banner

Doktor cinayeti Türkiye'yi ayağa kaldırdı




Gaziantep'te 17 yaşındaki M.G.'nin, 85 yaşındaki kanser hastası dedesinin ölümünden mesul tuttuğu Op. Dr. Ersin Arslan'ı (30) bıçaklayarak öldürmesi Türkiye'yi yasa boğdu.

Önceki gece işlenen cinayet, başta Gaziantep olmak üzere birçok ilde protesto edildi. Sağlık Bakanlığı'ndan sendikalara, Meclis'ten tabip odalarına kadar herkes, olayı kınadı. Bakanlık, Arslan'ın yakınlarının her türlü hukukî hakkının bizzat takip edileceğini vurgularken, hastanelerdeki güvenlik tedbirlerinin de artırılacağını açıkladı. Şiddet olaylarının kamu davası statüsünde görülmesini isteyen doktorlar, bugün İstanbul'daki hastanelerde aciller dışında çalışmayacak. Cinayetle ilgili gündeme gelen ayrıntılar ise dehşet verici nitelikte. Görgü şahitlerinin verdiği bilgilere göre M.G. bıçakladığı doktorun yanına kimseyi yaklaştırmadı ve müdahale edilmesini engelleyerek ölmesini bekledi.

Dr. Ersin Arslan için görev yaptığı Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi'nde tören düzenlendi. Törenin ardından Kayaönü'ndeki baba evine götürülen genç doktorun naaşı daha sonra Bahaeddin Nakıboğlu Camii'ne getirildi. Arslan'ı son yolculuğunda şehirdeki devlet ve özel hastanelerde görev yapan yüzlerce doktor ve sağlık personeli yalnız bırakmadı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olan ve bir önceki görev yeri olan Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tanıştığı meslektaşı Sibel Arslan'la 2 yıl önce hayatını birleştiren doktorun geride kalan ailesi de büyük üzüntü yaşadı. Baba Ramazan Arslan, ayakta durmakta güçlük çekerken, gözyaşlarına hâkim olamadı. Arslan'ın naaşı dün öğle vakti kılınan cenaze namazının ardından asri mezarlıkta toprağa verildi. Cenaze aracının arkasından eşi için gözyaşı döken ve 6 aylık hamile olduğu öğrenilen Sibel Arslan'ı yakınları sakinleştirmeye çalıştı.

Cinayetiyle ilgili kan donduran bir gerçek gündeme geldi. Görgü tanıklarının ifadesine göre saldırgan M.G., olaydan sonra kimseyi yanına yaklaştırmayarak genç doktorun ölmesini bekledi.

Olayla ilgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şiddete müsaade etmemeye kararlı olduklarını belirterek alınacak yeni önlemlerle ilgili bilgi verdi: "Aldığımız tedbirleri daha da artıracağız. Bu kapsamda sayılarını artırdığımız güvenlik elamanlarımızı ciddi eğitimlere tabi tutuyoruz. Özellikle acil servisler başta olmak üzere, hastanelerimiz başta olmak üzere güvenlik tedbirlerini artırıyoruz. Bu çerçevede görüntüleme sistemleri ile ilgili yeni düzenlemeler de gerçekleştiriyoruz. Hastanelerde x-ray cihazlarına varan tedbirler alınabilir."

Bugün 'acil'ler dışında hizmet yok

İstanbul Tabip Odası, İstanbul'da bugün tüm hastanelerde acil servisler dışında çalışmayacaklarını duyurdu. Şiddete karşı tepkilerini hizmet vermeyerek göstereceklerini ifade eden Genel Sekreter Ali Çerkezoğlu, "Türkiye'deki tüm hekimlerle ve sağlık çalışanları ile birlikte Gaziantep'te bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ı anmak ve tepkimizi göstermek üzere acil sağlık hizmetleri dışında yarın (bugün) hizmet sunmuyoruz." dedi.

Yakalanınca, "Ceza alır mıyım?" diye sordu 

Doktor Ersin Arslan'ın katil zanlısı M.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Doğduktan 40 gün sonra anne-babası boşanan zanlıyı, üvey annesinin bakmaması üzerine dedesi Mehmet G.'nin büyüttüğü öğrenildi. Polisteki sorgusunda, kendisini büyüten ve 'ondan başka kimsesinin olmadığını' ifade ettiği dedesinin ölümüne çok üzüldüğünü belirten M.G.'nin, evden aldığı ekmek bıçağıyla genç doktoru servisteki odasında bıçakladığını itiraf ettiği bildirildi. M.G.'nin ifadesi alındığı sırada, yanında bulunan avukatına, "Ben bu işten ceza alır mıyım? Cezaevine girer miyim?'' diye sorduğu belirtildi. Zanlının babası Abdullah G.'nin de doktorun ölümünden büyük üzüntü duyduğu ve, "Keşke doktor değil de kendisi ölseydi." dediği öğrenildi. M.G.'nin cinayeti çevresinin etkisiyle yapmış olabileceğini de alınan bilgiler arasında.

2,5 yılda 131 hekim saldırıya uğradı

Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesi, sağlık çalışanlarına karşı artan şiddeti akıllara getirdi. İstanbul Tabip Odası verilerine göre son 2,5 yılda 131 hekim, 'şiddet' şikâyetiyle yargıya başvurdu. Sağlık çalışanlarına karşı saldırıların iyi analiz edilip gerekli önlemleri almalarının şart olduğunu belirten Güneydoğu Uluslararası Sağlık Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Çevik, "Hekimler de insandır. Ölümü yok edemezler. Doktorlarımız bazen ailesinin yüzünü bile görememektedirler." dedi. Son günlerde medyaya yansıyan doktora şiddet olaylarından bazıları şöyle: İstanbul Haseki'de Dr. Hasan Ceylan, Metris Cezaevi'nden muayeneye getirilen tutuklunun jiletli saldırısı sonucu yaralandı. Çankırı Devlet Hastanesi'nde Dr. Tunç Garip, hastasının kalemli saldırısına uğradı. Malatya'da karma aşı yapmak için 6 aylık bebeğin evine giden Dr. Tuna İnam ile ebe Yurdagül Keklikçi'ye bebeğin babası satırla saldırdı. Muğla'da yaralanan bir kişi, yardıma gelen 112 doktoru Hulki Özen'i darp etti.

(zaman)

YASAL UYARI:

Yayınlanan köşe yazısı ve haberlerin tüm hakları ESM Yayıncılığa aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.



Egitimtercihi.com
5846 Sayılı Telif Hakları Kanunu gereğince, bu sitede yer alan yazı, fotoğraf ve benzeri dokümanlar, izin alınmadan ve kaynak gösterilmeden kesinlikle kullanılamaz. Bilgilerin doğru yansıtılması için her türlü özen gösterilmiş olmakla birlikte olası yayın hatalarından site yönetimi ve editörleri sorumlu tutulamaz.