banner

MEB ve okullar kriz yönetimine hazır mı?




TÖZOK Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Öztürk: Okulların Bakanlıkça yayımlanan Hijyen Kılavuzu kapsamında gerekli önlemleri en sağlıklı şekilde aldıkları da göz önüne alınırsa önümüzdeki dönemde okullarda kesintisiz yüz yüze eğitimi aksatacak bir ortam oluşmayacağına içtenlikle inanıyoruz. 

zafer_ozturkKESİNTİSİZ YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN HANGİ TEDBİRLER ALINMALI?
Kesintisiz yüz yüze eğitim ve günlük hayatımızın normale dönmesi için temel kuralın ülke genelinde aşılanma olduğu, aşılanmanın hızla yaygınlaşması gerektiği kabul edilen ortak bir kural haline gelmiştir. Toplumdaki bilinçlenmenin her geçen gün daha da güçlenmesiyle yeni dalgaların olması halinde bile etkilerinin minimal düzeyde olacağını tahmin ediyoruz. Medyadan sıkça duyduğumuz gibi dünya genelinde aşılama sayısı düşük olan ülkeler daha sıkı önlemler almak ve toplum hareketlerine sınırlama getirmek zorunda kalmaktadırlar. Bu bağlamda tekraren belirtmek isteriz ki her velimiz ve öğrencimiz aşılanmayı asla ihmal etmemelidir.
Diğer taraftan okulların Bakanlıkça yayımlanan Hijyen Kılavuzu kapsamında gerekli önlemleri en sağlıklı şekilde aldıkları da göz önüne alınırsa önümüzdeki dönemde okullarda kesintisiz yüz yüze eğitimi aksatacak bir ortam oluşmayacağına içtenlikle inanıyoruz. 

MEB VE OKULLAR KRİZ YÖNETİMİNE HAZIR MI?
Pandemi süreci olarak geçirdiğimiz iki yıllık sürede Milli Eğitim Bakanlığı ve okullar geniş deneyim kazandı. Bu geçen zaman dilimi içinde yaşanan gelişmelerde Bakanlığın ve okulların başarılı bir sınav verdikleri kanaatindeyiz. İlk dönemde yaşanan belirsizlik ve konu hakkındaki bilgi yetersizliğine rağmen eğitimde ciddi bir aksamanın olmadığına tanık olduk. Dolayısıyla edinilen bilgi birikimi karşısında bundan böyle ortaya çıkacak olumsuzlukların krize dönmeden çözüleceğine güveniyoruz. 

HANGİ SENARYOLAR HAYATA GEÇİRİLECEK?
Bakanlığın ve özel okulların iki yıllık başarılı deneyimi, oluşacak bir pandemide eğitim hizmetlerinin sunumunda aksama olmadan yola devam edileceğine ilişkin birden fazla senaryoyu hayata geçirebilecektir. Örneğin uzaktan öğretim uygulaması daha zengin materyaller ve daha etkin metotlarla hayata geçirilir.
Bunun için önceki dönemde yaşanan iletişim ağı sorunları giderilerek ülke genelindeki her öğrencinin eğitimden azami ölçüde yararlanması sağlanabilir. 

MEB VE EĞİTİM DÜNYASI KESİNTİSİZ YÜZ YÜZE EĞİTİM İÇİN HANGİ ORTAK ADIMLARI ATMALI?
Kesintisiz yüz yüze eğitime geçiş, sadece Bakanlığın ve eğitim dünyasının atacağı adımlarla gerçekleşmesi mümkün değil. Çünkü konu genel ve toplumsal davranışı, dayanışmayı, kurallara uymayı ve gerekli hassasiyetleri göstermeyi gerektirmektedir. Salgınının önlenmesini ve kesintisiz yüz yüze eğitime geçilmesini sadeceMilli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı veya Bilim Kurulundan beklemek gerçekçi olmaz.
Tabii ki eğitim hizmeti sunan kurum ve kuruluşların mutlaka ek önlemler almasını gerektirecektir. Örneğin okulların Bakanlıkça yayımlanan Hijyen Kılavuzu kapsamında gerekli önlemleri en sağlıklı şekilde almaları, okullarda eğitimi aksatacak bir ortama fırsat vermemeleri gerektiğini de kabul etmemiz gerekiyor.

 

 

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.