banner

Uzmanlardan TEOG değerlendirmeleri




TEOG’un birinci oturumu bugün yapıldı. 8. sınıf öğrencileri, TEOG’da bugün Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını yanıtladı. Uzmanlardan ilk değerlendirmeler geldi.

teog topluMilli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin girdiği ikinci dönem TEOG ortak sınavının birinci oturumu bugün Türkiye genelinde toplam 1 milyon 174 bin 427 ortaokul 8’inci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleşti.

Türkiye saatiyle 09.00’da başlayan sınav, tek oturumda ve 3 dersin sınavları farklı saatlerde olacak şekilde yapıldı. Birinci oturumda sırasıyla Türkçe, Matematik ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi konulu ders sınavları gerçekleştirildi. Her ders sınavında, 20 sorunun yanıtlanması için öğrencilere 40'ar dakika verildi. Buna ek olarak öğrenciler 30’ar dakika dinlenme süresi kullandı. Ortak sınavlarda A, B, C ve D Kitapçığı olmak üzere 4 farklı kitapçık verildi. Her bir ders sınavı için salonlara 20'şer öğrenci yerleştirildi.

Uzmanlar, bugün yapılan TEOG’un birinci oturumunda yer alan sorular hakkında görüşlerini dile getirdiler.

Türkçe: Handan BÜKE (Uğur Okulları Türkçe Akademik Kurul Başkanı)

Türkçe sınavındaki sorular MEB kazanımlarına ve müfredata uygun bir şekilde sorulmuştur. Sorular anlam, dil bilgisi, yazım ve noktalama konularından sorulmuştur. Anlam sorularında bir iki soru belirleyicidir. Bunun dışındaki anlam soruları öğrencinin rahatlıkla anlayabileceği düzeydedir. Anlam soruları içinden parçada anlam soruları geçtiğimiz yıl TEOG-1 sorularıyla uzunluk bakımından benzerlik göstermektedir. MEB’in yayınladığı kazanım testlerine ve değerlendirme sınavlarına benzer yapıda sorulmuştur. Metinler dil bakımından açık ve doğru seçeneğe rahatlıkla yöneltebilecek niteliktedir. Deyimler sorusu günlük hayatta öğrencilerin rahatlıkla karşılaşabileceği tarzda sorulmuştur. Dil bilgisi soruları konu bilgisi yeterli olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği tarzda hazırlanmış. Yazım ve noktalama soruları ise beklenen tarzda gelmiştir.

Sınavın içeriği parçada anlam, sözcükte anlam, cümlede anlam, söz sanatları, yazı türleri, anlatım biçimleri ve düşünce geliştirme yolları, deyimler, eylemsi, cümlenin öğeleri, yazım bilgisi ve noktalamadan oluşmuştur.

Beklenmedik tarzda soru sorulmamıştır.

Matematik:  Zuhal NAMLISOY (Uğur Okulları Matematik Akademik Kurul Başkanı)

Matematik sınavındaki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına uygun bir şekilde sorulmuştur. Sorularımız kareköklü, üslü sayılar, sayı örüntüleri ve özdeşlik tanımından sorulmuştur. Geçen yıllarda yapılan TEOG sınavına göre daha problem ağırlıklı bir sınav olmuştur. Temel bilgiler içeren çözümü kolay soruların yanı sıra yorum gerektiren sorular da vardı. Bazı sorular 7. sınıf bilgisi gerektiren kısımlar içermektedir. Genel olarak 3 veya 4 soru eleyici diyebiliriz. Beklenen düzeyde sorular sorulmuştur.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi: Hatice BOZTAŞ (Uğur Okulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Akademik Kurul Başkanı)

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavının soruları MEB kazanımlarına ve müfredatına uygun şekilde sorulmuştur. 1. ünite olan “Kaza ve Kader” sınavın içeriğini belirlemiştir. Beklendiği gibi daha çok anlamaya dayalı sorulara yer verilmiştir. Doğru okuyan ve okuduğunu iyi yorumlayan öğrenciler sınavdan iyi bir sonuç alabilirler.

Bilfen Ortaokulları Türkçe Bölüm Başkanı – Sündüs DEMİRDAĞ

Beklendiği üzere sözcük, cümle ve paragrafta anlam konularının ağırlıkta olduğu bir sınavdı. Dil bilgisi konularında yazım kuralları, noktalama işaretleri, fiilimsi ve cümlenin ögeleri soruları soruldu. A Kitapçığındaki 20. soruda cevap seçeneğinde altı çizili ifadenin nesne olması (yardımcı öge), soruyu kazanım listesinin dışında bırakmaktadır.. A Kitapçığındaki 17.soruda virgülün farklı kullanım alanı sorgulanmıştır ancak cümleyi doğru şekilde analiz edemeyen öğrenciler bu soruyu çözerken zorlanmış olabilirler. A Kitapçığı 14.soru, paragraf karşılaştırma konusunu sorgulamaktadır. Ancak metinde kullanılan sayısal verinin Türk Dil Kurumunun İmla Kılavuzu’nda belirtilen kurala (Sayılar harflerle de yazılabilir: bin yıldan beri, on dört gün, haf-tanın beşinci günü, üç ayda bir, yüz soru, iki hafta sonra, üçüncü sınıf vb. Buna karşılık saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılarda rakam kullanılır:17.30’da, 11.00’de, 1.500.000 lira, 25 kilogram, 150 kilometre, 15 metre kumaş, 1.250.000 kişi vb.) uygun olmadan rakamla değil, yazıyla yazılması öğrencileri cevap verirken ikileme düşürmüştür.

Bilfen Ortaokulları Matematik Bölüm Başkanı – Ali KESKİN

Sorular kazanımlara uygun, açık ve anlaşılır bir dille hazırlanmıştır.Sınavda hatalı soru yoktur.Sorular işlem gücünü, okuduğunu anlamayı ve analiz etme yeteneğini ölçmektedir.Öğrencilerin günlük hayatta karşılaşabilecekleri konularla alakalı sorularda sorulmuştur. Güçlü çeldiricisi olan sorularda öğrencilerin zorlandığı düşünülmektedir. Sınav süresi, soruların çözümü için yeterlidir.

Bilfen Ortaokulları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Bölüm Başkanı – Esra KIZILTAŞ

Öğrenciler “Kaza ve Kader” ünitesinin toplam 9 kazanımından sınava girdi. Genel olarak kazanımlara hakim olan öğrencilerin yapabileceği, zorluk seviyesi orta derecede olan bir sınav olmuştur. Sınavın kavram bilgisini ölçtüğü görülmüştür. Soruların, kazanımlarla ilgili ayet-hadis ve paragraflardan sonuç çıkarmaya yönelik olduğu söylenebilir.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.