklerle ilgili olarak OECD raporlarında çok övücü ifadeler var. Bir ziyarette Japon Eğitim Bakanı zorunlu 12 yıllık eğitim sistemine bu kadar sorunsuz geçişimizi hayranlıkla izlediklerini belirtti. Millî Eğitim Bakanlığı ile ilgili dezenformasyon kampanyası devam etmektedir.

TEOG, velilerimizi ve öğrencilerimizi fevkalade rahatlattı.

Şimdi akademisyenlerle birlikte üniversiteye giriş sınavlarında soru hazırlamada öğretmenlerimiz de görev yapacak. Lisede okuttuğumuz dersler, üniversiteye girişte öne çıkacak.

8 yıllık kesintisiz eğitimin yerine 4+4+4 sistemini getirdik, 8 yıllık kesintisiz eğitimin temel amacı imam hatip ortaokullarını kapatmaktı. İmam hatip liselerinin önünü kesmek için de katsayı farkı konuldu. Bir nevi bu okullarda okuyan çocuklar cezalandırıldı, biz bunları yeniden düzenleyerek mağduriyetleri giderdik.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.