banner

COVID-19 salgını devam ederken okula dönüş nasıl olacak?




UNICEF, Koronavirüs döneminde okulların yeniden açılması ile ilgili olarak anne babaların bilmesi gerekenleri açıkladı.

pandemi_okulCOVID-19 salgınının devam ettiği bu günlerde hem anne babalar hem de çocukları için hayat zor geçiyor. Çocukların okula dönmeleri, bu süreçte önemli ve arzu edilen bir adım olsa da bu konuda sizin ve çocuklarınızın aklında pek çok soru işareti olabilir. Aşağıda, sizi bu süreçte nelerin beklediği ve çocuğunuza nasıl destek olabileceğiniz ile ilgili güncel bilgileri derledik.

Okullar ne zaman ve nasıl açılacak?
Giderek artan sayıda çocuğun artık yavaş yavaş okullara döndüğünü görüyoruz. Dünya genelindeki ülkelerde okullar kapalı olduğu için halen 1 milyarı aşkın sayıda çocuk okula gidemiyor. Bununla birlikte 70'i aşkın ülke, okulların yeniden açılmasına yönelik planlarını duyurdu ve son dönemde yüz milyonlarca çocuk okullarına dönmeye başladı [Haziran 2020'nin ilk günleri itibariyle].

Zor bir dönemden geçiyoruz ve dünya genelinde ülkeler bu krizle farklı şekillerde müdahale ediyor. Her ülke, okulları nasıl ve ne zaman açacağı konusunda farklı bir aşamada. Bu konuda nihai kararı yerel makamlarla istişare ederek merkezi hükümetler veya eyalet yönetimleri verecek. Bu karar verilirken halk sağlığı, eğitim vb. faktörleri göz önünde bulundurmalı ve okulların açılmasının getireceği avantajları ve riskleri dikkate almalıdır. Bu kararlar alınırken eldeki en güncel bilimsel kanıtlardan yararlanılmalı, çocuğun yüksek yararı ön planda tutulmalıdır. Fakat tüm bunlar okuldan okula farklılık gösterecektir.

Çocuğumun okula dönmesi güvenli mi?
Okullar, ancak öğrenciler için güvenli hale geldikten sonra açılmalıdır. Böyle bir dönemde açılacak okullarda düzen, daha önce alışık olduğunuz düzenden biraz daha farklı olacaktır. Bu bağlamda, okullar belli bir süre açılıp duruma göre tekrar geçici olarak kapatılabilir. Sürekli yeni gelişmeler yaşanabileceği için yetkili makamların, her çocuğun güvenliğini sağlamak üzere esnek davranıp sürece uyum sağlaması gerekecektir.

Yaşadığınız bölgedeki resmi makamlar, okulların tekrar açılması yönünde henüz bir karar vermemiş olabilir. Bununla birlikte öğrencilerin, öğretmenlerin ve diğer çalışanların okula döndüklerinde güvende olabilmeleri ve ebeveynlerin çocuklarını gönül rahatlığıyla okula gönderebilmeleri için şimdiden ayrıntılı planlar yapılması hayati önem taşımaktadır.

COVID-19 virüsünün yayılmasını önlemek için okullar ne tür önlemler alabilir?
Okullar yeniden açılırken her ülke; öğrencileri, çalışanları, öğretmenleri ve aileleri korumak üzere genel COVID-19 sağlık stratejisi ile uyumlu bir strateji belirlemelidir.

Bu noktada okulların alabileceği önlemlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

• Ders başlangıç ve bitiş saatlerinin kademelendirilmesi

• Yemek saatlerinin kademelendirilmesi

• Sınıfların geçici veya açık alanlara taşınması

• Sınıf mevcudunu azaltmak için okula dönüşümlü gidilmesi

Su ve hijyen olanakları, okulların güvenli şekilde yeniden açılmasında çok önemli bir rol oynayacaktır. Okul idareleri; el yıkama, solunum hijyeni (dirsek içine öksürme veya hapşırma), sosyal mesafe ve binaların dezenfekte edilmesi de dahil olmak üzere hijyen önlemlerini arttırmaya ve güvenli şekilde gıda hazırlanmasına yönelik yeni yöntemler araştırmalıdırlar. İdari personel ve öğretmenler, sosyal mesafe ve okulda hijyen uygulamaları konusunda eğitilmelidirler.

Çocuğumun öğretmenine veya okul yöneticisine hangi soruları sormalıyım?
Bu tür kriz durumlarında aklımızda pek çok soru birikebilir. Aşağıdaki sorular bunlardan birkaçına örnek olarak verilebilir:

Okul, çocukların güvenliğini sağlamak için ne tür adımlar attı?
Okul, öğrencilerin ruh sağlığını korumak için onlara nasıl destek olacak ve hastalık geçiren öğrencilere karşı önyargı ile nasıl mücadele edecek?
Okul, özel destek alması gereken çocukları nasıl yönlendirecek?
Okulun güvenlik ve zorbalıkla mücadele politikaları okullar yeniden açıldığında değişecek mi?
Veli toplantıları vb. ağlar vasıtasıyla okulun güvenlikle ilgili çalışmalarına nasıl destek olabilirim?
Çocuğum derslerinden geri kalırsa ne yapmalıyım?
Dünya genelinde öğrenciler, okula gitmeye devam etme konusunda ne kadar istekli olduklarını göstermiştir. Öğretmenlerinin ve ailelerinin desteğiyle zor şartlar altında derslerine devam edebilmişlerdir.

Fakat okullar yeniden açıldığında geri kaldıkları derslerini telafi etmek için çocukların daha fazla desteğe ihtiyacı olacaktır.

Pek çok okul, öğrencilerin derslerden geri kalmaması için telafi dersi vermeyi planlamaktadır. Bu doğrultuda dönem başında bilgi tazeleme veya takviye dersleri verilebilir, okul sonrası programlar düzenlenebilir veya ev için ek ödevler verilebilir. Okul idareleri tüm sınıfları tam zamanlı olarak açmayabilir. Böyle bir durumda okullar, "harmanlanmış öğrenme" modeli kapsamında hem sınıf ortamında eğitimi hem de uzaktan eğitimi (evde ödevleri, radyo, TV veya internetten eğitim yoluyla) bir arada uygulamayı tercih edebilir.

Bu noktada okul ve ödevleri konusunda bir düzen oluşturarak çocuğunuza evde daha fazla destek olmalısınız. Bu yöntem, çocuklarınız kendilerini huzursuz hissettiklerinde ve odaklanmakta güçlük çektiklerinde onlara yardımcı olacaktır.

Ayrıca bilgi edinmek için çocuğunuzun öğretmeni veya okulu ile iletişime geçebilirsiniz. Çocuğunuz salgın sonucunda bir aile ferdini kaybetmişse, üzüntü veya normalden fazla kaygı duyuyor olabilir. Böyle bir durumda, çocuğunuzun öğretmenine veya okuluna bilgi vermeyi ihmal etmeyin.

Çocuğum okula dönmekte zorlanıyorsa ne yapmalıyım?
Çocuğunuz, devam eden krizin yarattığı stresle farklı bir şekilde baş etmeye çalışıyor olabilir. O nedenle destekleyici ve koruyucu bir ortam oluşturmalı, sorularına ve duygularını ifade ediş şekillerine olumlu cevaplar vermelisiniz. Çocuğunuza destek olmalı, böyle zamanlarda endişe ve kaygı hissetmelerinin normal olduğunu onlara söylemelisiniz.

Alıştıkları düzeni korumaları için çocuklarınıza destek olun ve yemek yapma, ailece kitap okuma, oyun oynama gibi günlük faaliyetleri eğlenceli hale getirmeye çalışın. Sizinle aynı şeyleri yaşayan diğer anne babalar ile bir araya gelerek deneyimlerinizi paylaşabilir, birbirinize destek olabilirsiniz veya aile ya da topluluk gruplarına katılabilirsiniz.

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.